Lillemor Malmbo: Därför är jag sfi-lärare

Lillemor Malmbo är sfi-lärare på Umevux i Umeå.
Foto: Erik Abel/Bildbyrån

Lillemor Malmbo är sfi-lärare på Umevux i Umeå.

Lillemor Malmbo är sfi-lärare på Umevux.
Här berättar Lillemor om varför hon är lärare – och vad hon skulle göra om hon var skolminister för en dag.

  • Därför är jag lärare:

– Som vetgirig plugghäst ända sedan barnsben var skolan en naturlig arbetsplats att söka sig till även om tankar på journalist eller bibliotekarie också fanns. Men med facit i hand är det svårt att tänka sig ett annat yrke än lärare. Det är något alldeles särskilt och svårslaget med att möta elever och det blir aldrig tråkigt.

– Sedan är det helt fantastiskt att arbeta med nyanlända vuxna då man hela tiden utmanas i sina egna föreställningar i stort och smått.

  • Då känner jag extra glädje:

– När klassrummet fylls av sorl och prat på svenska och sfi-eleverna vågar och vill ta plats mår jag fint men det kan kännas lika bra när de fokuserat följer med i en genomgång. Överlag handlar det om den där tillfredsställelsen som kommer av att man har haft tid och möjlighet att planera undervisning som kan väcka elevernas engagemang och får dem att själva vilja utveckla sitt språk mer.

Ett dygn har för få timmar för allt jag skulle vilja göra

– Sedan har jag ett litet knep för när jag behöver känna extra glädje. Då påminner jag mig om något en elev skrev i en text för flera år sedan: ”Efter bara två minuter i min stol bland mina klasskamrater och lärare glömde jag mina problem och kände jag mig lycklig att vara här, att dela med dem dess erfarenheterna.”

  • Om jag var skolminister för en dag skulle jag …

– Ett dygn har för få timmar för allt jag skulle vilja göra men varför inte ta mig själv och mina medpolitiker i kragen och säkerställa en hållbar och långsiktig finansiering av den svenska skolan utan marknadsorientering.