Yvonne Mosling: Därför är jag grundskollärare

Grundskolläraren (4–6) Yvonne Mosling undervisar i svenska och engelska på Kyrkebyskolan i Arvika.
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Grundskolläraren (4–6) Yvonne Mosling undervisar i svenska och engelska på Kyrkebyskolan i Arvika.

Yvonne Mosling är grundskollärare på Kyrkebyskolan i Arvika.
Här berättar Yvonne om varför hon är lärare – och vad hon skulle göra om hon var skolminister för en dag.

  • Därför är jag lärare:

– När jag påbörjade min lärarutbildning så var den riktad mot fritidshem. Vid min första VFU fick jag även pröva att undervisa vid en svensklektion. Det var som en blixt från klar himmel.

– Själv hade jag aldrig tänkt tanken på att bli grundskollärare men när jag stod där den där första gången kändes det alldeles självklart och jag visste att jag hade hittat rätt. Det var bara att påbörja processen för att byta inriktning och det blev ju jättebra!

  • Då känner jag extra glädje:

– Det kan låta klyschigt men varje dag när jag möter barnen känner jag enorm glädje. Det kan inte finnas något annat jobb där man får så mycket kärlek varje dag som när man är lärare.

Då kommer det ofta några glädjetårar.

– Extra glädje känner jag dock när en elev som har kämpat över tid slutligen klarar det som varit svårt. Då kommer det ofta några glädjetårar.

  • Om jag var skolminister för en dag skulle jag …

– Se till att underkänt betyg försvinner för alltid! I dag har vi ett betygssystem som slår undan fötterna på många barn och det redan i årskurs 6, en del i årskurs 4 där man valt att börja med betyg tidigare. Hur påverkar det ett barns självbild när man får ett F redan i så ung ålder?

– Det här är ett av de mest allvarliga felen i svensk skola i dag, anser jag.