
Madeleine vårdar elevernas lärande
Lektionstipset Handledare som ger eleverna trygghet, rimlig resväg och att ta tag i problem tidigt. Det är några faktorer för lyckad apl, menar yrkesläraren Madeleine Forsberg, som gör tio arbetsplatsbesök i veckan.

”Fel att tvinga elever till vissa program”
Skolpolitik Man kommer inte att lyckas om man tvingar in unga i branscher som de inte vill vara i. Det säger Embla Persson, ordförande i Sveriges Elevkårer, om lagändringen kring dimensioneringen av olika gymnasieprogram. Ett sätt att få fler att söka yrkesprogram menar hon är att stärka studie- och yrkesvägledningen.

Ökat företagande på yrkesprogrammen
Reportage Antalet nya UF-företag är fler än någonsin på yrkesprogrammen. Genom att lära sig om företagande får eleverna kunskaper som de kan ha nytta av hela livet, säger Ulf Lindh, yrkeslärare på byggprogrammet på Nyköpings gymnasium.
Nyberg: När studiedagen blir förnedring
Krönika Tänk vad med pengar kommunerna öser in i kompetensutveckling som lärarna inte vill ha och som till och med får dem att uppleva "förnedring". Det skriver yrkesläraren Malin Nyberg.


Så ser framtiden ut för yrkesprogrammen
Yrkesutbildning El- och energi samt vård- och omsorgsprogrammet behöver fler platser för att möta behoven på arbetsmarknaden. Tre yrkesprogram behöver däremot minskas i flertalet län, visar en ny rapport från Skolverket.

Så har eleverna valt yrkesprogrammen
Gymnasieskola Andelen sökande till yrkesprogrammen har ökat något det här läsåret. Störst är el – och energiprogrammet medan vård- och omsorgsprogrammet har flest sökande som saknar behörighet, visar nya siffror från Skolverket.

Carina utsedd till årets yrkeslärare
Pedagogik Hon skapar förtroendefulla relationer med sina elever - och bidrar till att eleverna får bättre självförtroende. Därför har Carina Karlsson Flink utsetts till årets yrkeslärare.

Yrkesprogram kan ge livslånga sjukdomar
Arbetsmiljöansvar Skolornas yrkesprogram behöver se över risker som elever kan drabbas av och som kan ge livslånga sjukdomar. Det kan vara exponering av kemiska eller att andas in cementdamm.
Prenumerera på Yrkeslärarens nyhetsbrev
Få nyheter och inspiration direkt i din mejlkorg
Ta del av vår integritetspolicy
Näringen satsar på kvalitetssäkrade gymnasier
Pedagogik Hästnäringen har tagit initiativ för att kvalitetssäkra hästgymnasier. En del är legitimerade lärare, som får regelbunden fortbildning.Och det finns gott om jobb i branschen, säger Maria Karlsson, kanslichef på Hästnäringens yrkesnämnd.


Jobbgaranti för elever gav ökat söktryck
Annat Eleverna på Realgymnasiet är garanterade jobb inom hotellbranschen och fordonsbranschen.– Vi har fått dubbelt så många förstahandssökande, berättar Kajsa Englund yrkeslärare på Realgymnasiet i Stockholm.

Hinder att lösa på yrkesutbildning
Yrkesutbildning För svårt att komma in på utbildningar, brist på apl-platser och svårt att få elever till tekniska inriktningar. Det var några hinder som togs upp under ett samtal om yrkesutbildning.
Kampanj lanseras för att få fler yrkeslärare
Lärarbrist Academedia har lanserat en kampanj för att få fler yrkesverksamma att utbilda sig till yrkeslärare. Bland annat medverkar lärare och elever från Praktiska Gymnasiet.

Yrkesprogram som ger jobbgaranti
Reportage Elever på Realgymnasiet är garanterade jobb på hotell och i fordonsbranschen. Det är superviktigt för vår kompetensförsörjning att få in människor tidigt, säger Ann Mårder på hotellkedjan Strawberry.

”Elevernas förmåga att visa tacksamhet är inte alltid den vi önskar”
Krönika Att få genuina tack från föräldrar som ser jobbet jag gjort för deras barn är något som ger mig välbehövd energi. Det skriver yrkesläraren Fabricio Gatica.


Yrkeslärare om vad som är ett bra schema
Arbetsmiljö Tid för kärnuppdraget undervisning. Tre lektioner per dag och det ska finnas tid för reflektion, förberedelser och lunch. Det är yrkeslärares åsikter om hur ett bra schema bör se ut.

Martin laddar med uppgifter utan slut
Lektionstipset Uppgifter utan slut, quiz och variation mellan att eleverna får jobba själv och i grupp. Det använder den prisbelönade yrkesläraren Martin Harari Thuresson i sin klass.
”Lärare behöver tid, struktur och förutsägbarhet”
Annat Frustrationen över att känna sig tvungen att prioritera administrativa ärenden i stället för förberedelser för undervisningen tär sannerligen på en lärares etiska kompass. Det skriver yrkesläraren Therese Blomqvist.

Var tredje yrkeslärare lämnar skolan
Arbetsbelastning Nästan var tredje utbildad yrkeslärare jobbar inte längre som lärare. Andelen är högre än för någon annan lärargrupp. Men det är inte lönen som får dem att lämna skolan. – Nej, det är brister i arbetsmiljön, säger yrkesläraren och huvudskyddsombudet Peter Olsson. Många går rentav ner i lön på nya jobbet.

Här bestämmer lärarna över sin fortbildning
Fortbildning Alla lärare på Djurgymnasiet i Stockholm får 5 000 kronor per år öronmärkta till fortbildning. Ledningen är tydlig med att det är lärarna själva som vet vilken kompetensutveckling de behöver.


Rätt spår på travgymnasiet
Reportage Det sprutar grus när eleverna Lukas Berglind och Linnea Johansson kör varv efter varv på Solvallas anrika travbana. Centralt i deras utbildning på travgymnasiet är att både kunna sköta en häst och att lära sig att träna hästar för travtävlingar.

Regeringen föreslår fler platser till yrkesutbildning
Budgetpropositionen Satsningar på yrkesvux och yrkeshögskola och ett försök med en ny form av yrkesutbildning på gymnasienivå. Det föreslår regeringen i budgeten för nästa år. Johan Pehrson (L), betonar behovet av yrkesutbildade inom industrin, vården, tågtrafiken och restaurangbranschen.

Fahlén: Nu behövs fler apl-platser och fortbildning av yrkeslärare
Sveriges lärare Sveriges Lärares ordförande Åsa Fahlén välkomnar att arbetsmarknaden nu får ett större inflytande över utbudet av gymnasieprogram. Men det behövs satsning på vägledning och andra förändringar.
”Många missar chansen till yrkesprogram”
Annat Yrkesprogram är ingen slutstation. Och det är tråkigt att många unga missar möjligheten som en yrkesutbildning ger. Det betonar Elias Larsson, som tillsammans med andra yrkesutbildningsambassadörer har besökt över hundra skolor i år.

Fler utbildningar ska leda till arbete
Skollagen Skollagen har ändrats så att arbetsmarknadens behov ska vägas in i utbudet av gymnasial utbildning. Nu behöver eleverna vägledas tidigt så att de vet vilka förutsättningar det finns till arbete efter olika program, kommenterar Therese Guovelin på LO.


Rekordhög frånvaro i gymnasiet
Elevhälsa Fler gymnasieelever än någonsin tidigare har fått sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro. Indraget bidrag är vanligast på fristående skolor.

Sanne tipsar om jobbskuggning
Lektionstipset Yrkesläraren Sanne Malm-Mark har jobbskuggat lärare och tagit del av hur vården fungerar på Irland. Erfarenheterna kan hon använda i undervisningen. Inte minst när det gäller förståelse för olika kulturer.

Lärare tycker till om högskolebehörighet på yrkesprogram
Pedagogik Bra med förändringen och statusen på yrkesprogram kanske ökar. Det är några synpunkter på att högskolebehörighet snart ingår som grund på yrkesprogram.
Hett eftertraktade på arbetsmarknaden
Reportage I Stenungsund står företagen på kö för att få apl-elever från det industritekniska programmet. Det nära samarbetet med arbetslivet ledde i höstas till utmärkelsen Årets gymnasieskola 2022 i Göteborgsregionen.

Yrkeslärarnas viktigaste kompetenser är rankade
Lärarutbildning Vilken kompetens är allra viktigast hos yrkeslärare? ”Att kunna kommunicera med eleverna” svarar yrkeslärarna själva i en ny studie. ”Att ha en lärarutbildning” kommer först på plats 19.


Skolministern vill ha en ny form av yrkesskola
Skolpolitik Regeringen överväger att införa en ny yrkesskola för elever som inte har tillräckligt många godkända betyg för att komma in på ett nationellt program i gymnasieskolan.

Han läser master för yrkeslärare
Pedagogik Att kunna identifiera elevernas inlärningsproblem och att bli bättre på att individanpassa undervisningen. Det är några delar som Hans-Åke Clarberg hoppas få av masterprogrammet för yrkeslärare.

"Anpassningar får inte bli att slippa"
Krönika Vi får inte svika våra elever och plocka bort delar av utbildningen genom anpassningar - vi får inte beröva dem rätten till att lära sig. Det skriver yrkeslärarens krönikör Malin Nyberg.
Varannan yrkeslärare har hoppat av utbildning
Pedagogik Ungefär hälften av deltagarna har hoppat av masterprogrammet för yrkeslärare.– En orsak är att det blir övermäktigt att kombinera med lärarjobb och familj, berättar programsamordnare Maria C Johansson.

Debatt: ”Skolan reducerar praktiska ämnen”
Vi lärare debatt Skolan pratar inte längre med lika värde om praktiska ämnen som för teoretiska ämnen. Hur ska det då gå att vara intresserad av något annat program än teoretiska inför gymnasievalet? Det undrar yrkesläraren Marie-Louise Udde.


Yrkeslärare tipsar om att lyfta sitt program
Panelen Göra branschen mer känd, bjuda in elever till skolans verkstad eller göra en film. Det är några tips för att få elever att söka ett specifikt yrkesprogram.

”För många elever är yrkesspråket nytt”
Inlärning Yrkeslärare har mycket tyst kunskap, som sitter i händerna. För att kunna förmedla den till eleverna behöver de arbeta aktivt med språket i undervisningen. Det betonar forskaren Jenny Edvardsson.

Bidrag skrotas för branschskolor
Yrkesutbildning Till nästa termin upphör försöket med branschskolor där extra statsbidrag betalades ut för yrkeselever.– Försöket har inneburit en ökning av elever på vår skola. Så nu får vi se hur intresset blir, säger Niclas Angelöf, utbildningsrådgivare på Plåt & Ventbyrån.
Företag satsar på inkluderande apl
Arbetsplatslärande – Jag har trivts bra på apl. Kläder och skåp har stått klart från första dagen.Det berättar Mehdi Ghulami, som efter gymnasiet har fått jobb på Veidekke. Ett av flera företag som är med i branschens satsning ”iAPL”, inkluderande arbetsplatslärande.

Anna lovordar egen praktik
Lektionstipset Yrkeslärararen Anna Wessling har tagit chansen att göra praktik inom det område hon utbildar för.– Det är verkligen värdefullt och ökar förståelsen för mina elevers apl, säger hon.


Yrkesprogrammen där flest får jobb
Pedagogik Fordon och transport följt av VVS och fastighet samt bygg och anläggning är yrkesprogram där stor andel av eleverna får jobb efter examen.
”Känner att elever har hamnat fel”
Krönika Jag pratar om eleven utan varken teoretisk eller praktisk motivation. Den eleven vi ibland slarvigt kallar ”ointresserad”. Utmaningen med den gruppen beskriver vår krönikör Fabricio Gatica.


Nytt initiativ för inkluderande apl
Yrkesutbildning Vi ska jobba med mångfald och jämställdhet och vi har utmaningar med kompetensförsörjning. En lösning är inkluderande arbetsplatslärande, iAPL. Det säger Pia Berg, som är projektledare på Byggbranschens yrkesnämnd.

Forskning: Stolta att läsa till yrkeslärare
Lärarutbildning Obehöriga yrkeslärare som jobbar vidare samtidigt som de läser en yrkeslärarutbildning på högskolan – vad tycker de om kombinationen?– De anser att lärarutbildningen ger ett betydande mervärde, säger doktoranden Viktoria Grahn Johansson vid Linnéuniversitetet.
Äldre yrkeslärare halkar efter i lön
Sveriges lärare Yrkeslärare med många år i yrket missgynnas i löneutvecklingen, visar nya siffror. Samtidigt skiljer det mycket i lön beroende på vilken bransch läraren kommer från.

Så fördjupar lärare sig i yrkesämnen
Panelen Att få till kompetensutveckling och att fördjupa sig i sitt ämne är viktigt men inte alltid lätt. Men det finns vägar att gå, visar svar från tre yrkeslärare.


Yrkesprogram allt mer attraktiva
Reportage Efter en tids nedgång ökar yrkesprogrammens attraktivitet bland elever i årkurs nio. Men det är färre än hälften som vet att högskolebehörighet ingår som grund från i höst.

Industrin är okänd i gymnasievalet
Yrkesutbildning En överväldigande majoritet av niondeklassare vet inte vilka jobb som det industritekniska programmet kan ge. Teknikföretagens strategi är nu att försöka göra både programmet och industrin mer känd.

Andersson: Stor brist på yrkeslärare
Ledare Nio av tio arbetsgivare uppger att det är svårt att rekrytera utbildade yrkeslärare. Samtidigt behöver fler anställas, skriver Yrkeslärarens redaktör Björn Andersson.
Trovärdig miljö lockar till vårdutbildning
Yrkesutbildning I Borås lockas allt fler elever till vård-och omsorgsprogrammet, som annars är det yrkesprogram som tappar flest sökande i landet. En satsning på välutrustade rum för praktiska övningar i kombination med synlighet på sociala medier kan vara tänkbara förklaringar.

Förbättrade resultat på yrkesprogrammen
Yrkesutbildning En större andel elever når examen på yrkesprogrammen. Störst är förändringen på fordons- och transportprogrammet.


Hans ger tips för lyckad apl
Lektionstipset Det finns en plats för alla och låt eleverna få prova flera moment innan de bestämmer sin väg. Det betonar yrkesläraren Hans Kristiansson, som ger tips för lyckad apl.
”Mycket kluven till öppet hus”
Krönika Risken med öppet hus är att fokus hamnar på det yttre faktorerna, som flashiga lokaler och it-utrustning, i stället för på information om utbildningen, det eleverna har möjlighet att lära sig och framtidsutsikter. Det skriver yrkesläraren Malin Nyberg.


Svårt att lyckas anställa yrkeslärare
Nyheter Nio av tio arbetsgivare uppger att det är svårt att hitta utbildade yrkeslärare. Dessutom väntas stor brist på yrkesutbildade personer inom flera branscher, visar Arbetskraftbarometern från SCB.

Blandade grupper blev världsbra
Lektionstipset När elever på barn- och fritidsprogrammet i Falkenberg möter studerande från SFI, uppstår en win-win-situation. Det ger kunskap som går in på ett djupare sätt, säger yrkesläraren Eva Sundberg Olausson.
Yrkesprogram ordnar fordon till Ukraina
Kriget i ukraina På fordonsprogrammet i Skellefteå lagas bilar för färd till Ukraina. En brandbil har redan servats och körts ner till landet och fler räddningsfordon repareras nu i skolans verkstad.

Gatica: Det funkar inte att säga "Skärp dig"
Krönika Om en elev inte når målen är det ingen poäng att tjata eller skälla. Bättre att ändra förutsättningarna, tycker yrkesläraren Fabricio Gatica.

Bristande kunskaper om yrkesprogram
Skolval En majoritet av eleverna är osäkra på om yrkesprogram ger högskolebehörighet och endast 60 procent är nöjda med sitt gymnasieval. Det visar en ny rapport från gymnasium.se

Apl visar vägen till vuxenlivet
Apl Elever i gymnasiesärskolan har stort behov av kontakt med arbetslivet, men arbetsgivare har ofta svårt att ta emot dem. Det gäller både möjligheten att få apl och jobb efter skolan.– Restaurangbranschen är tacksam, många är öppna för personer med olika typer av funktionshinder, säger yrkesläraren Bernth Nyström.
