Publikrekord på Yrkes-SM: ”Fantastiska möten med yrkesutbildningar”

Totalt tävlades det i 32 yrken under Yrkes-SM. Här är glada guldmedaljörer. Foto: Viktor Fremling, WorldSkills Sweden /

Fler än 28 000 personer besökte Årets Yrkes SM i Karlstad.
– Det har vart fantastiska möten som fått både unga och vuxna att bekanta sig med olika yrken och yrkesutbildningar, säger projektledaren Jan Johansson.
I samband med tävlingarna utsågs även Årets yrkeslärare i regionen.

 – Vi måste få fler både ungdomar och vuxna att välja yrkesutbildningar och då är Yrkes-SM ett av sätten att öka deras intresse för utbildningarna.

Det sa den lokala projektledaren Jan Johansson i en intervju med Yrkesläraren inför tävlingarna som hölls i Karlstad.

Nu efter arrangemanget är han mycket nöjd med hur olika yrkesutbildningar och branscher har visat upp sig.

– Det har varit en fantastisk kvalitet i mötena för besökarna. Vid varje monter har det funnits något spännande att göra för att få en bild av vilka yrken och utbildningar som finns, säger Jan Johansson.

Nytt rekord

Årets Yrkes-SM innebar också publikrekord. 28 129 besökare från hela landet räknades in i området vid Tingvalla sportcenter i slutet av förra månaden. Jan Johansson är inte förvånad över rekordet.

– Vi har bokat bussar som har kört hit folk från hela Värmland. Ska vi öka intresset för yrkesutbildningar måste vi arbeta brett och inte bara inrikta oss på högstadiet. Vi måste börja i yngre åldrar och vi måste även rikta in oss nyanlända och vuxna som kan tänka sig att byta yrke.

Jan Johansson menar att Yrkes-SM är ett sätt att ändra bilden av yrken och yrkesprogram.

– Under de här dagarna blev många barn, ungdomar och vuxna mer kunniga om vilka spännande yrken och utbildningar som det finns. Det var väldigt många moderna tekniska inslag med till exempel drönare robotar som gav ett framtidsperspektiv

Under de tre dagarna deltog 68 yrken, 32 tävlingsyrken och ytterligare 36 uppvisningsyrken utom tävlan. Det är flest antal deltagande yrken i Yrkes-SM någonsin. Totlalt tävlade 190 ungdomar i 32 olika yrkesgrenar. Efter tre dagars tävlande kunde 103 guld-, silver- och bronstagare få sina medaljer. Vinnarna har chans att ta en plats i Yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM. 

I samband med tävlingarna utsågs även Årets Yrkeslärare 2024 i Region Värmland. Utmärkelsen delades ut av WorldSkills Sweden i samarbete med Region Värmland och Karlstads kommun.

Årets yrkeslärare

Pristagare blev Sören Sjögren, El- och energiprogrammet på Herrgårdsgymnasiet i Säffle och Nikita Eriksson, Hantverksprogrammet på Drottning Blankas gymnasieskola i Karlstad.

För att vinna priset måste ett antal kriterier uppfyllas. Några är att ha lärarbehörighet, att lyckats entusiasmera elever till lärande och kunskapssökande, att ha en god relation till arbetsgivare och förmåga att möta dessas krav på kvalitet samt samarbeta på ett naturligt sätt med övriga kollegor inom exempelvis gymnasiegemensamma ämnen.

Juryn för årets yrkeslärare var från Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Karlstads kommun, Sveriges Lärare Karlstad, Svenskt Näringsliv, LO och WorldSkills Sweden.

Nästa Yrkes-SM arrangeras 4 – 6 maj 2026 på Stockholmsmässan i Älvsjö. 

Läs mer:

Dags för tävlingen som lockar till yrkesprogram

”Viktigt att visa fördelarna med yrkena”