Dags för tävlingen som lockar till yrkesprogram

Yrkes-SM i Karlstad väntas öka intresset för yrkesprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet och vård och omsorg är exempel på program som behöver fler sökande, säger projektledaren Jan Johansson. Bilden till vänster är från förra Yrkes-SM i Växjö. Foto: WorldSkills Sweden och privat

Yrkes-SM fyller 20 år och evenemanget växer. Årets värd Karlstad siktar på rekord både i antalet tävlande och antalet åskådare.
– Vi vet att detta är ett viktigt evenemang för att få fler att söka till yrkesutbildningar, säger den lokala projektledaren Jan Johansson.

Yrkes-SM hålls vartannat år och först ut var Piteå 2004 – så nu firar evenemanget 20 år. Bakom årets upplaga den 23-25 april står Karlstads kommun och Region Värmland.

Jan Johansson, tidigare gymnasiechef för Nobelgymnasiet i Karlstad, har arbetat i ett år med förberedelserna. Är det värt arbetsinsatsen?

– Vi är övertygade om det. Många branscher här i Värmland har stora problem med att hitta rätt arbetskraft. Vi måste få fler både ungdomar och vuxna att välja yrkesutbildningar och då är Yrkes-SM ett av sätten att öka deras intresse för utbildningarna.

Vet vi om Yrkes-SM har en sådan effekt?

 

–  Det har gjorts utvärderingar som visar att intresset ökar, fler blir positiva till yrkesutbildningar efter att ha besökt tävlingarna. Vad som sedan i slutändan avgör vilken utbildning en person väljer är förstås svårare att avgöra.

Nytt för i år är alltså att man breddar målgruppen och inkluderar fler vuxna genom att informera om yrkesväxling och marknadsföra olika typer av yrkesutbildningar, från folkhögskolor till yrkeshögskolor.

– Vi har många nyanlända som kanske inte ens känner till vad det finns för utbildningar.

Värmlänningarna satsar stort inför tävlingarna: samtliga elever i årskurs 7-9 och första året på gymnasiet samt alla vuxenstuderande kommer att göra schemalagda besök på Yrkes-SM. Och de åker gratis dit med Värmandstrafiken.

Nytt för den här gången är också att elever som idag går på yrkesprogrammen kommer att fungera som guider på tävlingarna.

– Vi tror att besökarna får en rikare upplevelse om de blir introducerade till tävlingarna av ungdomar som själva är insatta i yrkena.

Närmare 200 av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar och unga vuxna kommer att tävla mot varandra i ett 50-tal yrken. Kanske ännu viktigare än att följa tävlingarna är möjligheten att helt gratis få prova olika yrkesmoment, totalt kommer 67 yrken att vara representerade.

Var är det för spännande saker som de kommer att få testa? 

– Många olika aktiviteter! De kan till exempel få köra lastbil eller flygplan i en simulator. Eller lägga takplåt med VR-glasögon.

Inom vilka yrkesprogram i Värmland har ni störst problem med att få tillräckligt många sökande?

–  Det är nog barn- och fritidsprogrammet och vård och omsorg. Arbetsgivare från dessa sektorer finns förstås också på plats, så besökarna kan exempelvis få pröva hjärt- och lungräddning.

Intresset för att vara med och stötta arrangemanget är rekordstort, man har ett tiotal sponsorer, fler än vid tidigare Yrkes-SM.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år av olika regioner och kommuner tillsammans med Worldskills Sweden.