
Varannan förskollärare håller tyst om problem
Tystnadskultur Ungefär hälften av förskollärarna i kommunala och vinstdrivande förskolor känner rädsla för att tala öppet om problem på arbetsplatsen. Det visar Sveriges Lärares undersökning om tystnadskultur.

Johanna Jaara Åstrand: ”Inte värdigt ett land som Sverige”
Tystnadskultur Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare, tycker att resultatet i rapporten om tystnadskultur är upprörande. Nu ställer facket flera krav för att förändra situationen.

Förskolläraren: ”Jag blev inkallad till chefen”
Tystnadskultur "Hon hotade även att sparka mig. Men gör det då, sa jag, jag tar inte tillbaka ett enda ord. Jag tror att de satte i system sedan att bara anställa unga och oerfarna". Anonyma röster från förskolan berättar:
Anki uppmanar förskollärarna att våga säga ifrån
Tystnadskultur Förskoleupproret har alltsedan starten för tio år sedan tagit del av historier om den rådande tystnadskulturen. Förskolläraren Anki Jansson berättar att många av rädsla inte ens vågar skriva öppet på gruppens Facebooksida utan vill förbli anonyma.


Juristen: Det här får du säga om din arbetsgivare
Tystnadskultur Vad menas med meddelarfrihet? Gäller det alla? Och vad får jag egentligen berätta om, och till vem? Sveriges Lärares jurist Peter Edin reder ut begreppen.

Erfarna förskollärare halkar efter i löneutvecklingen
Lönestatistik Lojalitet och lång erfarenhet lönar sig inte i förskolan, det visar en analys från Sveriges Lärare.

Förskolan med högt i tak och stort fackligt engagemang
Tystnadskultur På förskolan Aprilgatan 2B i Göteborg känner personalen inte igen sig i rapporten om tystnadskultur. Tvärtom vittnar de om ett stort fackligt engagemang, ett aktivt arbete med arbetsmiljön och en rektor som kan konsten att lyssna.
Djurberg: Förskollärare ska inte behöva vara pr-genier
Krönika Numera förväntas förskollärare bidra till att sprida sin förskolas goda rykte. Kan det vara en av orsakerna till att tystnadskulturen breder ut sig i förskolan? undrar redaktör Sara Djurberg.

Få Förskolans nyhetsbrev
Nyheter och inspiration direkt i din mejlkorg
Ta del av vår integritetspolicy
Borde vi få barnet att leka mer med andra?
Dilemmat Förskolans experter svarar på frågor från läsare. Denna gång om hur förskolan ska hantera situationen med ett barn som tycker om att leka ensamt.

Lindström: Föräldrar, låt oss sluta fred
Krönika Vilka är det som verkligen vill det bästa för barnen? Jo, vi och föräldrarna.Vi ska hålla ihop, inte tillåta att någon göder en konflikt mellan oss för att komma undan själva, skriver Eva Lindström.


Odla potatis med de yngsta på förskolan!
Pedagogiska tips En potatis på lunchtallriken blev startskottet för barnens odlingsprojekt.

Kan jag skicka hem barn vid vikariebrist?
Fråga facket Per Edberg, förskollärare Umeå kommun och huvudskyddsombud Sveriges Lärare Umeå, svarar på en fråga angående vikariebrist.
Podcast: Är okodat material mer kreativt och jämställt?
Podd Senaste avsnittet av Förskolan handlar om kodat och okodat material. Hur ser våra pedagogiska lekmiljöer ut egentligen?

Stenkula: Höj blicken innan du ställer krav på schemat
Krönika Arbetskamrater som har egna småbarn som ska lämnas på förskola ska självklart inte tvingas till jobbet klockan 06.15. Men allt för sällan hör jag ett verksamhetsperspektiv när jag pratar arbetstid med kollegor, skriver förskolläraren Erik Stenkula.

Så skapar du lärmiljöer som främjar lek
Fackböcker Förskolorna kunde ha inspirerande miljöer, fyllda av material och möjligheter, men ändå syntes inga barn som lekte och var kreativa.


Bästa lekarna när det slaskar på gården!
Reportage Utevistelse i all ära, men under vintern kan det kännas motigt när kylan biter sig fast eller när regnet smattrar i sidled.

Guld till podden Förskolan – utsedd till Europas bästa
Podcast Podden Förskolan prisas med guld i den prestigefyllda branschtävlingen European Content Awards.
Lindström: Barnen blir lidande av de nya råden
Krönika Eva Lindström sågar Folkhälsomyndighetens ändrade råd att man nu kan gå till jobb och förskola med snuva.

Podcast: Kan man snacka upp lönen?
Podd I senaste avsnittet av podden Förskolan pratar vi om lönesamtalet. Är dina lönekriterier tydliga och kan du få löneförhöjning om du presterar bra?

Lindström: Förskolan är till för barnen – inte föräldrarna
Krönika Att många som faktiskt arbetar i förskolan tycks hålla med om att barn inte ”behöver” förskolan, det kan jag inte förstå, skriver förskolläraren Eva Lindström.


Så blev en Myran en lugn förskola
Buller i förskolan När Gotland för flera år sedan gjorde en ljudmiljösatsning utsågs Myran i Visby till pilotförskola.

Buller kan påverka språkinlärningen
Buller i förskolan Barnen får svårare att koncentrera sig, blir trötta och i vissa fall utåtagerande.
Så dämpar vi ljudet – förskollärarnas tips
Buller i förskolan Vi bad förskollärare, bland annat i Facebookgruppen Förskolan, om deras bästa tips på ljuddämpande åtgärder:

Sveriges Lärare: ”Ljudåtgärder räcker inte – minska barngrupperna”
Buller i förskolan På förskolan Hallongården i Örebro har ljudabsorberande material och undervisning om ljud bidragit till en lägre ljudnivå.


Forskaren: ”Bullret symtom på en annan problematik”
Buller i förskolan Nästan varannan förskollärare vistas i en bullrig miljö minst en fjärdedel av sin arbetsdag. Stora barngrupper är en viktig faktor.
Djurberg: Välkommen till en förnyad 105-åring!
Ledare Tidningen Förskolan fyller 105 år och jag är stolt över att få föra traditionen vidare, skriver nya redaktören Sara Djurberg.


Så får ni fart på motorikträningen i förskolan
Forskning Det krävs genomtänkta strategier för att utveckla barns motoriska färdigheter i förskolan, enligt forskaren Mikaela Svanbäck-Laaksonen

Podcast: Pedagogisk dokumentation – så gör vi
Podd I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om pedagogisk dokumentation. Hur blir dokumentationen meningsfull och inte bara en börda?
De prisas för sitt arbete med föräldrarna
Så gör vi När Malmö pedagogpris delades ut stod pedagogerna på avdelningen Junibacken på Almgårdens förskola som vinnare.

Lindström: Blir vi äntligen riktiga lärare nu?
Krönika Hela min yrkesverksamma tid har jag upplevt att jag fått bråka om min ställning som lärare, övertyga folk om att jag är lärare, skriver förskolläraren Eva Lindström.

”Barnen ska få vara digitala producenter”
Panelen Lärplattor är ett hett ämne i förskolan. Har användningen gått för långt?


Succé för podden Förskolan!
Podcast Förskolan har blivit nominerad i kategorin bästa podcast i European Content Awards.

Debatt: Barn har rätt till riskfyllda platser
Debatt Barn behöver få möjligheter att pröva och utmana sitt risktagande, skriver debattörerna Maria Hammarsten och Carina Brage.
Debatt: Skrämmande att vuxna vill att vi ska ange barn i förskolan
Annat Som förskollärarstudent får jag hela tiden höra hur viktigt det är att låta barnen utvecklas och bli omhändertagna.

Stora barngrupper – 12 tips för att palla pressen
Arbetsbelastning Hur klarar man av ett hektiskt jobb och hur får man egentligen till den där välbehövliga återhämtningen?


Stora barngrupper – ”Det gäller att vara uppfinningsrik”
Reportage På Fågelsångens förskola i Norrköping märks det tydligt hur det stora antalet barn påverkar stämningen. När många är sjuka sänks tempot markant och till och med de vanligtvis mest rörliga barnen sitter stillsamt och pysslar.
Lindström: Vi kan inte anpassa förskolan efter halvsjuka barn
Krönika Förskolan är ett komplement till hemmet, men vi är inte ett andra hem, skriver Eva Lindström.


Lindström: Det här är för låg nivå, Förskoleupproret
Debatt Vi ska inte börja slänga oss med att vi kommer att orosanmäla föräldrar som lämnar förkylda barn på förskolan, skriver Eva Lindström.

7 barnböcker för det nya året
Barnkultur Vår bokredaktör Cecilia Lindgren och tre förskollärare tipsar om guldkornen bland nyutkomna böcker.
Cecilia tipsar: 3 nya böcker med kreativa tips
Fackböcker Sugen på att pyssla, med barngruppen eller hemma? Vi har hittat tre böcker med inspiration för tre olika material: sten, ull och papper.

En upplevelse för livet – brasilianskt besök hos skånsk förskola
Reportage I våras var förskollärarna från lilla Stehag utanför Eslöv på besök hos kollegor i brasilianska megastaden Sao Paolo. Följ med när de brasilianska förskollärarna hälsade på i Skåne!


Föräldrar kräver kränkningsanmälan – hur gör du?
Dilemmat Flera läsare upplever svårigheter i att hantera anmälningar av kränkningar i förskolan. Kent Roslund, verksamhetsutvecklare för förskola i Halmstad, förklarar hur han tänker om denna knepiga fråga.
Stenkula: ”Att som förskollärare få tänka färdigt en tanke – det är som heliga Birgitta”
Erik stenkula ”Ibland lyckas vi faktiskt sätta oss ner och ha reflektion. Det kan jag leva flera veckor på. Det påminner om de dagar då halva barngruppen råkar ha vattkoppor.” Så beskriver Förskolans krönikör sin känsla av brist på tid och utvärdering.


Fråga facket: Vem ansvarar för medicinering i förskolan?
Expertråd Om barn behöver regelbunden medicinering under förskoledagen, vem ska se till att det sker på rätt sätt? Ingår det i förskollärarens uppdrag? Lärarförbundets expert Per Edberg kommenterar.

Förskolan där lugn och återhämtning är allt
Pedagogik Genom att prioritera återhämtning ser det lantliga föräldrakooperativet Bybarna i Ubbhult till att både stora och små mår bra och orkar med dagen.
Debatt: Vad ska min fyraåring göra på internet, Skolverket?
Läraren debatt ”Sluta digitaliseringshetsa våra förskolor.”

Eva Lindström: ”Låt potträning bli en del av förskolans uppdrag!”
Krönika Många i förskolan vittnar om hur barn i dag har blöja högre upp i åldrarna än förr. Förskolans krönikör Eva Lindström tycker potträning borde ingå i förskolans uppdrag.

Ulla-Britta Bruun-stipendiet – paus och nysatsning!
Stipendium Alltför många ansökningar uppfyller inte kriterierna. Därför blir det tyvärr inget UBB-stipendium för 2022. Men ingen skugga över er som sökt – juryn har insett att utlysningstexten behöver förtydligas.


Podcast: Ingen att leka med – så hjälper vi de ensamma barnen
Podd Får alla barn vara med och leka? Vi pratar om hur vi skapar bra barngrupper och varför bästisar inte alltid är det bästa.

Tyresö-förskola får årets Guldhatten!
Förskola Priset Guldhatten premierar årets störstainsats för barns språkutveckling - i år går det till förskolan Lek och Lär i Tyresö.
Förskolläraren som hjälte i kriminalromaner!
Kulturtips Läraren, dramatikern och komikern Hans Carstensen skriver även böcker om Daffy Söderlund, en 59-årig hemlig agent som är förskollärare!

Förskollärare frågar: ”Måste jag berätta allt på jobbintervjun?”
Dilemmat En läsare funderar på om man behöver vara öppen om personliga detaljer under en anställningsintervju. Erfarna rektorn Caroline Wiking berättar om hur hon tänker om det.


Podcast: Lämningar – så kan vi bli bättre
Podd Görs lämningar bäst ute eller inne? Och hur mycket ska vi anpassa oss efter olika barns behov?

Framgång med rörligt förskolestöd
Särskilt stöd Pia Svensson är förskollärare, Anne Sterner socionom och psykoterapeut – tillsammans är de ett ambulerande stödsystem som rullar runt mellan förskolorna i Jönköpings kommun.

Så hanterar du härskarteknik på jobbet
Supporten Härskarteknik kan se ut på många olika sätt och är tyvärr vanligt på arbetsplatser.
Marie Eriksson: ”Kan barnen själva leda digitaliseringen?”
Krönika Vi kommer inte undan digitaliseringen, anser Förskolans krönikör Marie Eriksson. Vad den borde handla om är hur man införlivar den i utforskandet av vår omvärld.

Frida Kahlo för de yngsta – vilket konstlyft!
Så gjorde vi Vintergatans 1–3-åringar får möta kända konstnärer och djupdyker gärna i deras konst.

”Ett stort hån” – regeringen tar bort gränsen för barngrupper i budgeten
Stora barngrupper Skolverkets krav om att följa Skolverkets riktlinjer om barngruppers storlek är borttaget i regeringens budgetproposition. Lärarfacken är förvånade och besvikna.
