
Hur bemöter jag föräldrarnas orimliga krav?
Dilemmat Föräldrar som kräver att deras barn ska vara ute mer och hotar med att ”ringa chefen” om de inte får som de vill är exempel på situationer som förskolläraren vill ha hjälp med att hantera.
Överdrivet säkerhetstänk begränsar barns lek
Riskfylld lek Att få pröva sin förmåga är grundläggande i barns utveckling. Men nu varnar forskare och experter för att ökat säkerhetstänk och vuxenkontroll äventyrar barns möjlighet till riskfylld lek – något som kan få långtgående konsekvenser.


Förskolan som säger ja till riskabla lekar
Riskfylld lek Riskfylld lek finns det gott om på Äventyrets förskola i Växjö – med tydliga instruktioner om vad som ska göras om olyckan skulle vara framme.
Lindström: Det borde vara självklart att vi inte pussas i förskolan
Krönika Vad är det egentligen som gäller i förskolan, får man pussa barn? Bör man pussa på barnen? Jag har funderat, jag har till och med letat efter riktlinjer om vad som gäller. Det jag har hittat är otydligt, skriver förskolläraren Eva Lindström.


Forskaren: Gröna lekmiljöer får barnen att våga mer
Riskfylld lek Barns fantasi och utforskande frodas i park- och skogsmiljö. Dessutom blir leken mer utmanande.

”Barn har rätt till skrubbsår”
Riskfylld lek Kunskapsorganisationen Riskful Play värnar barns rätt att utvecklas på sina egna villkor, men för att utvecklas krävs också lärorika miljöer som utmanar. – Barn har rätt till skrubbsår, säger Ahmed Al-Breihi som är projektledare.
Örebro satsar på äventyrliga lekmiljöer
Riskfylld lek Örebro kommun har anlagt ett flertal lekotoper, platser för rörelseglädje där lek och landskap är tätt sammanflätade.


Podcast: Så jobbar vi med bedömning i förskolan
Podd Bedömning i förskolan – varför provocerar det så många? Måste vi inte jobba med bedömning om vi ska kunna utvecklas? I senaste avsnittet av podden "Förskolan" diskuterar vi bedömning.

Podcast: Hur skapar vi en bra överlämning till förskoleklassen?
Podd I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om överlämningen till skolan. Vilken information förväntar sig förskoleklassen av oss? Hur ska vi göra överlämningen på ett bra sätt?

Podcast: Linda blev rektor över sina gamla kollegor
Podd Vår före detta poddkollega Linda lämnade jobbet som förskollärare för att bli rektor. Nu gästar hon oss för att berätta om hur det är att plötsligt vara chef över sina gamla kollegor.

Podcast: Borde förskolan ta ett större ansvar för att göra barnen blöjfria?
Podd I senaste avsnittet av ”Förskolan” pratar vi om problemet med att allt fler barn har blöja högt upp i åldrarna. ”Låt potträning bli en del av förskolans uppdrag”, säger Eva Lindström i poddavsnittet.

Podcast: Arbetsmiljön – vad stressar oss allra mest på jobbet?
Podd I nya avsnittet av Förskolan pratar vi om våra största arbetsmiljöproblem.

Podcast: Varför värderar vi inte omsorgen?
Podd Värderar vi inte omsorgen trots att det är så centralt i vårt jobb? Är det inte ”fint” nog för vissa förskollärare?
Få Förskolans nyhetsbrev
Nyheter och inspiration direkt i din mejlkorg
Ta del av vår integritetspolicy
Förskollärarna som får utflykterna att fungera för alla
Så gör vi I femårsgruppen på Loftsgårdens förskola i Horred var utflykter en utmaning. Men med speciella promenadkartor förvandlades motgång till framgång.

Lindström: Snälla förälder, hämta ditt barn när ditt jobb är slut
Krönika Jag har tänkt att det låter tokigt att vi ska hålla koll på vad föräldrarna gör på dagarna. Vi har fokus på barnen, vem har tid att bry sig om vad föräldrarna sysslar med? Men, nu kommer det, jag har ändrat mig, skriver förskolläraren Eva Lindström.


Så skolar vi in barnen i förskolan
Pedagogiska tips Tre förskollärare ger sin syn på hur man bäst gör inskolningen och introduktionen av nya barn i förskolan.

Lindström: Förskolan är snart inte värd sitt namn
Krönika Egentligen borde vi lägga av, men de som skulle drabbas hårdast är barnen och det vill vi inte. Så vi fortsätter. Men till vilket pris? skriver förskolläraren Eva Lindström.
Debatt: Hur ska jag få er politiker att förstå det allvarliga läget i förskolan?
Vi lärare debatt Hur ska jag formulera mig för att politiker och vårdnadshavare ska förstå hur allvarlig situationen i förskolan är? skriver förskolläraren och en av Förskoleupprorets ledare Katrin Nörthen.

Oron: Förskollärarna försvinner efter indraget lönetillägg
Lärarlön Kommunen ville dra in förskollärarnas lönetillägg – men Sveriges Lärare fick till en kompromiss.

Lindström: Jag tänker sluta vara så himla duktig
Krönika Första dagen är väldigt stressig, eftersom vi kommer bara strax före barnen och ofta möts av ett totalt kaos. Kaos, skriver förskolläraren Eva Lindström.

Stenkula: Nu är det gasen i botten
Krönika Måndagen den 14 augusti börjar mitt arbetsliv igen och ofta med gasen i botten från allra första början, skriver förskolläraren Erik Stenkula.


Debatt: Lärandet i förskolan behöver lyftas – inte tonas ner
Vi lärare debatt Jag ser med oro på en utveckling där förskolans uppdrag blir att visa upp ”resultat” i form av små människor som passar in i ett effektivt samhälle, skriver förskolläraren Elin Larsson.

Särskilt stöd sätts inte alltid in i förskolan – trots att behovet upptäcks
Forskning Att personalen upptäcker ett barns behov av särskilt stöd innebär inte automatiskt att stödet sätts in, säger Eva Björck, professor i forskningsmiljön CHILD vid Högskolan i Jönköping och en av rapportförfattarna.
Debatt: Angiveri ingår inte i läraruppdraget
Vi lärare debatt Om barnet riskerar att fara illa av att tvingas lämna det land det kommit till för att jag anmäler detta – ja, då får det vara, skriver förskollärarstudenten Elliot Andersson.

”Språket är viktigare än någonsin i förskolan”
Fackböcker I sin nya bok tipsar förskolläraren Marie Eriksson om hur man kan skapa språkrika miljöer i förskolan som är tillgängliga för alla – och sammanhang som ger barnen lust att kommunicera.


Målstyrda aktiviteter påverkar samspelet med barnen
Forskning Samspelet med barnen i målstyrda aktiviteter är en komplex balansgång, och det är en tunn linje för förskollärarna mellan att stödja och styra barnen. Det visar Katarina Nilfyrs forskning.
Lindström: Barnen synar våra lögner om att de duger som de är
Krönika Sångerna vi överöser barnen med vid avslutningen är fulla floskler. Den allra största lögnen är att barnen är bra som de är, skriver Eva Lindström.


Smärtsamt när ”mina” barn lämnar förskolan
Dilemmat Hur hanterar jag mina känslor när barnen lämnar förskolan för att börja i förskoleklass? Barnpsykologen Jenny Jakobsson Lundin svarar på en läsarfråga.

Så väcker hon förskolebarnens intresse för teknik
Reportage Förskolläraren Sofia Olsson utmanar barnens förmåga till problemlösning i förskolans vattenreningsprojekt.
Lindström: Jag orkar bemöta din dumhet av en enda anledning, Carl
Krönika Carl Albinsson, Timbro, skriver att förskolan verkar anpassas mer efter personalens behov än barnens. Ursäkta om jag småler, skriver förskolläraren Eva Lindström.

Podcast: Så jobbar vi med bedömning i förskolan
Podd Bedömning i förskolan – varför provocerar det så många? Måste vi inte jobba med bedömning om vi ska kunna utvecklas? I senaste avsnittet av podden "Förskolan" diskuterar vi bedömning.

Ont i hälarna var klimakteriebesvär
Stress Förskolläraren Maria Karlander fick reda på att hennes hälsoproblem berodde på klimakteriet genom Partille kommuns unika satsning.


Förskolan firar av barnen med hemlig fest
Pedagogiska tips Klivet från förskolan till förskoleklass är ett stort steg att ta för barnen – så här kan man göra för att de ska få säga hej då till sin förskola.
Stenkula: Så här dags på året undrar jag vad som får mig att fortsätta
Krönika Det är då jag börjar fundera på vad min motor för det här jobbet är, vad det är som motiverar mig att komma tillbaka efter ännu en semester i augusti, glad i hågen, skriver förskolläraren Erik Stenkula.


Förskolans dag firades med vårlopp
Aktuellt Stora som små deltog i Skogsbrynets vårlopp på Förskolans dag.

Tre förskollärare: Så förbereder vi barnen för förskoleklassen
Pedagogiska tips Hur förbereder man barnen för förskoleklassen på bästa sätt? Tre förskollärare ger sin syn på saken.
Debatt: Vi vägrar bidra till en förskola som sorterar barn
Vi lärare debatt Vi säger nej till bedömning och anser att förskolan bör gå ifrån det ensidiga fokuset på ordet “lärande”.

Djurberg: Anmärkningsvärt många är kritiska till digitaliseringen
Krönika Att digitaliseringen av förskolan och skolan nu ifrågasätts från olika håll är kanske inte så konstigt. Men det är ändå anmärkningsvärt att så många av förskollärarna tycker att läroplanen är fel ute, skriver redaktör Sara Djurberg.

Varannan förskollärare är kritisk till digitaliseringen
Skärmstriden Frågan om digitalisering delar förskollärarna, visar tidningen Förskolans stora undersökning.


Förskolläraren: Fler barn med språkstörningar i förskoleklass
Skärmstriden Dorte Eriksson och hennes kollegor i förskoleklass ser en försämring i både språkutveckling och socialt samspel hos dagens barn.

Digitaliseringen delar förskollärarna
Skärmstriden Här är några av de hundratals svar vi fick i vår enkät som 1 511 förskollärare svarade på.
Förskolläraren Pernilla: Bort med paddor för de yngsta barnen!
Skärmstriden På Snurran i Malmö används inga digitala verktyg för 1–3-åringarna, berättar förskolläraren Pernilla Wemmenhed.

Forskaren: Då ska du använda digitala verktyg i förskolan
Skärmstriden Låt barnen producera i stället för att konsumera, säger forskaren Susanne Kjällander.


De ger barnen digitala äventyr
Skärmstriden Förskollärarna i Södertälje har prisats för sin digitala undervisning.

Podcast: Hur skapar vi en bra överlämning till förskoleklassen?
Podd I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om överlämningen till skolan. Vilken information förväntar sig förskoleklassen av oss? Hur ska vi göra överlämningen på ett bra sätt?

Forskaren: Bra med tidig förskolestart
Forskning Att börja förskolan i tidig ålder påverkar inte barns utveckling negativt. Åtminstone inte i länder med god barnomsorg, visar en ny studie.
Expertfrågan: Vad kan jag göra åt mina passiva kollegor?
Dilemmat Förskolans experter svarar på frågor från läsare.

Podcast: Linda blev rektor över sina gamla kollegor
Podd Vår före detta poddkollega Linda lämnade jobbet som förskollärare för att bli rektor. Nu gästar hon oss för att berätta om hur det är att plötsligt vara chef över sina gamla kollegor.

Stenkula: Kläderna påverkar vilken förskollärare jag blir
Krönika Det finns också kläder jag vägrat. Som när vi fick byxor som det stod "Visionärerna" på som sommarpresent av en chef, skriver krönikören Erik Stenkula.

Lindström: Självklart bedömer vi barnen
Krönika Vi gör bedömningar av barnens utveckling hela tiden, varför är vi då så rädda för att bedöma barnens lärande? skriver Eva Lindström.


Bokprojeket svetsade samman barngruppen
Pedagogiska tips Behovet av att stärka samspelet och skapa en vi-känsla i barngruppen ledde till en egen bok.

Debatt: Ge leken större utrymme!
Vi lärare debatt Har barns egna spontana, prestationsfria lek kommit i kläm för våra förskolebarn? undrar debattören.
”Barn behöver få möjlighet att övervinna sina rädslor”
Böcker Vi borde fokusera på så tryggt som nödvändigt i stället för så tryggt som möjligt, säger Suzanne Axelsson, författare till boken ”Riskfylld lek och undervisning”.

Barnen är med när deras förskola byggs
Reportage Pedagogerna ser ett lysande tillfälle att lära barn om byggprocesser när deras nya förskola byggs.


Debatt: ”Bedömning behövs för en likvärdig förskola”
Vi lärare debatt Barns rätt till en likvärdig utbildning innebär att förskollärare inte kan välja bort att uppmärksamma och bedöma varje barn i deras lärprocesser, skriver debattören.

Podcast: Borde förskolan ta ett större ansvar för att göra barnen blöjfria?
Podd I senaste avsnittet av ”Förskolan” pratar vi om problemet med att allt fler barn har blöja högt upp i åldrarna. ”Låt potträning bli en del av förskolans uppdrag”, säger Eva Lindström i poddavsnittet.

Debatt: ”Förskollärare ska inte fokusera på barnens kunskapsresultat”
Vi lärare debatt Mäthysterin i samhället har nått även förskolan, skriver förskolläraren och debattören Linda Linder.
Stenkula: När ska jag hinna förbereda alla samtal?
Krönika Länge var det en välkänd hemlighet att de allra flesta förskollärare satt hemma för att få det att gå ihop.

Så fördjupar sig förskollärare i yrket
Förskolan Tre förskollärare berättar vilken kompetensutveckling de fått senaste åren.

Podcast: Arbetsmiljön – vad stressar oss allra mest på jobbet?
Podd I nya avsnittet av Förskolan pratar vi om våra största arbetsmiljöproblem.


Forskarens 4 tips för bättre bedömning i förskolan
Forskning Vi måste fundera mer kring hur bedömningarna i förskolan görs, menar förskolläraren och forskaren Eva M Johansson.

Förskollärare vågar inte prata om religion vid högtider
Forskning Förskollärare kan för lite om religion och vet inte hur de ska prata med barnen om religiösa högtider.

Mis lådor väcker barnens matteintresse
Förskolan Med hjälp av portabla matematiklådor har barnen på förskolan Chrysoliten i Nacka fått ett sug efter att lära sig mer om sådant som vikt, mängd, storlek, geometri och mönster.