Så ger vi barnen en fin avslutning på förskolan

De äldsta barnen avslutar med ett äventyr i naturreservatet Kullaberg, där de hjälper Trollfar i skogen.

Under läsåret har barnen på förskolan Glada Laxe i Nyhamnsläge löst kluriga uppdrag i närmiljön. På avslutningen får äventyret sin upplösning under ett besök i Kullaberg. Här tipsar förskollärare om olika sätt fira av barnen som slutar förskolan.

Äventyret får sin upplösning i skogen

Förskolan åker till Kullaberg och vandrar i den mystiska skogen.

Varje läsår har förskolan Glada Laxe i Nyhamnsläge ett äventyr. Barnen får uppdrag och brev, och mystiska saker händer i närmiljön. De löser gåtor, hittar ledtrådar och är hela tiden medagerande i äventyret. Vid avslutningen knyts säcken ihop. Då åker de till Kullaberg och vandrar i den mystiska skogen.

Ibland hjälper familjemedlemmar till och agerar skådespelare. I år handlar äventyret om Trollfar som gett sig ut i Europa för att leta efter en förtrollad diamant. Samtidigt ska barnen klara olika uppgifter för att få fatt på en annan diamant. Trollfar, beskyddare av naturreservatet, har nämligen tappat sin kraft och genom att sammanföra diamanterna kommer kraften tillbaka. Efter äventyrets upplösning avslutas dagen med gemensam grillning då barnen även får en inramad teckning med en personlig dikt.

Maskerad och skrindaåkning

Åka skrinda efter traktor är uppskattat.

På förskolan Pingstliljan i Fors­haga är det maskerad på kvällen för alla familjer, ett uppskattat inslag på avslutningen där alla bjuder på sig själva i olika utklädnader. De äldsta, de som slutar på förskolan, får åka skrinda efter traktor, vilket också är väldigt populärt. Dessutom bjuds på flera olika stationer, bland annat en där man får blåsa såpbubblor och en där familjerna får göra egna bilder med roliga bakgrunder. Dessutom bjuds på sång av alla barnen samt present- och diplomutdelning. Därefter får alla äta pizza.

Barnen kastas ut genom fönstret

På Stallarholmens förskola i Strängnäs dekoreras fönstret, som vetter ut mot skolans skolgård, med ballonger och snören. Där finns även en text: Nu är det slut, vi slänger 6-åringarna ut. En efter en hoppar de ut genom fönstret och utanför står övriga barn och klappar händerna. Även skolelever kommer för att titta eftersom de kommer ihåg sitt eget ”utsläng”. Därefter blir det långdans till musik över skolgården.

 

Femåringarna avslutar med bokparad 

Bokparaden hejas på av familjer och andra Trelleborgsbor.

I Trelleborg tackar kommunen av alla femåringar med en gemensam bokparad genom innerstaden, längs med gågatan och vidare till stadsparken där det bjuds på show och jippo. Tidigare har alla förskolor fått rösta fram 5-årsboken och samtliga barn har fått ett exemplar som de arbetat med under våren. De får välja en karaktär ur boken som de kan klä ut sig till på paraden. De tågar sedan utklädda genom staden. Längs vägen står familj, släkt, vänner och andra glada Trelleborgsbor och hejar på barnen när de marscherar förbi.

LÄS OCKSÅ:

Kunglig avslutning för förskolebarnen i Helsingborg

Smärtsamt när ”mina” barn lämnar förskolan

Så gjorde vi: ”Hos oss tar barnen förskolestudenten”