Så gjorde vi: ”Hos oss tar barnen förskolestudenten”

Sexåringarna fick diplom för allt det lärt sig och för att de varit fina vänner mot varandra. Foto: Förskolan Utforskaren
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

När de blivande skolbarnen för sista gången ­lämnar förskolan Utforskaren firas det med en festlig ”förskolestudent”.

På förskolan Utforskaren som ligger i Helsingborg ordnade pedagogerna en avslutningsceremoni i form av en förskolestudent för sina 6-åringar som slutar förskolan för att börja i förskoleklass. Förskolestudenten firades med många festligheter. Det bjöds på jordgubbsbubbel i höga glas, utspring till förskolans egen låt, vackra tal och roliga danslekar.

Utspring till förskolans särskilda låt.

Barngruppen var väl insatta i vad studentfirande innebar och de såg fram emot sin egen förskolestudent. De hjälpte till att göra sina studentmössor och studentskyltar, valde musik och skapade en egen spellista till festen. Till efterrätt önskade sig barnen kladdkaka och den bakade de själva som en aktivitet dagen innan. Det som blev en överraskning var partytälten, långbord utomhus fint dukade med girlanger, flaggor och studentballonger. Självklart blev det även flakåkning med förskolans lådelcyklar till sång och visselpipor.

Pedagogerna hade dukat riktigt festligt till avslutningslunchen.

– Det bästa med dagen var att se barnens glädje. Att få överraska dem och göra något fint för dem. Det blev en fantastisk dag med mycket skratt och tårar! säger Mirella Beck.

– Vi kommer att fortsätta med förskolestudenten eftersom såväl barn som pedagoger och vårdnadshavare uppskattade det jättemycket.

Så gjorde vi

  • Flakåkning på våra lådelcyklar var extra uppskattat av 6-åringarna, som var utrustade med visselpipor under turen.
  • Inför festdagen hade alla barn fått vara med och göra egna studentskyltar med foto på. Den användes både under själva utspringet och under flakåkningen.
  • Tillsammans med pedagogerna gjorde barnen egna personliga studentmössor av svart papper som pedagogerna klippt till en remsa efter att ha mätt runt barnens huvud. Vitt eller rosa silkespapper till själva mösskullen som de klippt upp och häftat fast på det svarta pappersbandet. De dekorerade dem med glitter, stjärnor och paljetter. De som ville skrev även sitt namn på det svarta bandet, det gjordes innan pedagogerna satte ihop mössan.
  • ”Studenterna” fick springa ut till förskolans egen låt, ”Utforskarlåten”, som är ”Rock the World” med Bubbles.
  • Barnen fick själva välja vilken maträtt de önskade som lunch och de valde tacos. Till efterrätt röstades kladdkaka fram som vinnare och den bakade de själva som en gemensam aktivitet dagen innan. Till maten serverades jordgubbsbubbel i glas på fot. Det som blev en överraskning från oss pedagoger var partytältet med fint dukat långbord med girlanger, flaggor, serpentiner och fina servetter.
  • Den lilla gården stängdes av så att barngruppen fick möjlighet att vara själva och ha disco samt dansstopp. Barnens alla favoritlåtar var samlade på en spellista som de skapat tillsammans.

Har ni genomfört något roligt projekt på er förskola som ni vill tipsa om? Mejla  till forskolan@lararen.se!

LÄS ÄVEN

Allt om specialpedagogik i förskolan

Naturvetenskap utomhus – förskolan som jobbar med universitetet

Fråga facket: Finns riktlinjer om solskydd och solkräm?

Lyssna på Förskolan här!