Hej! Genom att använda webbplatsen godkänner du vår integritetspolicy.

ViLärare logotype Till startsidan
Logotyp för Folkhögskolan Till startsidan
Ges ut av
Sveriges
Lärare
Sök
Yrkesläraren
  • Ämnesläraren – Svenska, språk mm
  • Ämnesläraren – Matematik, NO mm
  • Ämnesläraren – Praktisk-estetiska ämnen
Grundskolläraren Specialpedagogik Fritidspedagogik Förskolan Folkhögskolan Vi Vägledare

Meny

  • Om Folkhögskolan
  • Annonsera
  • Integritetspolicy
  • Sök Sök på Vi Lärare

Redaktionen

  • Porträtt av Björn Andersson
    Björn Andersson

    Redaktör

    070-515 19 73
  • Porträtt av Markus Thunberg
    Markus Thunberg

    Digital chef

    070-922 19 51
  • Porträtt av Michael Jonsson
    Michael Jonsson

    Chefredaktör

    073-385 24 64

Folkhögskola värdefull för personer med npf

Pedagogik Möten, en helhet i utbildningen och att lära känna sig själv är värdefullt för deltagare på folkhögskola med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, npf. Det visar Elise Arnell, lärare på Helsjöns folkhögskola, i en rapport.

Wolgers: Systemet bäddar för en adhd-definition

Krönika ”Överdiagnostiseringens konsekvenser sällan eller aldrig utrymme.”

Folkhögskolans lärare behöver högre lön

Krönika Den nya organisationen kommer att göra oss starkare, skriver Erik Lindrooz-Sellgren, ledamot i Lärarförbundet Folkhögskolas styrelse.

Brunnsvik tar nytt kliv med högskolestatus

Reportage Brunnsviks folkhögskola i Borlänge har fått högskolestatus och examensrätt för en helt ny utbildning: Brunnsviks enskilda musikhögskola, Bemu. Utbildningen vill vara en grogrund för nya artister. Vill man spela dansband eller kosmisk meditationsmusik så går det lika bra som pop och rock.

Folkbildning som kraft för stärkt demokrati

Fackböcker ”Demokratin som bildningsväg” är titeln på en ny bok som tar upp olika hot mot demokratin. Boken tillägnas folkbildaren Gösta Vestlund.

Här ges färdriktning för nya lärare

Reportage Vad innebär det egentligen att vara lärare på folkhögskola? Lärarförbundets kurs Ny på folkhögskolan bjuder in till samtal, reflektion och erfarenhetsutbyte.– Nu får vi själva det som vi vill ge våra kursdeltagare, säger läraren Sofia Nordin.

”Är det viktigt om Lucia har skägg eller inte?”

Krönika Luciafirandet handlar om att fira en person som var modig och vägrade ge upp vad hon trodde på. För det var en hon, den allra första Lucian från Italien. Men det hindrar kanske inte att det är en han eller en icke-binär person som firar henne? Läraren Sara Silfverskiöld väcker frågan i en krönika.

Riksföreningen Folkhögskola startar från årsskiftet

Sveriges lärare Från årsskiftet blir det nya facket Sveriges Lärare verklighet. Folkhögskollärarna kommer att ingå som en riksförening i den nya organisationen. Tomas Rosengren, ordförande för Lärarförbundet Folkhögskola, är optimistisk inför förändringen.

"Anmärkningsvärt att dra ner på folkhögskolan”

Skolpolitik Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är mycket kritisk till att regeringen drar in extraplatserna till folkhögskolan. – Det är högst anmärkningsvärt att man gör det i ett läge när det behövs kraftiga satsningar på kompetensförsörjning, säger hon.

Böcker för inspiration i jobbet

Fackböcker Otillräckliga läs- och skrivkunskaper är vanligare än man kanske tror. Det handlar ett av våra boktips om.

Så drabbas folkhögskolan av regeringens budget

Skolpolitik Regeringens budgetbesked att avsluta extraplatserna för folkhögskolan är kontraproduktivt, anser Stefan Attefall, ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation.

Silfverskiöld: Fusk väcker känslor

Krönika Mycket är nytt för deltagarna på vår krönikör Sara Silfverskiölds kurser. Många läser svenska som andraspråk och kommer från kulturer där inte ens definitionen av fusk är samma som här.

En utmanad folkhögskola tema under Folkhögskoleforum

Skolpolitik Tid för lärarna att möta varje deltagare, frihet kontra styrning och andra utmaningar för folkhögskolan var några ämnen under årets Folkhögskoleforum.

Tidöavtalet väcker frågor för folkhögskolan

Lärarförbundet Tidöavtalet väcker frågor om folkhögskolans framtid, men tills vidare lyssnar de fackliga företrädarna in läget. Vi målar inte fan på väggen innan det finns några beslut, säger Tomas Rosengren, ordförande i Lärarförbundet Folkhögskola.

Maja breddar sin kompetens

Lärarutbildning ­­­­– Jag vill ha den pedagogiska kompetensen och lära mig om folkhögskolan som utbildningsform. Det säger Maja Tolgraven, en av studenterna på folkhögskollärarutbildningen.

Lärarutbildning som värnar folkbildning

Lärarutbildning Jag tycker att alla ska gå vår utbildning, därför att det ökar chansen att bli en bättre lärare. Men det är inte görbart att ha det som krav. Det säger Louise Malmström, programansvarig för utbildningen till folkhögskollärare vid Linköpings universitet.

Hans pedagog har gått in i skugga

Boktips Hans Carstensen, lärare på Färnebo folkhögskola, har nu släppt del två i romanserien om förskolläraren Anna Nilsson. Hon jagas av det förflutna då hon var spion.– Det som krävs av en pedagog är det som krävs av en agent, säger han.

”Deltagarna utgör inte tomma kärl som ska fyllas”

Porträtt Jonna Bornemark om folkhögskolornas kunskapsideal.

Folkhögskolan är idéburen, men inte ideell

Ledare Folkhögskolan behöver arbetstidsavtal som utstrålar förtroende och frihet, men inte gränslöshet. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande i Lärarförbundet Folkhögskola.

Folkhögskola stärker personer med psykisk ohälsa

Inkludering Det är viktigt för per­soner med psykisk ohälsa att få vara i ett sammanhang. Att bli sedd, hörd och förstådd. Det säger Malin Hagberg, som är lärare på kursen Livslinjen på Dalslands folkhögskola i Färgelanda.

Forskning: Folkhögskola viktig för personer långt från arbete

Annat Folkbildningen är en viktig aktör för att hjälpa människor som står långt från arbetsmarknaden. Det gäller både folkhögskolor och studieförbund, visar ny forskning.

Wolgers: Folkhögskolor är komplexa fenomen

Krönika De som kallar folkhögskolan flummig har inte förstått att utbildningen fungerar i flera dimensioner, skriver folkhögskoleläraren Benton Wolgers.

Fotboll med samhällsmål

Reportage Karlskoga folkhögskola erbjuder vanlig allmän kurs men också en med tillägget: ”Att förstå världen genom fotboll”. På skolan som har herrallsvensk fotboll inpå knuten, i Degerfors, borrar deltagarna ner sig i hur samhället påverkar fotbollen. Och tvärtom.

Göran Greider lovordar folkhögskolan

Porträtt Aldrig står han still, han som har fått lära sig att kompromissa, Göran Greider. Det finns alltid en ledarartikel eller en bok att skriva, en debatt att ta ställning i.

Estetiska kurser behöver bredda rekryteringen

Pedagogik Folkhögskolorna behöver göra mer för att bredda rekryteringen till estetiska kurser. Ett exempel på att det går är från Glokala Folkhögskolans kurs Urban musik.– Vi lärare precis som våra deltagare har olika bakgrund och erfarenheter, säger Ayla Adams.

Kurser i livskunskap ger framtidshopp

Forskning Deltagare i livskunskapskurser har ökat sitt välbefinnande och fått framtidshopp. Det framgår i en forskningsrapport.

Permakultur är grunden på Holma folkhögskola

Hållbarhet Permakultur är i fokus på Holma folkhögskola. Den här hösten är den även grunden på en nystartad allmän kurs.– Det här blir spännande och deltagarna får tänka till om kretslopp och vad som är ett gott liv, säger Johanna Johansson, lärare och biträdande rektor på skolan.

Rosengren: Vi behöver prata kronor och ören

Ledare I tider av polarisering och utanförskap måste politikerna värdera folkhögskolans viktiga roll högre, skriver Tomas Rosengren, ordförande i Lärarförbundet Folkhögskola.

"Har gått folkhögskola och kan bli vad som helst"

Krönika Det är kanske så vi ska tänka. Det är mycket som är bra i Sverige, folkhögskolorna till exempel. Det skriver Sara Silfverskiöld i en krönika om yrkespersoner som har gått på folkhögskola.

Gustavsson: Odysseus resa är urberättelsen

Krönika Berättelsen om Odysseus äventyr är grundläggande för historier om hur människan ständigt rör sig mellan det egna, kända, och det främmande, obekanta. Det skriver Folkhögskolan krönikör Bernt Gustavsson.

Böcker som kan inspirera i jobbet

Boktips Här är våra senaste fynd i bokfloden. Kanske finns någon som intresserar dig?

Nadine visar väg till arbete

Vägledning Egenmakt och att få praktisera i en annan stad ingår i projektet Moves på Sundbybergs folkhögskola. Deltagarna står långt från arbete och studier när de börjar. Den förflyttning som de gör är enorm, säger kuratorn Nadine Gaib.

Kluvna känslor inför sommarledighet

Krönika Plötsligt inser jag att det finns deltagare som jag kanske aldrig mer får träffa. Men jag kommer inte att glömma dem. Och en sommarkurs kanske kan vara lösningen för att träffa vänner under ledigheten. Det skriver folkhögskolläraren Sara Silfverskiöld.

Folkhögskolan vårdar ett kulturarv

Reportage På Skeppsholmens folkhögskola bygger deltagarna träbåtar från grunden. De börjar med att fälla träd och till våren andra året blir det sjösättning. Båtarna byggs i klinkteknik – en metod som Unesco har utsett till kulturarv.

Alexandra Pascalidou låter kvinnorna ta plats

Porträtt Välkommen in i författaren och journalisten Alexandra Pascalidous värld. Det är en värld där det går undan, där hon är mån om att berätta de historier som annars inte berättas, där arbetarklassens kvinnor också får höras.

Fotfolket rapporterar – läsarbilder

Min folkhögskola Tidningen Folkhögskolan har fått text och bilder från utbildningsveckan på Sundsgårdens folkhögskola. Rubriken var Fotfolket rapporterar, vilket så klart framgår av bilderna.

Debatt: ”På anslagsfronten intet nytt”

Läraren debatt Det är dags för oss som lärare att ställa större krav på att skolorna styrelser och ledningar får hitta nya vägar eller i vart fall kompletterande vägar, för att öka möjligheterna för oss lärare att hänga med i löneutvecklingen. Det skriver folkhögskolläraren Åke Arvidsson.

Ny utredning ska förhindra fusk inom folkbildningen

Utbildningsdepartementet Regeringen har beslutat om en ny utredning för att säkerställa en ändamålsenlig styrning och kontroll av folkbildningen. Ett syfte är att motverka fusk, meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S).

Mer stöd behövs för deltagare med funktionsnedsättning

Funktionsnedsättning De ekonomiska stöden är otillräckliga för deltagare med intellektuell funktionsnedsättning. Det framgår i en ny rapport till regeringen.

Krav på ökade anslag till folkhögskolan

Skolfinansiering Folkbildningsrådet har begärt mer pengar till folkhögskolan. Ersättningen för en årsplats behöver höjas till 100 000 kronor. "Bra att Folkbildningsrådet sätter ner foten. Pengar behövs för löner och för att ha bra kvalitet på kurserna", kommenterar Tomas Rosengren, ordförande för Lärarförbundet Folkhögskola.

"SD:s dolda agenda för folkbildningen är en misslyckad integration"

Läraren debatt Sverigedemokraternas vilja att dra ner på Allmän kurs handlar om att de inte vill ge utrikesfödda möjlighet att komma in i samhället. Det skriver Anneli Dahlqvist, rektor för Bona folkhögskola.

Nytt förbund ger draghjälp

Folkhögskollärarna "Har inte råd med att personalen hör till olika läger."

Ont om pengar för att lära ut svenska

Ledare Kritik har väckts mot att pengarna håller på att ta slut för kurser i ”Svenska från dag 1”. Det skriver Folkhögskolans redaktör Björn Andersson.

Så har folkhögskolorna förändrats

Boktips Allt fler folkhögskolor flyttar till eller öppnar i stadsmiljö. En annan trend är att digitaliseringen förändrat undervisningen. Det visar en ny antologi.

SD vill skära ner på allmän kurs

Skolpolitik  Allmän kurs bör minska från dagens 40 till 15 procent av folkhögskolornas verksamhet, anser Sverigedemokraterna. Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) varnar för att en sådan neddragning skulle leda till mer utslagning.

"Menar ni att jag sagt fel hela tiden?”

Lärmiljö Många uttalar Ahmed fel och det är inte helt enkelt att säga Kenneth Karlsson. Folkhögskolläraren Sara Silfverskiöld skriver en krönika om att undervisa i svenska för nyanlända.

Ledare: Snart dags för beslut om ny organisering

Ledare Den 21:a maj vet vi vilket frö vi sätter i jorden, förhoppningsvis ett som står för växt, grönska och utveckling. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande för Lärarförbundet Folkhögskola.

Hon jobbar som lärare efter flykten från Ukraina

Annat Olesia Leskiv flydde kriget och fick jobb som lärare på Litorina folkhögskola i Karlskrona.– Jag lär andra flyktingar från Ukraina svenska. För att ha en framtid här måste de kunna språket, säger hon.

Biblioterapi förebygger psykisk ohälsa

Annat Ett nätverk för biblioterapeutiska arbetssätt har bildats inom Svensk biblioteksförening. Biblioterapi är ett sätt att förebygga psykisk ohälsa, säger Helena Broms, som är kontaktperson för nätverket.

Tips på nya böcker

Fackböcker Inspiration i olika hantverksmetoder och tips på hur lärare och skolbibliotekarier kan samarbeta. Det är några ämnen i våra boktips.

Mats Jonsson söker sina rötter hos samerna

Porträtt Folkbildning, det är det Mats Jonsson ägnar sig åt. Med sin Augustprisnominerade seriebok ”När vi var samer” vill han berätta om det han kallar för ett långsamt kulturellt folkmord.

Senaste nytt

  1. Pedagogik

    Folkhögskola värdefull för personer med npf

  2. Krönika

    Wolgers: Systemet bäddar för en adhd-definition

  3. Krönika

    Folkhögskolans lärare behöver högre lön

  4. Reportage

    Brunnsvik tar nytt kliv med högskolestatus

  5. Fackböcker

    Folkbildning som kraft för stärkt demokrati

  6. Reportage

    Här ges färdriktning för nya lärare

  7. Krönika

    ”Är det viktigt om Lucia har skägg eller inte?”

  8. Sveriges lärare

    Riksföreningen Folkhögskola startar från årsskiftet

  9. Skolpolitik

    "Anmärkningsvärt att dra ner på folkhögskolan”

  10. Fackböcker

    Böcker för inspiration i jobbet

Senast från våra tidningar

Yrkesläraren

Svårt att lyckas anställa yrkeslärare

Ämnesläraren – Svenska, språk mm

Boberg: Så kan rätt musik vid starten lyfta hela lektionen

Ämnesläraren – Matematik, NO mm

Därför kräver mattelärare att eleverna skriver för hand

Ämnesläraren – Praktisk-estetiska ämnen

Skytte: Har elevernas uppförande påverkan på deras betyg?

Grundskolläraren

Så fick hon sina fyror att läsa 1,5 timme om dagen

Specialpedagogik

Lågaffektivt bemötande: ”En auktoritet sänker rösten och tar kontroll”

Fritidspedagogik

Grimm: Luckor i schemat betyder inte att vi är sysslolösa

Förskolan

Debatt: Skrämmande att vuxna vill att vi ska ange barn i förskolan

Folkhögskolan

Helhetssyn värdefullt för personer med npf

Vi Vägledare

Satsa mer på NTA!

ViLärare logotype

Hör gärna av dig eller följ oss!

Vi finns på mejl, telefon och i sociala medier.

  • Kontakta Vi Lärare
  • redaktionen@vilarare.se
Folkhögskolan rss flöde

Annonsera

Vill du annonsera på sajten eller i våra magasin?

Kontakta Rabalder media

Sverigeslärare logotype

Vi Lärare ges ut av Sveriges Lärare, kontakta dem för prenumerationsärenden.

Kontakta Sveriges Lärare