ViLärare logotype Till startsidan
Logotyp för Folkhögskolan Till startsidan
Ges ut av
Sveriges
Lärare
Sök
Yrkesläraren
  • Ämnesläraren – Svenska, språk mm
  • Ämnesläraren – Matematik, NO mm
  • Ämnesläraren – Praktisk-estetiska ämnen
Grundskolläraren Specialpedagogik Fritidspedagogik Förskolan Folkhögskolan Vi Vägledare

Meny

  • Om Folkhögskolan
  • Annonsera
  • Integritetspolicy
  • Sök Sök på Vi Lärare

Redaktionen

  • Porträtt av Björn Andersson
    Björn Andersson

    Redaktör

    070-515 19 73
  • Porträtt av Cecilia Lindgren
    Cecilia Lindgren

    Redaktör

    076-116 45 99
  • Porträtt av Johanna Steen
    Johanna Steen

    Formgivare

    070-581 00 25
  • Porträtt av Markus Thunberg
    Markus Thunberg

    Digital chef

    070-922 19 51
  • Porträtt av Michael Jonsson
    Michael Jonsson

    Chefredaktör

    073-385 24 64

Chat GPT och framtidens folkhögskola

Vi lärare debatt Ett år har nu gått sedan Chat GPT lanserades. Läraren och författaren Joakim Sveland skriver om att folkbildningen står starkt rustad i mötet med framtidens AI-skola.

Brett upprop för folkbildningen

Nedskärningar Folkhögskolor och studieförbund ser med stor oro på utvecklingen av statens finansiering av folkbildningen. I ett gemensamt upprop kräver de en hållbar finansiering.  Vi vill ha långsiktiga spelregler, säger Olle Westberg, generalsekreterare i RIO.

Här leder vägen framåt

Reportage Projektet Vägen inom folkhögskola ska leda till vidare studier eller arbete.–  Det känns jättebra här med tanke på hur vi lär oss och hur kunskap värderas, säger Amanda Asplund, en av deltagarna på Strömbäcks folkhögskola.

Böcker lyfter undervisningen

Lektionstipset Skönlitteratur får klassrummet att expandera. Det säger läraren Daniel Svensson, som använder sex romaner i undervisningen och som låter deltagarna skriva granskande tidningsartiklar.

Rosengren: Vad gör vi i väntan på bättre tider?

Ledare Vi ska givetvis slåss på alla nivåer för ett större erkännande av Folkhögskolans roll och potential, men på varje skola ska vi slåss med våra metoder och vår pedagogiska frihet istället för att bli sittande ensamma i våra klassrum med växande grupper. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola.

”Folkhögskolan är viktig för personlig utveckling”

Forskning Folkhögskolan har en oerhört viktig roll både för individen och för samhället i stort.Det betonar Ingela Bergmo Prvulovic,  ny ledare för forskningsmiljön Livslångt lärande och t f centrumledare för Encell vid Jönköpings university.

Stoppar bidrag till svenska för asylsökande

Pedagogik Nästa år får folkhögskolorna inte längre några pengar för att hålla kursen Svenska från dag ett för asylsökande.– Vi beklagar detta och bedömer att behovet av insatsen kvarstår, säger Anna-Carin Bylund, biträdande generalsekreterare på Folkbildningsrådet.

Forskning: Mötet är centralt för folkhögskollärare

Pedagogik Mötet är centralt som pedagogiskt verktyg för lärare på folkhögskola. Men om deltagaren gör motstånd i att mötas kan det skapa en vilsenhet i lärarens pedagogiska praktik. Det visar forskaren Filippa Millenberg i en avhandling om undervisning på hantverkskurser.

"Folkhögskolan är expert på framtidstro"

Krönika Folkhögskolans styrka är en helt annan, den går mycket djupare och är betydligt mer central för samhällsutvecklingen. Det skriver Hans Carstensen, folkhögskollärare och författare.

Få Folkhögskolans nyhetsbrev

Nyheter och inspiration direkt i din mejlkorg

Välkommen!
Ett fel uppstod vid anmälan till nyhetsbrevet.

Ta del av vår integritetspolicy

”Det finns många vägar ut ur ensamheten”

Annat Sara Silfverskiöld om vänskap: Att gå på folkhögskola är inte bara plugg, att prata och lyssna är minst lika viktigt. Man kan också få vänner när man hjälper någon.

”Folkhögskolan är nu viktigare än någonsin”

Utbildningspolitisk talesperson Med brister i skolan är folkhögskolan viktigare än någonsin. Folkbildningen ska vara grunden men den behövs även för kompetensförsörjning med olika yrkesutbildningar. Det var centrala synpunkter under en debatt på Folkhögskoleforum.

Politiker ska lära om folkhögskola

Skolutveckling Under en månad ska alla socialdemokratiska riksdagsledamöter besöka minst en folkhögskola var.– Vi vill stärka våra kunskaper om folkhögskolornas situation, säger Magnus Manhammar (S).

Folkhögskolan skyfflade sex ton jord i stan

Lektionstipset En yta på 40 kvadratmeter. Mer behövs inte för att få drygt hundra kilo potatis. Det har deltagarna på Jönköpings folkhögskola fått räkna ut. De går på allmän kurs och har valt tillvalskursen ”Hållbart liv”.

Folkbildningen finns överallt men nu väntar stora nedskärningar

Skolfinansiering Omkring hundra tusen deltagare går på folkhögskola. Och folkbildning inom studieförbund erbjuds i alla landet kommuner, visar en rapport. Samtidigt väntas stora neddragningar för folkbildningen.Det får stora konsekvenser för människors tillgång till bildning och utbildning i hela landet, kommenterar Maria Graner på Folkbildningsrådet.

"Till slut lyckades vi få till en forskarskola"

Reportage Rent krasst har vi en regering som förlitar sig på ett nationalkonservativt parti som inte ser folkbildning som bra eller viktig, av olika anledningar. Det betonar Andreas Fejes, professor i vuxenpedagogik, som även driver ett ölbryggeri och musikstudio.

Lärare stoppades från att manifestera för folkhögskolan

Sveriges lärare I en del regioner stoppades lärare och deltagare från att manifestation för folkhögskolan i förra veckan.– Regionerna är fria att bestämma vad de har för regelverk, säger Annica Wallenborg Flynn, verksamhetschef vid Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation, OFI.

Rosengren: Folkhögskolan är inte förhandlingsbar

Ledare Folkhögskolan, det mest nordiska vi har, får inte bli föremål för en kohandel i en politisk diskussion där utbildningsformer ställs mot varandra. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola.

"Regelrätt skandal att skära ner på folkhögskolan"

Sveriges lärare Maria Irving, förste vice ordförande för Sveriges Lärare, var en av talarna under tisdagens manifestation för folkhögskolan. Folkhögskolan har alltid spelat stor roll i svåra tider när människor behöver ställa om, sa hon.

Massiv manifestation för folkhögskolan

Sveriges lärare Över hela landet samlades tusentals personer för att manifestera för folkhögskolan.

Folkbildare som lyfter förorten

Reportage Angered folkhögskola strävar efter att vara en resurs i lokalsamhället och få människorna här att upptäcka folkbildningen.

”För liten satsning på folkhögskolan”

Budgetpropositionen Hundra miljoner kronor per år är alldeles för lite, anser Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola.– Det lappar lite grand och räddar kanske någon skola, men det är ingen satsning, säger han efter regeringens besked.

Vårdläraren Maria gick från komvux till folkhögskola

Pedagogik Efter mer än 30 år som vårdlärare på komvux lockades Maria Bengtsson över till en ny undersköterskeutbildning på Sundsgårdens folkhögskola.­– Miljön här är så varm. Det har varit fantastiskt att komma hit säger hon.

Drygt 50 hinder för lärare i folkhögskola

Folkhögskollärarna Lärare på folkhögskola har höga ideal att leva upp till något som också skapar en hel del hinder. Det kan vara stress, otydlig ledning och oklart vad man kan påverka, visar en undersökning.

Silfverskiöld: Kursanmälan med hinder

Krönika - Jag vill anmäla mig till en helgkurs! - Det måste du göra själv, på datorn.- Men…jag vet ju inte hur man gör! Sara Silfverskiöld skriver om hur ett digitalt hinder löstes för Brita på folkhögskolans seniorkurs.

Manifestation ska lyfta folkhögskolan

Sveriges lärare Den 19 september ska en riksomfattande manifestation ska sätta fokus på folkhögskolornas utsatta läge och vad som krävs för att de ska kunna fortsätta utföra sitt uppdrag.

Marie – säker röst i radion

Porträtt Folkbildaren och bokälskaren Marie Lundström gör också radio, Lundströms Bokradio, där hon gör litteratur till något självklart och alls inte svårt.

Nytt avtal klart för lärare i folkhögskola

Sveriges lärare Lönerna ska öka med minst 7,4 procent under två år.

”Lägg mycket tid på antagningsproven”

Lektionstipset Lägg mycket tid på att gå igenom de sökandes arbetsprover. Oftast får man en känsla av om deltagaren är genuint intresserad. Det säger Emil Österholm, lärare på konstlinjen vid Ålsta folkhögskola.

Tänk om deltagarna saknar oss lärare!

Krönika Många kommer tillbaka och hälsar på! Då sitter vi där vid fikabordet och ler stolt när någon både engagerat sig i Amnesty och börjat plugga på Lärarhögskolan. Vi känner förstås att det är vi på folkhögskolan som har bidragit. Det skriver Sara Silfverskiöld nu när det är dags att säga hej då till deltagarna.

De syr ihop sin framtid

Reportage På Axevalla folkhögskola utanför Skara finns en textil­utbildning för den som vill lära sig att sy kläder. Här överbryggas glappet mellan deltagarnas designer­drömmar och deras faktiska färdigheter.

Varannan folkhögskola drar ner på personal

Folkhögskollärarna Folkbildningsrådet: Regeringens beslut påverkar skolornas ekonomi väldigt mycket.

Kriget förde dem till folkhögskolan

Läsinlärning Förra våren tvingades de fly undan kriget i Ukraina. Nu är de deltagare i en intensivkurs i svenska för akademiker vid Högalids folkhögskola.

Rosengren: Vi behöver agera på gemensam front

Ledare Vård, skola och omsorg är generellt sett missgynnade och ordet ”Folkhögskola” finns inte ens nämnt i regeringens budgetunderlag. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola, som välkomnar en nationell manifestation för folkhögskolan.

”Folkhögskolan borde kulturskyddas”

Pedagogik Tidsbrist gör det svårt att på folkhögskolor systematiskt dokumentera bildningsberättelser. Samtidigt attackeras folkhögskolan politiskt. Det är slutsatser från Anette Lydén, som har publicerat en studie om folkhögskolan.

Inkludering i fokus för fritidsledare

Reportage Fritidsledarutbildningen på Kristinehamns folkhögskola har specialpedagogisk profil.– Vi har fokus på möjligheter och att hitta det som fungerar med ett tydligt främjande och före­byggande synsätt, säger läraren Öyvind Alster.

”Vi känner igen oss i ukrainarna”

Krönika Efteråt frågar jag mina deltagare. Varför blev det så trevligt? Vi känner igen oss i ukrainarna. Sara Silfverskiöld skriver om ett möte mellan hennes deltagare och flyktingar från Ukraina.

Kritik mot fackets folkhögskola

Arbetsmiljöarbete Hög arbetsbelastning har lett till avhopp och långa sjukskrivningar. Albins folkhögskola i Landskrona drivs av regionala LO-förbund och får nu hård kritik för stora brister i arbetsmiljö.

Wolgers: Frontalangrepp mot folkhögskolan

Krönika Att frysa anslaget i en tid med skyhög inflation är en rysare. SD:s förslag om att allmän kurs högst ska utgöra 15 procent av verksamheten kan inte beskrivas som annat än ett frontalangrepp. Det skriver Folkhögskolans krönikör Benton Wolgers.

Anna Ekström är ny ordförande för RIO

Reportage Tidigare utbildningsminister Anna Ekström har valts till ny ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO.– Hon kommer att vara en god företrädare för Sveriges folkhögskolor, säger Olle Westberg, generalsekreterare för Rio.

Kenan lyfter värdet av folkhögskola

Folkhögskollärarna Jag kände att värdet av folkhögskola behövde lyftas. Det säger Kenan Duderija, som starade Facebookgruppen ”Låt oss berätta om folkhögskolan.”

Hundratals tjänster hotas i folkhögskolan

Annat Hundratals lärartjänster är på väg att försvinna från landets folkhögskolor. Inflationen slår väldigt hårt och situationen förvärras av regeringens ovilja att indexhöja anslagen, säger Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola.

Sanna landar som ny lärare på folkhögskola

Lektionstipset Efter flera år som lärare i gymnasiet och grundskola har Sanna Magnusson fått jobb som lärare på folkhögskola. Här kan man ha fördjupade möten med deltagarna, säger hon.

Rosengren: Vi reser oss igen

Ledare Det är otroligt tuffa tider nu och varje vecka pågår otaliga förhandlingar som handlar om nedskalning av verksamhet. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola. ”Men i vår ska vi samla våra krafter för att manifestera hos beslutsfattarna vad folkhögskolan är.”

Samling för att möta hot mot folkhögskolan

Sveriges lärare Farhågor för folkhögskolan och strategi för framtiden har tagits upp under ett panelsamtal arrangerat av Sveriges Lärare Folkhögskola.– Vi behöver möta hoten med självförtroende och visa på bredden av allt vi gör, sa Gustav Fridolin, lärare på Stadsmissionens folkhögskola.

Sharma kämpar för hållbarhet

Porträtt Människorättsjuristen Parul Sharma har utsetts till biståndsdebattens mäktigaste. Hon står stadigt på barrikaderna, med hållbar utveckling för ögonen.

Samtal med en häktad

Krönika Många föräldrar tycker att matte och svenska är viktigare än kompisar men för den som senare hamnar i häkte ställs allting på sin spets. Det är lite sent att skaffa nya kompisar. Det skriver vår krönikör Sara Silfverskiöld.

Ny satsning ska bryta utanförskap

Inkludering Femton folkhögskolor deltar i en ny satsning för att minska arbetslöshet och bryta utanförskap.

Krav på ökat statsbidrag till folkhögskolan

Skolbudget Folkbildningsrådet begär att statsbidraget till folkhögskolan ökar med 440 miljoner kronor. Annars kommer antalet utbildningsplatser att minska.

”Hur lär man ut förmågan att möta medmänniskan?”

Krönika Finns det en utbildning till diakonal kyrkogårdsarbetare? Folkbildande spärrvakt? Eller har somliga det i sig helt naturligt? Frågorna ställs av Folkhögskolans krönikör Sara Silfverskiöld.

Boksamtal ger läslust och livskunskap

Reportage På Paideia folkhögskola i Stockholm har man schemalagt boksamtal för alla deltagare på allmän kurs. Det har visat sig vara lyckat för att skapa läslust – och ge utrymme att prata om livsfrågor.

Satsning på folkbildning för flyktingar från Ukraina

Nyheter Europeiska socialfonden har beviljat 260 miljoner kronor till Folkbildningsrådet för verksamhet för flyktingar från Ukraina.

Frigyes ger röst åt folkhögskolan

Folkhögskollärarna Paul Frigyes lämnade journalistiken. Nu är han lärare i samhällskunskap och SFI på Kista folkhögskola. Nya mål driver honom framåt samtidigt som han är förbannad över hur lättvindigt en del SFI-skolor godkänner elever som sedan inte klarar undervisningen på nästa nivå.

Folkhögskola visar vägen för väktare och poliser

Folkhögskollärarna Det var smart av Stensunds folkhögskola i Trosa att lägga till en väktarprofil på sin ettåriga polisförberedande utbildning. Både polis och väktare har utvecklats till några av de hetaste yrkena på arbetsmarknaden. – Våra deltagare är oerhört attraktiva när de är färdiga, säger den linjeansvarige läraren Tomas Nehrer.

Allt fler läser vidare efter allmän kurs

Nyheter Varannan person som gått allmän kurs på folkhögskola är vidare i högre studier efter ett år. Det är fler än tidigare visar siffror från SCB.

Forskaren: Därför behövs afasiutbildning på folkhögskolan

Forskning "Att få möta varandra är viktigt. Det sker egentligen bara i två sammanhang. På folkhögskolor och på Afasi­förbundets olika aktiviteter", säger forskaren Helena Taubner.

Databas ska ge svar om folkhögskolan

Folkhögskollärarna Erik Nylander, docent och lektor i pedagogik vid Linköpings universitet, har erhållit i ett forskningsanslag att skapa en öppen databas om folkhögskolan. Databasen ska byggas upp med hjälp av att digitalisera verksamhetsberättelser från mitten av 1800-talet och framåt.

Ledare: Är det sotdöden vi ska dö?

Ledare Varje folkhögskola tvingas vända på varje krona minst en gång och vi ser hur kompetenta lärare som hade kunnat göra stor skillnad i den lågkonjunktur vi så tydligt är på väg in i tvingas lämna in nycklarna. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande Sveriges Lärare Folkhögskola.

Andreas fixade gesällprovet

Folkhögskollärarna Steget från hantverkslärare till att avlägga ett gesällprov behöver inte vara så stort. Det vet Andreas Neves, som har fått sitt gesällprov godkänt. Det var både roligt och lärorikt, säger han.

Folkhögskola värdefull för personer med npf

Pedagogik Möten, en helhet i utbildningen och att lära känna sig själv är värdefullt för deltagare på folkhögskola med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, npf. Det visar Elise Arnell, lärare på Helsjöns folkhögskola, i en rapport.

Senaste nytt

  1. Vi lärare debatt

    Chat GPT och framtidens folkhögskola

  2. Nedskärningar

    Brett upprop för folkbildningen

  3. Reportage

    Här leder vägen framåt

  4. Ledare

    Rosengren: Vad gör vi i väntan på bättre tider?

  5. Forskning

    ”Folkhögskolan är viktig för personlig utveckling”

  6. Lektionstipset

    Böcker lyfter undervisningen

  7. Pedagogik

    Forskning: Mötet är centralt för folkhögskollärare

  8. Annat

    ”Det finns många vägar ut ur ensamheten”

  9. Utbildningspolitisk talesperson

    ”Folkhögskolan är nu viktigare än någonsin”

  10. Krönika

    "Folkhögskolan är expert på framtidstro"

Senast från våra tidningar

Yrkesläraren

Madeleine vårdar elevernas lärande

Ämnesläraren – Svenska, språk mm

Lektorn: Nio bra julklappsböcker med lärare i centrum

Ämnesläraren – Matematik, NO mm

Så många betyg höjs jämfört med nationella proven

Ämnesläraren – Praktisk-estetiska ämnen

Bildlärarens gamla målningar visar att mycket är sig likt i skolans värld

Grundskolläraren

Körling: Jag tyckte om ordet lust tills jag förstod hur föräldrar tolkar det

Specialpedagogik

Skolinspektionen svarar: ”Vi kritiserar inte lärare”

Fritidspedagogik

De kan bli Årets lärare i fritidshem

Förskolan

Så undervisar du i svenska som andraspråk i förskolan

Folkhögskolan

Chat GPT och framtidens folkhögskola

Vi Vägledare

Frida Klar: ”Jag har själv fått jobba hårt”

ViLärare logotype

Hör gärna av dig eller följ oss!

Vi finns på mejl, telefon och i sociala medier.

  • Om Folkhögskolan
  • folkhogskolan@vilarare.se
Folkhögskolan facebookskonto Folkhögskolan rss flöde

Annonsera

Vill du annonsera på sajten eller i våra magasin?

Kontakta Rabalder media

Sverigeslärare logotype

Vi Lärare ges ut av Sveriges Lärare, kontakta dem för prenumerationsärenden.

Kontakta Sveriges Lärare