Ny författarkändis på Sörängens folkhögskola

Författaren och illustratören Johanna Thydell stormtrivs på sitt nya jobb. Foto: Kajsa Göransson

Författaren Johanna Thydell har börjat som lärare på Sörängens folkhögskola. Här undervisar hon om skrivande i bilderböcker.
– Jag älskar den genren och trodde aldrig att en sådan här tjänst skulle finnas, säger hon.

Författaren Johanna Thydell debuterade för drygt 20 år sedan med ungdomsboken "I taket lyser stjärnorna". Den belönades med Augustpriset och blev även teater och film.

Efter det har hon skrivit flera barnböcker, arbetat som förlagsredaktör, ljudboksförläggare och haft föreläsningar och workshops om skrivande.

I augusti började hon som folkhögskollärare och kursansvarig på Sörängens folkhögskola i Nässjö. Här ansvarar hon för undervisningen om skrivande i kursen Bilderbok.

– Det är jättespännande och dessutom är vi den enda folkhögskolan som ger den utbildningen. Jag älskar bilderböcker. Det är en härlig genre. Men jag hade aldrig trott att en sådan här tjänst skulle kunna finnas, säger Johanna Thydell.

Dramaturgi är ryggraden

Illustratören och författaren Teresa Glad startade kursen 2018. Hon håller i bildundervisningen medan Johanna Thydell ansvar för momenten om skrivande. Där ingår bland annat dramaturgi, att skapa en karaktär och dialog.

– Att bygga en historia i bilderböcker är egentligen ingen skillnad mot att bygga en berättelse i andra genrer. Dramaturgi är ryggraden i allt vi berättar. Att bläddra ger en bra dramaturgisk effekt i bilderboken. Det ska man utnyttja. En annan viktig del är att inte skriva exakt det som syns i illustrationen. Det är som två enskilda lager som ska komplettera varandra, säger Johanna Thydell.

Året på folkhögskola är det bästa som jag har haft när det gäller min utbildning,

Johanna Thydell

Tidigare har kursen haft aningen större fokus på illustration men nu har inslagen om text fått mer utrymme.

– Kursdeltagarna efterfrågar oftast båda delarna. De flesta har erfarenhet av illustration och några av skrivande. Jag måste säga att de har hög nivå på båda delarna, men man blir ju aldrig färdiglärd. Det är inte heller meningen.

I vår ska deltagarna på Sörängens folkhögskola börja med sina projekt. När terminen är slut ska de ha gjort ett färdigt manus med text och bild som ska fungera att sända i väg till ett förlag. Det ska bli 32 sidor – som är den vanligaste formen för bilderböcker.

Johanna Thydell har tidigare erfarenhet av folkhögskola. Som 19-åring gick hon skrivarlinjen på Fridhem.

– Det året är det bästa som jag har haft när det gäller min utbildning, säger Johanna Thydell, som nu är 43 år.

Kort efter tiden på Fridhem började Johanna Thydell sitt författande med att skriva ungdomsromaner. Sedan var tanken att gå över till att skriva skönlitteratur för en vuxen målgrupp. Men så blev det inte.

– När jag fick barn och högläste för min son så fastnade jag för bilderböcker. På den vägen har det fortsatt.

”Backstage-information”

Nyligen publicerades Johanna Thydells sjätte bilderbok ”Akta”. Den handlar om en liten pojke som väntar på att mormor ska komma med nybakade bullar. Mamman städar och pojken får inte leka och stöka till. Han måste alltså leka lugnt, men hur gör man det?

– Mitt fokus är att skriva om barn och inte för barn i mina böcker. Det är kul att kunna dela med sig av hela bokprocessen med en bok för deltagarna. Hur jag tänkte och hur samarbetet med redaktören fungerar. De får ”backstage-information” om en bilderboksprocess. Eftersom jag tyvärr inte kan rita så samarbetar jag med illustratörer och det funkar fint det med.

Varannan vecka bor Johanna Thydell på skolans internat. Resten av tiden är hon i Stockholm och ägnar sig åt eget skrivande.

– Det är en fantastiks bullerbymiljö här på skolan med röda hus och vita knutar. Jag är född i Nässjö och är nu tillbaka.