Hej! Genom att använda webbplatsen godkänner du vår integritetspolicy.

ViLärare logotype Till startsidan
Logotyp för Specialpedagogik Till startsidan
Ges ut av
Sveriges
Lärare
Sök
Yrkesläraren
  • Ämnesläraren – Svenska, språk mm
  • Ämnesläraren – Matematik, NO mm
  • Ämnesläraren – Praktisk-estetiska ämnen
Grundskolläraren Specialpedagogik Fritidspedagogik Förskolan Folkhögskolan Vi Vägledare

Meny

  • Om Specialpedagogik
  • Annonsera
  • Integritetspolicy
  • Sök Sök på Vi Lärare

Redaktionen

  • Porträtt av Kjell Häglund
    Kjell Häglund

    Redaktionschef

    072-506 86 06
  • Porträtt av Markus Thunberg
    Markus Thunberg

    Digital chef

    070-922 19 51
  • Porträtt av Michael Jonsson
    Michael Jonsson

    Chefredaktör

    073-385 24 64

Lågaffektivt bemötande: ”En auktoritet sänker rösten och tar kontroll”

Specialpedagogik Som ”metod” är lågaffektivt bemötande avsedd för vissa konfliktsituationer med vissa elever. Men generellt kan vi väl alla vara överens om att lärare över huvud taget inte ska agera i ”högaffekt”? Specialläraren Mikael Vestman anser att hela debatten skulle tjäna på ett sänkt röstläge.

Anställda samtidigt – så enades rektor och specialpedagog

Samarbete Specialpedagog Joakim Brauer och rektor Joanna Forslund började samtidigt på sina jobb på grundskolan Pops Academy grundskola i Stockholm – här berättar de om ett samarbete från scratch.

Augustsson: Erfarenheten är specialpedagogens viktigaste verktyg

Krönika Med tiden kommer kunskapen om vilka metoder och verktyg som passar för elever i olika situationer, skriver specialpedagogen Eva Augustsson.

Den bredaste pedagogiken

Fackböcker Specialpedagogik ska genomsyra hela skolan och inte bara beröra de specialpedagogiska professionerna. Det är huvudbudskapet i en ny intressant antologi.

Så byggde de bort störningarna

Klassrumsinredning När Tidaholms kommun behövde bygga en ny skola fanns den pedagogiska idén med redan från planerings­stadiet.

"Lärarnas kaffeandedräkt är det värsta som finns!"

Klassrumsinredning Hur ser världens sämsta klassrum ut? I stället för att prata om en god lärmiljö och hur man bäst inreder så vänder vi på frågan. På Hultsbergsskolan i Karlstad träffar vi sjätteklassarna Charlie, Filippa, Frank och Iris samt deras klasslärare Karin Johansson. De tar genast itu med frågan om hur man skulle bygga mardrömmarnas klassrum.

Häglund: Förskolan är många specialpedagogers rötter

Krönika Förskollärare är särskilt intresserade av att utvecklas och förkovra sig, upplever redaktionschef Kjell Häglund. Att vidareutbilda sig till specialpedagog känns naturligt för många.

Möblerat för lärande – våga välja bort

Klassrumsinredning När klassrummet ska inredas eller ­sittningen organiseras, välj bort allt som inte har med lärande att göra. Det råder Malin Valsö, expert på fysisk lärmiljö.

Efterlyses: traumakompetens

Särskilt stöd Man har länge trott att små barn inte drabbas lika hårt av trauman som vuxna. Forskning visar att det är fel. Nu krävs ny kompetens i förskolan.

Psykologen: Se dig själv med barnets ögon

Särskilt stöd När samspelet mellan pedagog och barn kärvar kan det leda till en ond cirkel av tillsägelser och oönskat beteende. Men enligt psykolog Jenny Jakobsson Lundin går det ofta att lösa, och även små förändringar i bemötandet kan ge stor effekt.

Diagnoser inte det viktiga – låt lösningarna växa fram

Särskilt stöd Lägg ingen större vikt vid eventuella diagnoser. Och fokusera på lösningar för ­individen, inte på barnets problematik. Det är de viktigaste råden från Anne Lillvist, pedagogik­professor specialiserad på förskolan.

Specialpedagogens favoritverktyg: färgkoder och talsyntes

Mina hjälpmedel Allt måste utgå från och bygga vidare på elevens intresse, menar Mahlin Rasmusson, specialpedagog i Vällingby, och berättar om sitt arbete med talsyntes och färgkoder.

Cecilia tipsar: nya fackböcker för specialpedagoger

Fackböcker Bland bokredaktör Cecilia Lindgrens senaste tips om ny facklitteratur hittar vi ämnen som spänner från analfabetism till utomhuspedagogik.

Skolans sista utpost – HVB-knuten specialpedagogik

Specialpedagogik Helix är en skola kopplad till Karlstads kommuns HVB-hem och ­aktiva familjebehandling. Här krävs djupt samarbete mellan specialpedagog Liselotte Rolfsdotter Lindström och rektor Anna Nilsson.

Ovärderligt om strategier – årets bästa spec-bok?

Recensioner "Studiestrategier i gymnasiet" är så på djupet kunskapsförmedlande och konkret att man vill ta den med sig direkt in i jobbet.

Cecilia tipsar: Tre nya böcker om vuxna med diagnos

Boktips Specialpedagogiks bokredaktör Cecilia Lindgren tipsar om tre nya böcker om vuxendiagnoser.

Anpassningar är hela skolans ansvar

Anpassningar Redaktionschef Kjell Häglund introducerar Specialpedagogiks nya artikelserie om anpassningar.

Om anpassningar ska fungera – skilj på mål och lösningar

Specialpedagogik För att anpassningar i skolan ska fungera behöver kommunikationen mellan pedagog och vårdnadshavare fungera bättre än den gör i dag, anser beteendevetaren Petra Krantz Lindgren, som både föreläser för pedagoger och har skrivit en bok i ämnet.

Hur många har som Hanna svikits av skolan?

Specialpedagogik En enda elevberättelse r­äcker för att visa hur skolan ­systematiskt brister i sitt allra viktigaste ansvar.

Så funkar anpassningar i klassen – lärare berättar

Specialpedagogik Sex lärare om deras syn på anpassningar.

Anpassa ­skolan efter eleverna!

Specialpedagogik Debatten om anpassningar i klass­rummet gick het under valrörelsen.­ Men om skolan ska vara för alla, och alla ­elever har rätt att tillgodogöra sig ­undervisningen – ­borde inte ­anpassningar vara ett ­normal­tillstånd?

Specialpedagog i förskolan – Maria Ohlsson berättar om sin bok

Förskola Vill med sin nya bok de facto formulera förskolans specialpedagogik.

Riskerna med sms till vårdnadshavare

Krönika I dag sker kommunikationen mellan skola och vårdnadshavare allt oftare via sms. Jag tror att det ganska ogenomtänkt råkade uppstå som kommunikationsmedel när skolans personal fick jobbtelefoner. Men sms passar inte så bra för professionella samtal, av flera skäl.

Nu har de nationella riktlinjerna för autism- och adhd-stöd kommit

Npf Snabba stödinsatser och individanpassade utredningar. Dessa är de centrala punkterna i Sveriges första nationella riktlinjer för vård och stöd vid adhd och autism som presenterades på torsdagen.

Allt färre behövande elever i grundskolan får särskilt stöd

Särskilt stöd Ny forskning visar att skolans särskilda stöd minskat successivt ända sedan 1990-talet. Det som erbjuds består dessutom ofta av särskiljande åtgärder i stället för inkluderande, vilket ytterligare försvårar elevernas förutsättningar att lyckas i skolan.

Föräldrar allt osäkrare om skärmtid – forskarintervju om ny studie

Forskning Föräldrarnas bakgrund påverkar hur barn använder skärmar, men inte så hur mycket tid de lägger. Det säger Stefanie Möllborn, forskare i sociologisk demografi vid Stockholms universitet, som tittat på hur klassbakgrund påverkar barns skärmtid i USA.

Eva Augustsson: Lugnets och tålamodets pedagogik

Krönika När en osäker lastbilschaufför fick problem vid sommarstugan kom en erfaren yrkesperson till undsättning med tryggt coachande … och Eva Augustsson drog specialpedagogiska slutsatser!

Missa inte Hedevågs mini-föreläsningar

Npf Nu finns tio mini-föreläsningar med Kenth Hedevåg på Youtube, om npf i skolan. Ytterligare tio är på väg.

Så blir de passiva eleverna deltagande – forskarens metod

Intensivundervisning För att lärare ska kunna nå alla elever i klassrummet behöver de extern hjälp med att göra de passiva ­eleverna deltagande. Det är där intensiv­undervisningen kommer in, säger forskaren Görel Sterner.

Speciallärare bakom Västerås succéprojekt för att höja matematiken

Intensivundervisning För att komma till rätta med den låga kunskaps­nivån i matematik i grundskolorna i Västerås påbörjades en storsatsning på intensivundervisning – som blev en succé.

Tiktok ökar bokläsandet bland unga

Läsning På bara ett år har läsandet av tryckta böcker ökat med 6 procent­enheter, enligt en ny undersökning från SOM-institutet. 51 procent av de tillfrågade i åldersgruppen 16–29 år svarar att de läser tryckta böcker varje månad. En boktipstrend i sociala medier kan ligga bakom.

Även matte behöver sociala dimensioner

Lärmiljö Elever som halkat efter i ett ämne saknar ofta de grund­läggande sammanhangen. Men elever som tvärtom har lätt för samma ämne kan också sakna sammanhang. Nationella ­Mattekollo är en inspirerande framgångssaga.

Viktigast för språklärande – det respektfulla mötet

Intensivundervisning För att eleverna med störst svårigheter ska lyckas krävs ofta särskilda undervisningsgrupper och en socialt lyhörd närvaro och flexibilitet hos lärare, säger språkläraren och forskaren Stina Gårlin.

Ny artikelserie om kärnämneskrisen – är intensivundervisning den stora lösningen?

Intensivundervisning Gymnasiebehörighet är en av de viktigaste parametrarna när Folkhälsomyndigheten mäter folkhälsan i Sverige. Allt sämre resultat i kärnämnena gör att unga svenskar också mår allt sämre. Men kanske har peda­gogerna och forskarna vi pratat med hittat lösningen. Intensivundervisning är en metod som snabbt gett resultat och sprider sig i landet.

NFSP firade 100 år – allt om årets största spec-konferens!

Specialpedagogik Det är inte resurserna som är problemet! De flesta av föreläsarna pratade hellre om organisation, metoder, forskning och förhållningssätt än om pengar under den stora NFSP-konferensen i helgen.

Nu börjar årets största spec-konferens!

Specialpedagogik ”Tillgänglig lärmiljö – med barnet/eleven i centrum.” Det är temat för NFSP:s 100-årsjubilerande nordiska konferens, som arrangeras i Stockholm i helgen.

Storsatsning på funkis-elevers digitala trygghet

Funktionsnedsättning Elever med intellektuell funktionsnedsättning behöver också få dra nytta och ha glädje av internet och sociala medier – men oro för att de ska råka illa ut sätter ofta stopp. Nu sker en rad insatser från bland andra SPSM för att stötta och hjälpa dem.

Specialpedagogens favoritverktyg: kojor och en tratt

Mina hjälpmedel Helene Ehlton är specialpedagog inom förskolan i Rinkeby i Stockholm. Hon bygger relationer genom att bygga kojor – och genom sin magiska tratt.

SPSM-Sabina, själv krigsflykting, ger Ukraina-barnen ”ramar och kramar”

Kriget i ukraina Hals över huvud tvingades Sabina Islamovic fly ­kriget i Bosnien och hamnade till sist i S­verige. En ovärderlig erfarenhet när hon i sitt arbete på SPSM förbereder skolmottagandet av nyanlända barn från Ukraina.

Så styrs fri-särskolan av specialpedagog och rektor

Särskola När Patricia Larsson tillträdde som ny rektor på nuvarande Dibber Rullens särskola inleddes ett intensivt samarbete med Eva Savilahti, specialpedagog och förstelärare.

L-förslag: 2,5 miljarder kronor till tusen nya speciallärare

Särskilt stöd Mindre stök, mer stöd. Det är målet med Liberalernas förslag om storsatsning på speciallärare under nästa mandatperiod.

Boktips: Kreativa anpassningar

Boktips Specialpedagogen Veronica Ferm har läst en ny antologi om specialpedagogik i förskolan som vidgar begreppen om bemötande och bedömning av yngre barn.

Senaste boktipsen för specialpedagoger

Annat Vi har hittat intressanta böcker om bland annat att möta barn med autism och intellektuell funktionsnedsättning, men också om att motverka näthat.

Succé för npf-projektet Pusselfamiljen

Npf Tvåbarnsmamman Petra Björkman grundade Pusselfamiljen för att förbättra samarbetet mellan anhöriga och skolpersonal när det gäller barn med npf.

Augustsson: Vi måste möta eleverna där de befinner sig

Krönika Att ständigt få höra att ens prestationer är otillräckliga skapar en känsla av hopplöshet. Då behövs ett annat angreppssätt, skriver Eva Augustsson.

Sluta flumma om hållbar lärmiljö – förverkliga den, det är bråttom!

Särskilt stöd Skolans grundidé om att ingen elev ska bli underkänd i något ämne skapar i själva verket ett system med allt fler underkända elever. Slumpen avgör, inte arbetssätt eller skolpolitik. Nu måste förändringen ske snabbt, och från toppen och nedåt, skriver gymnasieläraren och debattören Linda Bönström.

Häglund: Det handledningen verkligen är till för

Krönika Redaktionschef Kjell Häglund fick en aha-upplevelse av specialpedagogen som berättade om hur fruktsamt samarbetet med lärarna blir när hon jobbar med dem på samma sätt som med eleverna.

Speciallärare: ”Handledningen börjar på golvet”

Handledning Special­läraren Anna Lillieroth handleder lärarna i ”sitt” arbetslag var tredje vecka, men tar också del i samarbetet kring elevernas lärande varje dag. Det gör att ingen elev faller mellan stolarna.

Så jobbar vi med lärarhandledning

Handledning Utgå alltid från l­ärarnas egna situationer och tankar – annars är handledningen dömd att misslyckas. Det anser­ alla speciallärare och specialpedagoger vi ­har pratat med ute i ­skolorna.

Lärare i behov av stöd – handledningen ett känsligt ämne

Handledning Förväntningarna på vad handledning ska innebära kan krocka mellan specialpedagog och lärare. Nu höjs specialpedagogiska röster för att lyfta fram handledning som en del av en större process, inte ett verktyg för avgränsade elev­situationer. Hand­ledning måste alltid utgå från lärarens situation i det större perspektivet.

Hästar hjälper hemmasittare

Reportage En ponny som betar med en särskild sinkande munkorg så den inte blir rund som en boll, en envis förtidspensionerad travhäst, samt hundratals kilo hö och gödsel som behöver mockas – så löser man problemet med hemmasittare i Ekerö.

”Alla HVB-hem borde ha en specialpedagog!”

Specialpedagogik Att HVB-hem har anställda specialpedagoger hör inte till vanligheterna, men Emma Bronnvall på halländska Slättelynga Gård är en av dem, och hon jobbar i tätt sam­arbete med hemmets enhetschef Henrik Prahl.

Dags att införa psykisk hälsa på skolschemat

Elevhälsa Undervisning i psykisk hälsa bör vara en obligatoriskt del av läroplanen. Det anser sju av tio vuxna som tillfrågats i en ny Novusundersökning.

SPSM i ny satsning på punktskrift i skolan

Särskilt stöd Nu ska det bli ordning på utbildningen i punktskrift för barn och elever med svår synnedsättning eller blindhet. SPSM, Specialpedagogiska skolmyndigheten, har fått i uppdrag att koordinera utbildningen och även bygga kontaktnät över hela Sverige.

Lärarlöner 2022: Så mycket tjänar specialpedagoger där du bor

Lärarlön Plus för löneökningen men minus för den låga lönenivån. Nu släpps lönestatistiken för lärare och specialpedagoger 2022. ”Det lönar sig inte att bli lärare. Lönerna måste upp”, säger Mathias Åström, förhandlingschef för Lärarförbundet.

Senaste nytt

  1. Specialpedagogik

    Lågaffektivt bemötande: ”En auktoritet sänker rösten och tar kontroll”

  2. Fackböcker

    Den bredaste pedagogiken

  3. Samarbete

    Anställda samtidigt – så enades rektor och specialpedagog

  4. Krönika

    Augustsson: Erfarenheten är specialpedagogens viktigaste verktyg

  5. Klassrumsinredning

    "Lärarnas kaffeandedräkt är det värsta som finns!"

  6. Klassrumsinredning

    Så byggde de bort störningarna

  7. Krönika

    Häglund: Förskolan är många specialpedagogers rötter

  8. Klassrumsinredning

    Möblerat för lärande – våga välja bort

  9. Särskilt stöd

    Efterlyses: traumakompetens

  10. Särskilt stöd

    Psykologen: Se dig själv med barnets ögon

Senast från våra tidningar

Yrkesläraren

Svårt att lyckas anställa yrkeslärare

Ämnesläraren – Svenska, språk mm

Boberg: Så kan rätt musik vid starten lyfta hela lektionen

Ämnesläraren – Matematik, NO mm

Därför kräver mattelärare att eleverna skriver för hand

Ämnesläraren – Praktisk-estetiska ämnen

Skytte: Har elevernas uppförande påverkan på deras betyg?

Grundskolläraren

Så fick hon sina fyror att läsa 1,5 timme om dagen

Specialpedagogik

Lågaffektivt bemötande: ”En auktoritet sänker rösten och tar kontroll”

Fritidspedagogik

Grimm: Luckor i schemat betyder inte att vi är sysslolösa

Förskolan

Debatt: Skrämmande att vuxna vill att vi ska ange barn i förskolan

Folkhögskolan

Helhetssyn värdefullt för personer med npf

Vi Vägledare

Satsa mer på NTA!

ViLärare logotype

Hör gärna av dig eller följ oss!

Vi finns på mejl, telefon och i sociala medier.

  • Kontakta Vi Lärare
  • redaktionen@vilarare.se
Specialpedagogik rss flöde

Annonsera

Vill du annonsera på sajten eller i våra magasin?

Kontakta Rabalder media

Sverigeslärare logotype

Vi Lärare ges ut av Sveriges Lärare, kontakta dem för prenumerationsärenden.

Kontakta Sveriges Lärare