
Så får hon de yngsta sva-eleverna att erövra språket
Reportage ”Eleverna måste bli berörda, man måste väcka någonting hos dem. Då är skönlitteraturen bäst.”

”Skolinspektionen sanktionerar besparingar på dem som behöver mest”
Debatt Högstadieläraren Pontus Vesterberg är inte nöjd med Skolnspektionens svar på hans kritik mot deras rapport om lärmiljöer för elever med npf – eftersom han tycker att den tyvärr ger honom rätt.

Skolinspektionen svarar: ”Vi kritiserar inte lärare”
Debatt Kritiken mot rapporten om lärmiljöer för elever med npf är missriktad, menar Skolinspektionen. Eftersom rapporten är direkt riktad till huvudmännen står deras ansvar redan i fokus – ansvaret för elevernas utbildning.

”Skolinspektionen vinklar sin rapport så att den slår mot lärare”
Debatt Skolinspektionens rapport om lärmiljöerna för elever med npf sovrar bland slutsatserna och skapar en för snäv lägesbild, skriver högstadieläraren Pontus Vesterberg.

Rektorn fick nog – struntade i budgeten
Nedskärningar ”Hade jag hållt budgeten hade jag blivit tvungen att bryta mot skollagen.”

Lärare lär lärare hjälpa elever – 4 steg till rätt stöd
Tydliga ramar Förståelse och kunskap kan omvandlas till kompetens när lärare får erfarenhet av att själva delta i att arbeta fram lösningarna. Så här kan kollegial handledning gå till rent praktiskt.

Nyckeln: nära mellan lärare och specialpedagog
Samarbetet Här har gemensamma elevstödjarveckomöten blivit ryggraden för extra anpassningar och särskilt stöd som sätts in – och lyft samarbetet mellan lärare och specialpedagog.

Lärare om lektionsstruktur: ”Avgörande stöd för arbetsminnet”
Tydliga ramar En tydlig lektionsstruktur kan både underlätta för alla elever och vara ett avgörande stöd för de elever som behöver förutsägbarhet eller har svårigheter med exempelvis arbetsminnet.

Replik: ”Kritik mot SPSM behöver vara saklig och korrekt”
Replik ”Kritiken behöver vara saklig och korrekt och inte bygga på ett gammalt Youtubeklipp och en egenkonstruerad halmgubbe”, skriver ämnes- och specialläraren Mikael Vestman.

Elever med npf möts ofta av okunskap och negativ attityd
Npf En ny rapport från Skolinspektionen visar på stora brister i lärmiljön och risk för stigmatisering för elever med neuropsykiatriska funktionshinder – men samtidigt visade en tredjedel av de granskade skolorna hög kvalitet.

Lärarna: Vi tvingas offra de tysta eleverna
Mentorskapet ”De tysta eleverna hinner jag knappt se, än mindre prata med.”

Skolan ser ofta särskilt begåvade barn som problem
Särskilt stöd Särskild begåvning borde vara en tillgång – men skolpersonal och rektorer fokuserar snarare på svårigheter och problem, enligt en ny avhandling.

Tema Åtgärdsprogram: ”Lägg pusslet så sitter bitarna ihop”
Särskilt stöd De kommunala skolorna i Huddinge arbetar åt samma håll med formerna för åtgärdsprogram och stödinsatser. Vi besöker en av dem för att få detaljerna.

Tema Åtgärdsprogram: Arbeta med delaktighet på fritids
Särskilt stöd Fritidshemmet kan spela roll för elevers delaktighet i åtgärdsprogram. Men det finns organisatoriska hinder, och det krävs struktur, säger Jeanette Åström.

Tema Åtgärdsprogram: Lärplattformar kräver läraransvar
Särskilt stöd Särskilt stöd tar tid och kraft som man hellre vill lägga på elevinsatser än på snåriga processkartor. Verksamhetsutvecklaren Monika Mattsson guidar mellan risker och möjligheter.

Distansundervisning som särskilt stöd – Uppsala och Göteborg först
Särskilt stöd För första gången har Skolinspektionen beviljat tillstånd för distansundervisning för elever som av medicinska eller sociala skäl inte kan delta i undervisningen på plats i skolan.

Upptäck elever med dyslexi och särskild begåvning
Neuropedagogik Känslan av misslyckande äventyrar både psykisk hälsa och skolgång.
Skytte: Vi hamnar fel om vi utgår från att elever vill förstöra
Krönika Idrottsläraren: Bättre att jag blir besviken när jag har fel i sådana fall


Ny KI-metod ger ökad skolnärvaro hos barn med autism
Elevhälsa En ny svensk manual-metod som hjälper autistiska elever och deras lärare med sociala färdigheter vinner snabbt mark över världen.

Var effektiv i dokumentationen – handbok från start till mål
Fackböcker Äntligen en konkret och komplett guide till dokumentation av extra anpassningar och särskilt stöd – fullmatad med strategier, metoder och exempel.

Tina Reuterberg: ”Vi måste sluta se föräldrar som en krävande mobb”
Föräldrakrav Specialpedagogen Tina Reuterberg undrar om det verkligen är vettigt att representanter för skolan ger uttryck för negativa åsikter om jobbiga föräldrar.
Få Specialpedagogiks nyhetsbrev
Nyheter och inspiration direkt i din mejlkorg
Ta del av vår integritetspolicy
”Inkludering betyder inte alla i samma klassrum”
Panelen Tre specialpedagoger ger sin syn på inkludering – även ur elevers och vårdnadshavares perspektiv.

”Det som funkar för eleverna måste funka för skolan”
Krönika När systemet sviker och sprickor skär genom skolverksamheten … är vi ändå skyldiga eleverna en skola som fungerar, skriver Specialpedagogiks redaktör.


LegiLexi vinner mark – Skolverket tvingas se över sitt kartläggningsmaterial
Screening ”Nuvarande kartläggningsmaterial missar många elever med svårigheter”, säger pedagogikforskaren Nils Kirsten, som välkomnar regeringens översyn.

Var tredje elev slås ut i svensk skola
Behörighet I över 20 kommuner är det fler än hälften av eleverna som inte når gymnasieexamen på tre år. Det visar ny statistik från Skolverket som Sveriges Lärare bearbetat.
Debatt: ”Skolministern får mig att vilja reklamera min specialpedagog-utbildning”
Debatt Det som kan förbättra tryggheten och studieron i dagens skola är inte ordningsregler och straff utan kraftigt ökade resurser.

Tema Åtgärdsprogram: Skolor behöver stöd för att ge stöd
Särskilt stöd 65 000 elever har i dag åtgärdsprogram. Färre får det stöd de har laglig rätt till. Hur får skolor stöd när det inte fungerar? Och hur hamnade vi här?


Lär dig mer om skolan som mötesplats
Fackböcker Ny spännande facklitteratur om relationskompetens och skolsociologi.

Boktips: Nycklar till anpassad grundskola
Fackböcker Denice Sverla har skrivit en personlig guidebok till hur man får verksamheten i en anpassad grundskola att fungera.

Skolverket sa nej – FUB vill nå ut brett till eleverna med IF ändå
Anpassad gymnasieskola Ett nytt materialpaket ska hjälpa elever med IF att nå målen och få en bra start på vuxenlivet.
Skolan måste förstå utmaningarna med flerspråkighet
Särskilt stöd Skolan vet alldeles för lite om flerspråkiga elever, enligt ett upprop med anledning av DLD Awareness Day.

Mikael Vestman: ”Marknaden av npf-influencers har gått för långt”
Krönika Barn med neuropsykiatriska funktionshinder är fortfarande marginaliserade i skolvardagen – men har blivit en maktfaktor på skolmarknaden, skriver specialläraren Mikael Vestman.

Forskare efterlyser samarbete mellan EHT och vägledare
Övergångar Hur stöttar man bäst unga genom riskfyllda övergångar? Lisbeth Lundahl och hennes medforskare pekar på vägledarnas roll – och vikten av samarbete med EHT.


Som bäst när det tar emot – allt om Diana Storviks nya bok
Recensioner Efter den förra succéboken om studiestrategier på gymnasienivå kommer nu Diana Storviks uppföljare, som är anpassad till undervisning och lärande på högstadiet.

Kjell Häglund: Lika illa som att sakna resurser – att sakna en gemensam vision
Krönika Hur ska vi kunna komma någon vart med skolan när vi inte ens kommer överens om det mest grundläggande?
Nominera en EHT-kollega till Childhoodpriset
Elevhälsa Många inom elevhälsan gör samhällsbärande insatser, så det blir inte lätt att lyfta fram en enda person – men så ska det i alla fall bli med årets Childhoodpris. Du kanske vill nominera någon?

En halv miljon elever saknar schemalagd elevhälsa
Elevhälsa Nu har även resultaten kommit från Elevhälsan.se:s årliga kvalitativa undersökning.


En fjärdedel av npf-eleverna hemma från skolan
Npf En fjärdedel av eleverna med npf är hemma från skolan helt eller större delen av tiden, enligt en ny undersökning från Riksförbundet Attention. ”Samhället måste reagera nu”, säger ordföranden Anki Sandberg.

Skolverket: Screeningen fungerar bättre än många tror
Screening Kartläggning och screening är en viktig beståndsdel inom garantin för tidiga stödinsatser, och rätt stöd i rätt tid kan vara avgörande för en elevs resultat i skolan.

Forskaren bakom ”Från mäta till möta”: Bedömningar på fel spår
Screening Helena Sjunnesson har i sin nya specialpedagogiska forskning funnit brister i den dokumenterande bedömningen, och vet hur dessa kan förebyggas.
Så ser de till att ingen sexåring halkar efter med läsningen
Screening Screeningen breder ut sig. Behov av stödinsatser måste upptäckas tidigt. Men mäter vi likvärdigt, och hur tar vi hand om resultaten? I Vadstena betonas vikten av systematik genom screeningens alla led.

Eva Augustsson: Botten ur! Det finns inga pedagogiska loppisfynd
Krönika När vi överöses med erbjudanden om utbildningar, föreläsningar, tester, material och läromedel gäller det att inte bländas av det yttre, skriver specialpedagogen Eva Augustsson.

Panelen: Hur fungerar din dialog med vårdnadshavare?
Panelen Tre specialpedagoger berättar om hur de ser på sin roll och uppgift när det gäller att involvera vårdnadshavare.


Håll koll på Attentions skolkampanj-månad!
Npf Riksföreningen Attentions årliga skolkampanj är i gång – till gagn för elever med npf, vårdnadshavare och skolpersonal. September ut bjuds på aktiviteter i form av filmer, artiklar, föreläsningar och tips.

Möt SPSM:s nya generaldirektör – här är Aurora Lindbergs fokusfrågor
Porträtt Som ny generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten tar Aurora Lindberg direkt sikte på fem huvudmål. Allra viktigast är att elever i SPSM:s specialskolor når kunskapskraven.
Vestman: ”Eleverna som behöver skolan mest behöver den på sommaren också”
Krönika Är det dags för en ny diskussion om två eller treterminsskola? Specialläraren Mikael Vestman föreslår både-och, som i USA. Elever med behov av särskilt stöd behöver skolans strukturer året runt.

Nya fackböcker om specialpedagogik
Böcker Språkutveckling i förskolan, matematik för särbegåvade och extra anpassningar är några av ämnena för terminens sista svep av nya fackböcker från Specialpedagogiks bokredaktör.

Verktyg för att klara av orosanmälningar
Orosanmälan En bok som ger både kunskap och praktiska verktyg för specialpedagoger om vad vi kan göra – och inte kan göra – när det gäller elever med svåra hemförhållanden.


Diana Storvik på nytt jobb – möt en missionär
Porträtt Diana Storvik har just bytt specialpedagogjobb, till den anpassade gymnasieskolan Freja i Mölndal. Men hennes budskap, både på jobbet och när hon skriver böcker, är detsamma – att förtydliga och att inte lämna någon i sticket.

Panelen: Så inkluderar vi eleverna
Panelen Tre specialpedagoger berättar om hur de arbetar med elevers delaktighet.

Jolette – vilket fantastiskt transportsätt!
Funktionsnedsättning Öyvind Alster är specialpedagog på Kristinehamns folkhögskola och arbetar med fritidsledarutbildningen, som har specialpedagogisk profil – vilket påverkat hans val av favoritverktyg.
Mikael Vestman: ”Låt eleverna få ont i händerna!”
Krönika ”Eleverna har ingen känsla för vad som är rätt och fel utan förlitar sig på att deras skrivprogram rättar texten åt dem, men skolan är ett handarbete”, menar Specialpedagogiks krönikör.

Tema sekretess: Tystnadspliktens eviga dilemman
Sekretess I skolkorridoren och på arbetslagsmötet måste både lagstiftningen och den etiska kompassen sitta i ryggmärgen, säger rektorn Maria Trygger. Det är en utmaning.


Tema sekretess: Kan man bryta den? Samtal om samtycken
Sekretess På Helix i Karlstad, en särskild undervisningsgrupp för HVB-elever, har man speciella samtyckesavtal för att slippa brottas med tystnadsplikten.
Tema sekretess: Rätt till integritet – och information
Sekretess Det är inte alltid lätt att förhålla sig till sekretessen i skolan när intressen drar åt olika håll. Men faktum är att rättigheter och skyldigheter är tydliga i regelverket.

Kjell Häglund: Därför drevas det mot specialpedagoger
Krönika Trots att inkludering gäller i de flesta av västvärldens skolsystem, och trots att undervisning alltid anpassas efter elevers stödbehov, har inkludering och anpassningar blivit hatobjekt i sociala medier – och specialpedagoger får klä skott. Men det kanske inte är riktigt på riktigt …?


Ny generaldirektör vill ta SPSM ”till nästa nivå”
Specialpedagogik Regeringen har utsett Aurora Lindberg till ny generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten. Aurora Lindberg kommer närmast från rollen som verksamhetsområdeschef för Kunskapsutveckling på myndigheten och tillträder tjänsten som generaldirektör 1 juni.

Fortsatt ökning av psykiska besvär för barn
Elevhälsa Dåligt humör, nedstämd, irriterad eller svårigheter att somna. Antalet tonåringar som uppger att de lider av återkommande besvär ökar, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.
Mikael Vestman: ”Skolministerns särskilda grupper är en giftmurkla”
Krönika Skolministerns idé att återinrätta särskilda undervisningsgrupper handlar mer om gruppering än om undervisning, skriver specialläraren och Specialpedagogiks krönikör Mikael Vestman.

Hur mycket tid får npf-eleverna i klassrummet?
Specialpedagogik Hur stor del av lektionen används egentligen till den inledandegenomgången? Och hur mycket tid får varje elev som behöver extra stöd? Genom att placera sensorer på lärarna har forskare för första gången kunnat kartlägga deras rörelsemönster i klassrummet.


Cecilia tipsar: fem spännande nya fackböcker
Fackböcker Specialpedagogiks bokredaktör Cecilia Lindgren tipsar om boknyheter inom specialpedagogik.

Specialpedagogens hjälpmedel: ”Gör matten både taktil och visuell”
Specialpedagogik Maria Udell-Ericsson berättar om sitt jobb som specialpedagog på friskolan Mosaik i Falun och om favoriten bland verktygen.

Ny kunskapsöversikt om adhd – medicineringen säker och viktig
Elevhälsa En samlad grupp experter har presenterat en sammanställning över de senaste 20 årens adhd-forskning. Bland annat pekar flera studier på att läkemedelsbehandling ger mycket positiva effekter.
Fritidslärarna bygger relationer på rasten
Specialpedagogik En trång och asfalterad skolgård har förvandlats till en inbjudande oas med ett myller av olika rastaktiviteter. Nya möten uppstår och när eleverna har något meningsfullt att göra minskar konflikterna.

Konflikthantering: Finn fem fel
Specialpedagogik Specialpedagog Ninni Påhlsson kommenterar steg för steg ett verkligt fall där allt gick snett.


Nytt tema: Relationsbygge pågår!
Specialpedagogik Det är lätt att prata om vikten av goda relationer mellan lärare och elever, men vad är det egentligen? Vi söker de goda exemplen – och forskarna varnar för vanliga fällor.

Forskarna: Lärare behöver utveckla förmågan att förstå npf
Specialpedagogik Relationen mellan lärare och elever kan skava, särskilt när det gäller elever med npf. Kompetensutvecklingsinsatser om adhd, autism och relationer kan gör stor skillnad.

Ny bok: Stora argument för små barns stöd
Böcker Barn är som mest engagerade när lärandemiljön matchar deras intressen, färdigheter och styrkor. Det gäller genom hela skolgången, men bör börja redan i förskolan. Det är lärdomen av nya boken ”Förskolan som lärandemiljö – för barn i behov av särskilt stöd”.
Vestman: Tack och lov för värstingeleven!
Krönika ”Om det inte vore för värstingen så skulle jag inte veta vad skolan behöver bli bättre på”, skriver Specialpedagogiks nya krönikör Mikael Vestman.

Spec i skolledning: Konsten att hålla kursen
Elevhälsa För ett år sedan berättade vi om Malmsjö skola i Botkyrka som vände kaos till framgång genom att sätta elevhälsan i fokus. Sedan dess har de fortsatt sin resa med samma kämpaglöd – och med nya tillskott i teamet.

Hur utvecklas npf-arbetet i din skola?
Panelen Tre specialpedagoger om npf-synen på deras arbetsplatser, hur den förändrats över tid och om det varit till det bättre.
