
Panelen: Så inkluderar vi eleverna
Panelen Tre specialpedagoger berättar om hur de arbetar med elevers delaktighet.

Jolette – vilket fantastiskt transportsätt!
Funktionsnedsättning Öyvind Alster är specialpedagog på Kristinehamns folkhögskola och arbetar med fritidsledarutbildningen, som har specialpedagogisk profil – vilket påverkat hans val av favoritverktyg.

Undersökning: Elever i grundskolan får inte det stöd de behöver
Särskilt stöd Tidiga kunskapskontroller leder inget vart när resurserna att stötta elever inte prioriteras, menar Johanna Jaara Åstrand på Sveriges Lärare.

Mikael Vestman: ”Låt eleverna få ont i händerna!”
Krönika ”Eleverna har ingen känsla för vad som är rätt och fel utan förlitar sig på att deras skrivprogram rättar texten åt dem, men skolan är ett handarbete”, menar Specialpedagogiks krönikör.

Tema sekretess: Rätt till integritet – och information
Sekretess Det är inte alltid lätt att förhålla sig till sekretessen i skolan när intressen drar åt olika håll. Men faktum är att rättigheter och skyldigheter är tydliga i regelverket.

Tema sekretess: Tystnadspliktens eviga dilemman
Sekretess I skolkorridoren och på arbetslagsmötet måste både lagstiftningen och den etiska kompassen sitta i ryggmärgen, säger rektorn Maria Trygger. Det är en utmaning.

Tema sekretess: Kan man bryta den? Samtal om samtycken
Sekretess På Helix i Karlstad, en särskild undervisningsgrupp för HVB-elever, har man speciella samtyckesavtal för att slippa brottas med tystnadsplikten.
Få Specialpedagogiks nyhetsbrev
Nyheter och inspiration direkt i din mejlkorg
Ta del av vår integritetspolicy
Kjell Häglund: Därför drevas det mot specialpedagoger
Krönika Trots att inkludering gäller i de flesta av västvärldens skolsystem, och trots att undervisning alltid anpassas efter elevers stödbehov, har inkludering och anpassningar blivit hatobjekt i sociala medier – och specialpedagoger får klä skott. Men det kanske inte är riktigt på riktigt …?


Ny generaldirektör vill ta SPSM ”till nästa nivå”
Specialpedagogik Regeringen har utsett Aurora Lindberg till ny generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten. Aurora Lindberg kommer närmast från rollen som verksamhetsområdeschef för Kunskapsutveckling på myndigheten och tillträder tjänsten som generaldirektör 1 juni.

Fortsatt ökning av psykiska besvär för barn
Elevhälsa Dåligt humör, nedstämd, irriterad eller svårigheter att somna. Antalet tonåringar som uppger att de lider av återkommande besvär ökar, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.
Mikael Vestman: ”Skolministerns särskilda grupper är en giftmurkla”
Krönika Skolministerns idé att återinrätta särskilda undervisningsgrupper handlar mer om gruppering än om undervisning, skriver specialläraren och Specialpedagogiks krönikör Mikael Vestman.

Hur mycket tid får npf-eleverna i klassrummet?
Specialpedagogik Hur stor del av lektionen används egentligen till den inledandegenomgången? Och hur mycket tid får varje elev som behöver extra stöd? Genom att placera sensorer på lärarna har forskare för första gången kunnat kartlägga deras rörelsemönster i klassrummet.


Cecilia tipsar: fem spännande nya fackböcker
Fackböcker Specialpedagogiks bokredaktör Cecilia Lindgren tipsar om boknyheter inom specialpedagogik.

Specialpedagogens hjälpmedel: ”Gör matten både taktil och visuell”
Specialpedagogik Maria Udell-Ericsson berättar om sitt jobb som specialpedagog på friskolan Mosaik i Falun och om favoriten bland verktygen.

Ny kunskapsöversikt om adhd – medicineringen säker och viktig
Elevhälsa En samlad grupp experter har presenterat en sammanställning över de senaste 20 årens adhd-forskning. Bland annat pekar flera studier på att läkemedelsbehandling ger mycket positiva effekter.
Fritidslärarna bygger relationer på rasten
Specialpedagogik En trång och asfalterad skolgård har förvandlats till en inbjudande oas med ett myller av olika rastaktiviteter. Nya möten uppstår och när eleverna har något meningsfullt att göra minskar konflikterna.

Konflikthantering: Finn fem fel
Specialpedagogik Specialpedagog Ninni Påhlsson kommenterar steg för steg ett verkligt fall där allt gick snett.


Nytt tema: Relationsbygge pågår!
Specialpedagogik Det är lätt att prata om vikten av goda relationer mellan lärare och elever, men vad är det egentligen? Vi söker de goda exemplen – och forskarna varnar för vanliga fällor.

Forskarna: Lärare behöver utveckla förmågan att förstå npf
Specialpedagogik Relationen mellan lärare och elever kan skava, särskilt när det gäller elever med npf. Kompetensutvecklingsinsatser om adhd, autism och relationer kan gör stor skillnad.

Ny bok: Stora argument för små barns stöd
Böcker Barn är som mest engagerade när lärandemiljön matchar deras intressen, färdigheter och styrkor. Det gäller genom hela skolgången, men bör börja redan i förskolan. Det är lärdomen av nya boken ”Förskolan som lärandemiljö – för barn i behov av särskilt stöd”.
Vestman: Tack och lov för värstingeleven!
Krönika ”Om det inte vore för värstingen så skulle jag inte veta vad skolan behöver bli bättre på”, skriver Specialpedagogiks nya krönikör Mikael Vestman.

Spec i skolledning: Konsten att hålla kursen
Elevhälsa För ett år sedan berättade vi om Malmsjö skola i Botkyrka som vände kaos till framgång genom att sätta elevhälsan i fokus. Sedan dess har de fortsatt sin resa med samma kämpaglöd – och med nya tillskott i teamet.

Hur utvecklas npf-arbetet i din skola?
Panelen Tre specialpedagoger om npf-synen på deras arbetsplatser, hur den förändrats över tid och om det varit till det bättre.


Tre nya böcker inom specialpedagogik
Böcker Specialpedagogiks bokredaktör Cecilia Lindgren tipsar om tre nya böcker inom specialpedagogik.

Fokus på lärares relationskompetens
Recensioner Specialpedagog Margot Zakariasson recenserar Linda Plantin Ewes avhandling Lärares relationskompetens i möte med elever med adhd.

Framtidens breda specialpedagogik
Recensioner En visionär och spränglärd antologi om hur specialpedagogiken måste vidgas, spänna över fler kunskapsområden och vara till för fler elever.
Vägen till vuxenlivet – via gymnasiesärskolan
Reportage ”Möjligheten att komma till ett ’riktigt’ arbete och få kunskap om hur det fungerar är ovärderlig”, säger specialpedagogen Anneli Wennberg Lövmar på gymnasiesärskolan i Uppsala, som jobbar mycket med restaurangbranschen – många arbetsgivare där är öppna för personer med funktionshinder.

Vestman: ”Vill ni prata anpassningar? Bra! Börja med att ta alla elever på allvar”
Krönika ”Cirkus”, tyckte läraren HP Tran i en Vi Lärare-krönika om extra anpassningar. ”Clowneri”, tycker specialläraren Mikael Vestman om argumenten.

Specialpedagoger nöjda med lönen men ser orosmoln
Lön & jobb Det är lättare för yngre och nyexade lärare och specialpedagoger att höja lönen än för mer erfarna kollegor. För många är ökad yrkeserfarenhet i dag detsamma som sämre löneutveckling.


Fullt fokus på engagemang och närvaro
Specialpedagogik På Lärlingsgymnasiet i Norrköping kombineras studier med arbetsplatsförlagt lärande. Här samarbetar också specialpedagog Therese Strandljung med biträdande rektor Lina Askhed för att främja elevernas skolnärvaro.

Häglund: Blev våra artiklar för konfrontativa?
Ledare "Jag har också gett mig själv i nyårslöfte att hitta lite nya journalistiska vägar genom spec-terrängen i år – vara mer aktiv än reaktiv", skriver redaktör Kjell Häglund.
Prata med eleverna om digital etik
Recensioner Boktips: ”Digital etik i skolan” av Torbjörn Ott och Marco Tiozzo.

Viktigast av allt är målmedvetenhet
Specialpedagogik Arbeta systematiskt, sätt seriösa mål. Så sammanfattar Lotta Perman, specialpedagog i Kil, sitt främsta ”verktyg” för att nå Läroplanens krav på att arbeta främjande och förebyggande.

Eva Augustsson: Det duger inte att bara bolla tillbaka
Krönika Det duger inte att bara bolla tillbaka frågeställningar, sitta och läsa innantill ur någon manual eller presentera obegripliga utredningar för mottagaren. Det är hårt arbete där det utkrävs spetskompetens och en lyhördhet, skriver specialpedagog Eva Augustsson.


”Alla elever kan inte ha samma verktyg”
Digitalisering Många specialpedagoger och lärare blir ensamma i planeringen av digitala verktyg, varnar Frida Karlsson, rådgivare på SPSM.

”Digitaliseringen har införts helt bakvänt”
Digitalisering Forskaren Marte Blikstad-Balas är en av digitaliseringens största kritiker. Men hon är inte kritisk mot digitala verktyg i skolan utan mot skolans endimensionella syn på dem.
Skolbiblioteket som det digitala navet
Digitalisering Jonna Bruce är inte bara skolbibliotekarie – hon är navet i Hammarkullsskolans arbete med digitalisering och källkritik.

Vuxenvärlden måste lära barn källkritik
Digitalisering All kunskap vi får är från källor, nästan inget från egen kunskap. Hamnar vi fel så får det stora konsekvenser. Det säger Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och sedan 2019 ledamot i Svenska Akademien.


Vuxenperspektivet på det digitala blir skevt
Digitalisering – På fritids ska elevernas intressen styra allt! säger Carolina Martinez, forskare på Malmö universitet, trosvisst.

Lågaffektivt bemötande: ”En auktoritet sänker rösten och tar kontroll”
Specialpedagogik Som ”metod” är lågaffektivt bemötande avsedd för vissa konfliktsituationer med vissa elever. Men generellt kan vi väl alla vara överens om att lärare över huvud taget inte ska agera i ”högaffekt”? Specialläraren Mikael Vestman anser att hela debatten skulle tjäna på ett sänkt röstläge.

Den bredaste pedagogiken
Fackböcker Specialpedagogik ska genomsyra hela skolan och inte bara beröra de specialpedagogiska professionerna. Det är huvudbudskapet i en ny intressant antologi.
Specialpedagogik – den bredaste pedagogiken
Fackböcker Specialpedagogik ska genomsyra hela skolan och inte bara beröra de specialpedagogiska professionerna. Det är huvudbudskapet i en ny intressant antologi.

Anställda samtidigt – så enades rektor och specialpedagog
Samarbete Specialpedagog Joakim Brauer och rektor Joanna Forslund började samtidigt på sina jobb på grundskolan Pops Academy grundskola i Stockholm – här berättar de om ett samarbete från scratch.


Anställda samtidigt – så enades rektor och specialpedagog
Samarbete I maj tillträdde specialpedagog Joakim Brauer och rektor Joanna Forslund sina tjänster på Pops Academy, en grundskola med musikinriktning i Stockholm. Trots att båda var nya fungerade samarbetet prima redan från start.
Augustsson: Erfarenheten är specialpedagogens viktigaste verktyg
Krönika Med tiden kommer kunskapen om vilka metoder och verktyg som passar för elever i olika situationer, skriver specialpedagogen Eva Augustsson.


"Lärarnas kaffeandedräkt är det värsta som finns!"
Klassrumsinredning Hur ser världens sämsta klassrum ut? I stället för att prata om en god lärmiljö och hur man bäst inreder så vänder vi på frågan. På Hultsbergsskolan i Karlstad träffar vi sjätteklassarna Charlie, Filippa, Frank och Iris samt deras klasslärare Karin Johansson. De tar genast itu med frågan om hur man skulle bygga mardrömmarnas klassrum.

Så byggde de bort störningarna
Klassrumsinredning När Tidaholms kommun behövde bygga en ny skola fanns den pedagogiska idén med redan från planeringsstadiet.
Häglund: Förskolan är många specialpedagogers rötter
Krönika Förskollärare är särskilt intresserade av att utvecklas och förkovra sig, upplever redaktionschef Kjell Häglund. Att vidareutbilda sig till specialpedagog känns naturligt för många.

Möblerat för lärande – våga välja bort
Klassrumsinredning När klassrummet ska inredas eller sittningen organiseras, välj bort allt som inte har med lärande att göra. Det råder Malin Valsö, expert på fysisk lärmiljö.

Efterlyses: traumakompetens
Särskilt stöd Man har länge trott att små barn inte drabbas lika hårt av trauman som vuxna. Forskning visar att det är fel. Nu krävs ny kompetens i förskolan.


Psykologen: Se dig själv med barnets ögon
Särskilt stöd När samspelet mellan pedagog och barn kärvar kan det leda till en ond cirkel av tillsägelser och oönskat beteende. Men enligt psykolog Jenny Jakobsson Lundin går det ofta att lösa, och även små förändringar i bemötandet kan ge stor effekt.

Diagnoser inte det viktiga – låt lösningarna växa fram
Särskilt stöd Lägg ingen större vikt vid eventuella diagnoser. Och fokusera på lösningar för individen, inte på barnets problematik. Det är de viktigaste råden från Anne Lillvist, pedagogikprofessor specialiserad på förskolan.

Specialpedagogens favoritverktyg: färgkoder och talsyntes
Mina hjälpmedel Allt måste utgå från och bygga vidare på elevens intresse, menar Mahlin Rasmusson, specialpedagog i Vällingby, och berättar om sitt arbete med talsyntes och färgkoder.
Cecilia tipsar: nya fackböcker för specialpedagoger
Fackböcker Bland bokredaktör Cecilia Lindgrens senaste tips om ny facklitteratur hittar vi ämnen som spänner från analfabetism till utomhuspedagogik.

Skolans sista utpost – HVB-knuten specialpedagogik
Specialpedagogik Helix är en skola kopplad till Karlstads kommuns HVB-hem och aktiva familjebehandling. Här krävs djupt samarbete mellan specialpedagog Liselotte Rolfsdotter Lindström och rektor Anna Nilsson.


Ovärderligt om strategier – årets bästa spec-bok?
Recensioner "Studiestrategier i gymnasiet" är så på djupet kunskapsförmedlande och konkret att man vill ta den med sig direkt in i jobbet.
Cecilia tipsar: Tre nya böcker om vuxna med diagnos
Boktips Specialpedagogiks bokredaktör Cecilia Lindgren tipsar om tre nya böcker om vuxendiagnoser.
