Värdegrund i praktiken

Mitt jobb Specialpedagogen Maria Lindgren leder elevhälsoteamet men sätter prestigelösheten och gruppkänslan främst.
LÄS MER Elin Z: ”Lögnen om inkludering måste stoppas”
En gemensam värdegrund, inte bara i ord utan även i handling, är avgörande för att skolan ska fungera väl, säger special-pedagogen Maria Lindgren.
Kompetenta, engagerade och flexibla. Det är hur Maria Lindgren beskriver kollegiet på Innovitaskolan, en F–6-skola i Vendelsö i sydöstra Stockholm. Prestigelöshet är en annan egenskap hon lyfter fram.
– I elevhälsoteamet finns flera kompetenser; specialpedagog, speciallärare, kurator, skolsköterska, psykolog, skolläkare och rektor. Utifrån våra olika infallsvinklar lyfter vi behov på individ- och gruppnivå. Vi ser till tänkbara lösningar, och det ligger ingen prestige i vem som leder, drar och avslutar ett elevärende. Exempelvis sköter jag insatser som kanske kuratorn skulle ta hand om i vanliga fall, förklarar Maria Lindgren, som arbetat på skolan sedan 2018.
Grunden är att eleverna mår bra
Hon leder elevhälsoteamet och har ansvar för elever i problematisk skolfrånvaro och särskild undervisningsgrupp. I dagsläget går 470 elever på hennes skola, som har Academedia som huvudman.
– Vi har samverkan med Närvaroteamet i vår kommun, för alla barn är ett gemensamt ansvar oavsett friskola eller kommunal verksamhet. Det är en stor fördel.
Rollen som specialpedagog passar henne bra.
– Skolans rektor Jenny Kjellberg och biträdande rektor Josefine Blank skapar rätt förutsättningar och har tillit till sina medarbetare. Det gör att idéer och lösningar kan gå utanför normen, som att jag som special-pedagog kan hämta och lämna elever, åka till bondgården enskilt med en elev och äta lunch i min bil med nästa. Tack vare en förstående skolledning har vi möjlighet att påverka elevernas och vår arbetssituation för att skapa bättre tillvaro för eleverna.
Så får vi arbetet att fungera
① Värdegrund
Vi har en gemensam plattform och samsyn kring våra värderingar. Vad som är för barnens bästa arbetar vi med varje dag och där är människo-, elev- och kunskapssyn extra viktigt. Det går inte att nå resultat om eleverna inte mår bra. Vi tycker inte alltid lika på vår skola men det finns alltid utrymme att samtala, och vi vill alla elevernas bästa.
② Tvärprofessionellt utan prestige
På vår skola har vi specialpedagog, speciallärare, kurator, läkare, psykolog, skolsköterska och rektor i vårt elevhälsoteam. Tillsammans kan vi testa olika anpassningar och lösningar och det finns ingen prestige i vem av oss som ansvarar för ärendet.
③ Rektor med tillit
Det är viktigt att rektorn har ett bra ledarskap och vet vilka hen behöver och vill ha i sitt team. Att rektor har samma värdegrund som övrig personal är avgörande, samt att han/hon litar på sin personal och alltid ser till elevens bästa. Vår rektor Jenny Kjellberg är fantastisk på detta.
④ Balance
Skolan har tre fokusområden, Explore, Innovate och Balance, som hjälper elever till bättre förutsättningar för framtiden. För mig handlar Balance om balans mellan elevers skolarbete, rörelse och återhämtning, vilket påverkar deras möjlighet att nå kunskapsmålen. Jag som arbetar med elever i problematisk skolfrånvaro ser att balansen är viktig.
LÄS ÄVEN
Spec-panelen: ”Så jobbar vi mot demokratihotet”
Larmrapport: Otillräcklig kvalitet i särskilda undervisningsgrupper