”Folkhögskolan är nu viktigare än någonsin”

Anna Ekström ledde samtalet på Folkhögskoleforum med regionpolitikerna Lennarth Förberg, Olle Schmidt, Ann Mari Engel och AnnaSara Perslow.

Med brister i skolan är folkhögskolan viktigare än någonsin. Folkbildningen ska vara grunden men folkhögskolan behövs även för kompetensförsörjning med olika yrkesutbildningar. Det var centrala synpunkter under en debatt på Folkhögskoleforum.

Varför är svensk folkhögskola viktig för regionerna? Det var en huvudfråga under ett panelsamtal på Folkbildningsforum i måndags.

Fyra regionpolitiker från olika regioner var på plats i Stockholm.

– Folkbildningen är fundamental. Det är grunden för jämställdhet, samhällskunskap och demokrati. När man träffar personer med erfarenhet av folkhögskola så säger många att folkhögskolan har räddat mitt liv, gjort att jag engagerat mig politiskt och fått in mig på nya spår. Nu i en tid med faktaresistens och briser i skolan så behöver vi mer än någonsin folkbildning, betonade Ann Mari Engel (V) från Stockholm.

Olle Schmidt (L) från region Skåne menade att folkhögskolan har ett stort värde på flera plan:

– I vår region behövs folkhögskolan mer än på andra håll om man får säga så. Den behövs för integration. För regionen är den också viktig så att vi får utbildad personal, som till exempel undersköterskor. Då tycker en del att det är fult och att man närmar sig yrkeshögskola. Man ska självklart vara aktsam om grunden med folkbildning men folkhögskola behövs även för tillväxt i regionerna.

Fri och snabb

Ann Mari Engel höll med men varnade samtidigt för att det dominerande sättet för finansiering framöver inte får bli genom olika uppdragsutbildningar.

Lennarth Förberg (m) från region Blekinge lyfte fram utbildningsformens flexibilitet:

– Folkhögskolan är oerhört snabb på att ställa om och har inte läroplaner att förhålla sig till. Folkbildningen ska vara kärnverksamheten men det behövs även andra delar som kompetensförsörjning.

– Folkbildning har ett längre perspektiv än utbildning men är oftast svårare att försvara i budgetar. Jag är en stark förespråkare av folkbildningstanken, sa han.

Tidigare utbildningsministern Anna Ekström, som nu är ordförande För RIO, var samtalsledare. Hon uppmanade de nära 400 deltagarna på Folkhögskoleforum att höra av sig till sina regionala politiker för att lyfta viktiga frågor folkhögskolan.

Viktiga möten

AnnaSara Perslow (C) från Västra Götaland betonade att det behövs en långsiktig plan för folkhögskola och en variation av kurser.

– På folkhögskolan ska man kunna mötas över gränserna. Här kan en blivande undersköterska möta en deltagare på filmutbildning.

Den kärva ekonomin för studieförbund och folkhögskola var en central frågeställning.

– Det har vuxit fram en generation inom politiken som inte har sitt ursprung i folkbildningstanken. Då får vi ta jobbet och förklara värdet av folkhögskola. En tanke jag har är att folkhögskolor i sin region skulle kunna bli ett campus, ett nav för utbildning och folkbildning, sa Lennarth Förberg (M).

Läs mer:

"Folkhögskolan är expert på framtidstro"

Politiker ska lära om folkhögskola