Ukrainska lärare välkomnas till svenska folkhögskolor
Lärare i Ukraina vill lära sig av den skandinaviska erfarenheten. Det finns också ett intresse från svenska folkhögskolor att stötta det ukrainska civilsamhället, säger Mats Ehn, sammankallande i nätverket för stöd till folkbildning i Ukraina. Foto: Adobe Stock och Privat
Kompetensutveckling
Ukrainska lärare ska ”jobbskugga” på folkhögskolor i Sverige.
– Intresset är stort i Ukraina för vår folkbildningsmodell som ett sätt att stärka civilsamhället, säger Mats Ehn, sammankallande i ett nytt nätverk för stöd till folkbildning i det krigshärjade landet.
Ett antal folkhögskolor förbereder sig för att kunna ta emot ukrainska lärare som vill veta mer om hur det är att arbeta som folkhögskollärare i Sverige. Under några dagars ”jobbskuggning” kommer de att följa en svensk kollega.
– De vill lära sig av den skandinaviska erfarenheten. Det finns också ett intresse från svenska folkhögskolor att stötta det ukrainska civilsamhället, säger Mats Ehn, ordförande i Färnebo folkhögskola och sammankallande i det nätverk för stöd till folkbildning i Ukraina som förra året bildades inom Karibu Sverige, en förening som sedan början av 1980-talet samarbetar med och stödjer folkbildning i Tanzania. Nätverket är ett resultat av föreningens strävan att arbeta bredare med globala folkbildningsfrågor.
– Vår ambition är att stödja, samordna och sprida information om olika initiativ för att främja folkbildning och civilsamhälle i Ukraina, säger Mats Ehn.
Flera folkhögskolor
Jobbsökningen sker i samarbete med Ukrainian Bildung Network och de folkhögskolor som deltar är Färnebo, Hola, Litorina, Mångkulturella finska och Sunderbyn. Även några folkhögskolor i Västra Götalandsregionen har visat intresse. Samabetet är en del av projektet UKR-FOLK, som startade 1 mars, kommer att pågå två år och även omfattar ett antal workshops med olika fokus inom folkbildning och folkhögskolepedagogik.
Vad gör folkhögskolorna lämpade att främja den hör typen av utbyte med Ukraina?
– Flexibiliteten. Vi kan snabbt möta nya behov. Inom folkhögskolan finns också ett påtagligt etos kring demokrati och civilsamhälle, säger Mats Ehn och nämner ytterligare ett par samarbeten mellan länderna.
Litorina folkhögskola för samtal med Karlskrona kommuns ukrainska vänort Chortkiv i västra Ukraina där det finns planer att starta en folkhögskola för seniorer. Vovchok folkhögskola på landsbygden i norra Ukraina letar efter en svensk samarbetspartner som har stark lokal förankring och ett landsbygdsperspektiv.
Hur vanligt det är att ukrainska lärare redan idag arbetar på svenska folkhögskolor finns det ingen samlad bild av, uppger Folkbildningsrådet.
Läs mer:
Hon jobbar som lärare efter flykten från Ukraina
Kriget i Ukraina en utmaning i klassen