Hon är ny chef för Folkbildningsrådet

Folkhögskolan har en jätteviktig roll som komplement till andra delar i utbildningsväsendet,säger Anna-Karin Lindblom, ny generalsekreterare för Folkbildnjngsrådet. Foto: Kerstin Westeson

Folkhögskolan har en jätteviktig roll med bredd och spets i kurser och med utbildning för personer långt från arbetsmarknaden.
Det säger Anna-Karin Lindblom, som har utnämnts till ny generalsekreterare för Folkbildningsrådet.

Anna-Karin Lindblom kommer närmast från Regeringskansliet och tillträder som ny generalsekreterare för Folkbildningsrådet i juni.

Vad var det som lockade i det här uppdraget?

– Det var folkbildningens viktiga roll i samhället både med folkhögskolor och studieförbund. Jag har jobbat med folkbildningsfrågor tidigare i mitt yrkesliv och är imponerad över den bredd som finns i verksamheterna, svarar Anna-Karin Lindblom

Vad anser du är den viktigaste frågan för folkhögskolan?

– Folkhögskolan har en jätteviktig roll som komplement till andra delar i utbildningsväsendet. Folkhögskolan har en bredd och spets i de olika kurserna och självklart är folkhögskolan viktig för personer som står långt från arbetsmarknaden med till exempel studiemotiverande folkhögskolekurser. Så det är fler delar som gör folkhögskolan viktig.

Är du inte orolig över att Folkbildningsrådets uppdrag flyttas till en myndighet med tanke på den Folkbildningsutredning som pågår?

– jag är förstås medveten om att utredningen pågår. Men det får vi ta ställning till när förslagen kommer. Det kommer säkert att finnas en viktig roll för Folkbildningsrådet oavsett förslagen.

Inger Ashing, Folkbildningsrådets ordförande, är nöjd med rekryteringen.

– Vi är väldigt glada över att kunna rekrytera Anna-Karin Lindblom till rollen som ny generalsekreterare. Hon har en gedigen erfarenhet från statsförvaltningen, en stor kunskap om folkbildningen och hon är en uppskattad ledare, säger Inger Ashing i ett pressmeddelande.

Anna-Karin Lindblom har bland annat varit enhetschef för Enheten för ungdomspolitik och folkbildning på Utbildningsdepartementet med ansvar för folkbildningspolitiken. Hon är disputerad folkrättsjurist med inriktning på mänskliga rättigheter och civilsamhället. Hon var regeringens särskilda utredare för inrättandet av Institutet för mänskliga rättigheter och har arbetat som departementsråd inom Regeringskansliet.