De firar av barnen som kungar och drottningar

Barnen kröns till kungar och och drottningar i förskolans högtidliga avslutning.

På förskolan Trollsländan i Helsingborg får de kommande förskoleklassbarnen en extra pampig avslutning. Vid stadens torn Kärnan kröns de till kungar och drottningar – av självaste drottning Margareta.

LÄSTIPS: Avslutning på förskolan – så gör vi

Förberedelserna startar tidigt och vävs in i undervisningen, bland annat har förskolan en plansch med olika historiska kungligheter som barnen får studera. Och kronorna som ska användas på avslutningen tillverkar de själva i alla möjliga olika modeller. Mycket knyts till sådant som händer i staden, ett år när vår nutida kung, drottning och prinsessa kom till Helsingborg gick de självklart och bevittnade besöket. De pratar också mycket om att vara en bra kompis och vikten av att ta hand om varandra, staden och miljön på bästa sätt. 

I år sker avslutningen den 30 maj. Då beger sig barn och pedagoger i samlad tropp till stadens torn Kärnan där de tas emot ståndsmässigt av drottning Margareta, en utklädd kulturpedagog från Dunkers kulturhus, som ställer upp varje år. 

En utklädd kulturpedagog agerar drottning Margareta.

– Tidigare trodde barnen att drottningen skulle se ut som en Disney-prinsessa, men nu har de en mer verklighetsanpassad syn, säger förskolläraren Lena Battal som är initiativtagare till avslutningstraditionen. 

Drottningen ber barnen om hjälp

Barnen bjuds på en guidad visning och sedan förklarar drottningen, som reser mycket, att hon behöver hjälp att ta hand om staden. Högtidligt frågar hon vart och ett av barnen om de kan lova att ta hand om varandra och staden, och när de säger ja sätter hon stämningsfullt kronan på plats på deras huvuden. 

En nykrönt ”drottning” på väg ner till sina föräldrar.

– Sedan säger hon ”nu förklarar jag dig som kung”, eller drottning. Barnen blir så stolta. Efteråt går de, med kronor och ballonger, nerför den långa trappan där vänner och familj väntar.

Barnen brukar också stanna upp och posera inför alla som tar bilder och glatt ropar ”Heja kungen!” och ”Heja drottningen!”. Därefter går vi tillsammans genom stan tillbaka till förskolan. Det är så fint och alla vi möter blir också så glada när barnen kommer där med kronor, ballonger och blommor de fått, säger Lena Battal.