Förskollärarna: Vi har svårt att hitta jobb

Förskollärarna Paula Martinez, Micaela Bergström och Jessica Svensson har svårt att hitta jobb.

Förskollärarna Paula Martinez, Micaela Bergström och Jessica Svensson har sökt ett stort antal tjänster utan att få napp.

Allt fler förskollärare har samma erfarenhet: Det har blivit väldigt svårt att hitta jobb. Och det gäller i synnerhet nyutexaminerade lärare.
– När jag började utbildningen sa alla: ”Du får jobb direkt när du är klar”, berättar Micaela Bergström. Men så blev det inte.

I januari var hon färdig förskollärare, utbildad vid Högskolan i Gävle, redo att ge sig ut i arbetslivet. Men det tog stopp direkt.

– Jag trodde att jag skulle vara attraktiv på arbetsmarknaden med tanke på bristen på behöriga lärare.

Under åtta månader har hon sökt ett 40-tal jobb, i först hand i hemorten Söderhamn, eftersom hon saknar egen bil – men hon har också svarat på annonser i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs. Och hon har kontaktat förskolor som ännu inte annonserat ut några jobb.

– På en förskola i Söderhamn ville de ha någon med längre erfarenhet som förskollärare, mina fem års arbete på förskolor innan jag utbildade mig räckte inte.

Härom veckan fick Micaela Bergström till sist ett jobb i just Söderhamn, ett tre månader långt vikariat. Hur ser hon på framtiden?

–  Jag känner mig kluven, har ju ändå pluggat i 3,5 år och vill nog fortsätta försöka hitta lärarjobb. Men jag söker redan andra jobb också, i affärer och på restauranger.

Arbetsbrist även i storstäder 

Det är inte bara i mindre och mellanstora städer som det råder brist på jobb för förskollärare. Vi på tidningen Förskolan har fått signaler om arbetsbrist från storstadsområdena också.

Den erfarna förskolläraren Jessica Svensson skulle i februari söka nytt jobb i Stockholm eller i någon av kranskommunerna, van vid att det var lätt att hitta ny anställning:

– Plötsligt var situationen en helt annan, jag sökte minst 30 jobb i månaden, månad efter månad, men kom bara på någon enstaka intervju.

Sedan i våras finns hon i vikariepoolen Bemannia, så hon klarar sig på inhopp och vikariat.

– Men jag vill ju han en fast tjänst, både för lönen och för det egna ansvaret.

På en förskola där hon nyligen sökte jobb fick hon en bild av det dystra läget:

– När de söker vikarier kan de få över 60 ansökningar, tidigare fick de kanske en handfull.

”Känns inte alls bra”

Paula Martinez är ytterligare ett exempel, hon blev färdig förskollärare 2018 och flyttade sedan till Linköping där hon inte hade några problem att få jobb på den tiden. När hon sedan flyttade till Värmland 2022 gick det fortfarande bra, hon fick snabbt en ny anställning först i Torsby och sedan i Sunne.

Nyligen flyttade hon vidare till Forshaga, tog huslån, och räknade med en smidig övergång till ett nytt jobb.

– Men så blev det inte, där fanns knappt några jobb att söka. Jag letade också i Kil och Karlstad, men inte heller där fick jag något napp.

Hur känns det med tanke på huslånet?

– Inte alls bra, jag trodde verkligen inte att det skulle bli så här. Jag har kunnat hoppa in en del som timvikarie och nu har jag ett vikariat i Forshaga fram till januari. Sedan vet jag inte.

Den här nedslående bilden av arbetsmarknadsläget har också Pia Rizell, Sveriges Lärares andre vice ordförande och själv förskollärare. I ett mejl beskriver hon sin egen spaning i sociala medier och från samtal med förtroendevalda:

Pia Rizell

– Jag har fått till mig att flera kommuner har infört anställningsstopp, vilket försvårar enormt för våra medlemmar som är på väg mot sitt första jobb.

Sämre ekonomi och färre barn

Två huvudsakliga förklaringar lyfts fram: kommunernas försämrade ekonomi och det sjunkande antalet barn.

– Vi i Sveriges Lärare har uttalat oss flera gånger att detta öppnar upp för att minska barngruppernas storlek och öka förskollärartätheten.

Pia Rizell befarar att oviljan att anställa förskollärare kan ha långtgående effekter:

– Det är förödande om vi tappar framtida kollegor som istället byter inriktning och bana.

Paula Martinez i Forshaga har redan börjat utbilda sig på distans till specialpedagog.

– Det känns lite sorgligt, det är ju förskollärare jag vill vara. Kanske kan jag en dag bli specialpedagog i förskolan! Man måste fortsätta drömma.

Men hennes erfarenheter av kommunernas sparpaket ger inte mycket hopp.

– Kommuner som väljer att inte anställa mig kommer ju billigare undan om de anställer någon med lägre utbildning.

Fler artiklar om barnraset i förskolan:

Färre barn i förskolan – 6 000 lärarjobb kan försvinna

Ta chansen – minska barngrupperna nu!

Satsning på små barngrupper slog mot personaltätheten

Barnen trängs ihop på storförskolor

Barnraset: Störst nedgång i norr

Eva Lindström: Låt mig föreslå ett experiment på förskolan

Djurberg: Med färre barn borde förskolan bli bättre

Stenkula: Längesen det var så här svårt att få jobb

Lyssna på Förskolan här!