Lina lyfter gården med stationer

Foto: Emil Malmborg

Fasta stationer utomhus gör att barnen hinner knyta fina band till både varandra och pedagogerna, menar Lina Karlström.

Uteförskolan Stock och sten har stationer utomhus för lek och undervisning. En framgångsrik arbetsmetod där det alltid finns en pedagog närvarande för att stötta såväl emotionellt som socialt och kognitivt, berättar förskolläraren Lina Karlström.

Förskolan ligger i utkanten av Pildammsparken i centrala Malmö. I en lugnare del av gården finns hela dagarna de speciella stationerna, var och en med en stor träskiva på marken och med liggunderlag runt omkring att sitta på. Vilket lek- eller undervisningsmaterial som erbjuds varierar, för närvarande är det olika former av konstruktionsbyggande.  

– Vi byter ut materialet emellanåt utifrån barnens intresse, men en konstruktionsstation har vi alltid med, och där tillför vi ibland bilar eller figurer. Men egentligen är inte materialet det viktiga utan vad vi vill ge barnen, nämligen en plats där de kan träffas och där en pedagog finns tillgänglig på riktigt, förklarar Lina Karlström som arbetat på uteförskolan i 17 år och även skrivit en bok om arbetsmetoden.

Foto: Emil Malmborg

En pedagog är närvarande vid stationen hela tiden.

Pedagogerna som bemannar stationerna är fredade. De får möjlighet att ägna all sin uppmärksamhet åt barnen som kommit dit, oftast 6–10 stycken åt gången. Övriga kollegor tar hand om resten av lekarna på gården och hjälper de barn som exempelvis behöver gå in på toaletten.  

 – När man får vara så här nära barnen under en längre tid knyts fina band. Jag kan bekräfta barnens känslor, utmana dem språkligt, stötta i rollekar, leka tillsammans och ha roligt. Det blir en god kombination av undervisning och lek.

Avdelningen har hand om de äldre barnen, 26 stycken. De är fem vuxna, varav två bemannar stationerna.  

– Barnen vet hur det fungerar. Det gör att de också kan vara delaktiga i att plocka fram och ställa tillbaka. Det blir lätt att göra rätt och det finns en tydlighet i verksamheten.

Så gör du stationer på gården

  1. Ha tillräckligt mycket material så att det kan skapa lek och goda sammanhang i stället för konflikter. Har vi för lite material vill barnen gärna hålla i det i stället för att använda det. Med rätt mängd material blir det också lättare att göra klart sin idé, sitt slott och sin lek utan att behöva ta material från kompisarnas konstruktioner.
  2. Förvara materialet så att det är lätt att ta fram. Vi har vårt nedpackat i plastbackar som vi förvarar inne i vårt vindskydd och dessa backar med material till stationerna är alltid det första vi plockar fram för dagen. Om ni förvarar materialet i ett uteförråd så sätt det precis innanför förrådsdörren, på så sätt ser ni materialet och tar ut det så fort ni öppnar dörren.
  3. Kartlägg er gård. Undvik att ha stationerna där barnen leker exempelvis rörelselekar, cyklar eller gungar. Välj i stället en plats som inte stör annan lek på gården. Placera dig gärna i stationen så att du har överblick över resten av gården och inte behöver lämna stationen för att se vad som sker runtomkring. 
  4. Börja alltid med en station och gör upp ett schema så att ni vet vem som ska vara där samt vad som förväntas av pedagogen i stationen. Tydliggör också vad som förväntas av de pedagoger som inte är i en station. På så sätt blir det lättare att få stanna kvar i sammanhanget tillsammans med barnen i stationen. Ha aldrig mer än hälften så många stationer som ni är personal. Detta för att öka era möjligheter att få stanna kvar. 

Lina Karlström

Ålder: 42 år.

Gör: Förskollärare, författare och skribent på bloggen Tankar om Förskola.  

Bor: I Malmö. 

Bästa med yrket: Det är så väldigt roligt att få vara del i barns utveckling, att få vara med och påverka i en god riktning. 

Lyssna på Förskolan här!