Barnen sticker ut – och hjälper insekter och djur

Foto: Berga förskola, Limhamn

1–3-åringarna gjorde ett insektshotell tillsammans. Några samlade kastanjer, andra jobbade med lera eller plockade gräs – deltagandet anpassades för varje barns nivå.

1–3-åringarna på Berga förskola i Limhamn är goda grannar till närområdets insekter och djur – de har både skapat barnkammare för bin och gjort fågelmat.

På avdelningen Snigeln arbetar man aktivt med hållbar utveckling och förskolans närområde i Limhamn. I sin utomhuspedagogik har personalen riktat in sig på småkryp och djur, vilket genomsyrar det vardagliga arbetet med förskolans 1–3-åringar.

Barnen bygger barnkammare – till insekter

Pedagogerna valde att gå med i Naturskyddsföreningens projekt ”Vilda grannar” som syftar till att öka den biologiska mångfalden samtidigt som barnen ges möjlighet att utveckla sin relation till naturen. De utgick från undervisningsmaterialet och valde ut några olika aktiviteter som passade att göra tillsammans i barngruppen.

Arbetet med aktiviteterna pågick under några veckor och vid flera undervisningstillfällen. Barnen har bland annat konstruerat ett insektshotell, byggt en barnkammare för vilda bin, gjort mat till vinterfåglarna och på eget initiativ samlat kottar åt ekorren som ofta besöker deras förskolegård.

Lärarna ser effekter på språkutvecklingen

Förskolläraren Viggo Frank och hans kollegor Camilla Lanner och Christina Manetopoulos har upplevt en utveckling hos barnen inom flera områden. De har sett effekter både på barnens språkutveckling och i deras ansvarstagande för miljön och djurlivet. Barnen har också fått en ökad kunskap om insekter och djur.

– Det bästa med projektet var att se vilken nyfikenhet och vilket intresse barnen visat under hela arbetsprocessen. Och deras lust att utforska allt naturen har att erbjuda, säger Viggo Frank.

Så stöttar Berga förskola insekter

  1. Vi pedagoger valde ut några olika aktiviteter från stödmaterialet ”Vilda grannar”. Våra 1–3-åringar fick börja med att tillverka en barnkammare för vilda bin. Som grund användes en återbrukad metallburk som barnen målade.
    När färgen torkat användes olika trycktekniker för att dekorera den med svart färg. Barnen använde penslar, hushållspapper och sina egna fingrar under skapandets gång.
    Efter detta band vi fast bambupinnar med ett snöre. Bambupinnarna fästes sedan i botten på burken med hjälp av limpistol.
    Tanken är att vilda bin ska lägga sina ägg inuti de ihåliga bambupinnarna. Slutligen hängde vi upp barnkammaren i ett träd på vår gård.
  2. Insektshotellet gjordes av en tom fruktlåda som vi fick av torghandlaren. Barnen har sedan samlat in naturmaterial – kottar, kastanjer, gräs – på våra utflykter runt Limhamn och det har vi sedan använt för att konstruera hotellet. Vi använde också grålera.
    Med hjälp av olika verktyg gjorde barnen hål i varierande storlekar i gråleran. Hålen ska passa för olika insekter och småkryp.
  3. Barnen på Snigeln har också gjort fågelmat. De blandade pumpafrön, solroskärnor och linfrön och la i muffinsformar. Sen placerade de snören i varje form.
    Avslutningsvis smältes kokosfett som hälldes över frömixen. När fågelmaten stelnat hängde vi ut dem på förskolegården för att kunna observera fåglarna som kom och åt.
    Barnen är så stolta över sakerna de tillverkat och satt upp på gården, berättar förskolläraren Viggo Frank.

Vilda grannar

Vilda grannar är ett projekt som drivs av Naturskyddsföreningen riktat till förskola och skola. Här erbjuds undervisningsmaterial som går att koppla till läroplanen.

Aktiviteterna syftar till att öka den biologiska mångfalden samtidigt som barn får  möjlighet att utveckla sin relation till naturen. På webben kan man även se vad andra förskolor jobbat med.

Läs mer på naturskyddsforeningen.se.

LÄS OCKSÅ:

Knepet som fick samlingen att lyfta

Zoner på gården blev ett lyft för lärandet

Experten: Hållbarhet får inte stanna vid sopsortering