Ny yrkesskola föreslås för vuxna

Vuxna som vill utbilda sig inom vården eller andra områden är målgruppen för en ny yrkesskola. Förslaget har lämnats till regeringen. Foto: Getty Images

Utbudet av yrkesutbildning för vuxna behöver breddas. En del av lösningen kan bli en ny yrkesskola.

Många går arbetslösa, en del trivs inte på sitt nuvarande jobb och för få unga söker yrkesprogram i gymnasiet. Samtidigt larmar flera branscher om brist på yrkesutbildade. Det är lite av bakgrunden till den utredning som föreslår en ny utbildningsform för vuxna; yrkesskola.

Yrkesskolan ska ha sin utgångspunkt i modellen för yrkeshögskola och inte ingå i skolväsendet. De branscher som är i behov av yrkeskompetens ska kunna påverka vilka utbildningar som ska startas. Det framgår i utredningen som har lämnats till regeringen.

Utredningen påpekar även att arbetslivet har ett stort ansvar att bland annat erbjuda praktikplatser och handledning inom Lärande i arbetslivet (Lia).

Målgruppen för den nya yrkesskolan bedöms vara vuxna som vill byta karriär eller stärka sin ställning på arbetsmarknaden.

Mer om utredningen, ”Växla yrke som vuxen– en reformerad vuxenutbildning och en ny yrkesskola för vuxna”, finns på regeringens hemsida.

Läs mer: 

Förslag: Slopa behörighetskrav på yrkesprogram

Yrkesprogram som ger jobbgaranti