Förslag: Slopa behörighetskrav på yrkesprogram

Centerpartiet vill ta bort kravet på behörighet till gymnasieskolors yrkesprogram.

Centerpartiet vill slopa behörighetskrav till yrkesprogrammen i gymnasiet redan nästa läsår.
Syftet: Att ge fler ungdomar möjlighet att gå gymnasiet och minska risken för kriminalitet.

Sveriges Radio Ekot rapporterade på tisdagen att Centerpartiet nu vill ta bort kravet på behörighet till gymnasieskolors yrkesprogram och att urvalssystemet ska göras om redan vid kommande läsår. 

– Syftet är att säkra en väg framåt för de som inte klarar behörighetskraven till gymnasiet, säger Niels Paarup Petersen, Centerpartiets skolpolitiske talesperson, till Ekot.  

Ungefär 15 procent av grundskoleeleverna blir idag inte behöriga, vilket motsvarar 18 000 elever. Bostadsort och bakgrund spelar en stor roll för om eleven blir behörig eller inte till gymnasiet, rapporterar Ekot.  

Mindre risk för kriminalitet

Det nya förslaget skulle enligt Centerpartiet även minska risken för att elever hamnar i kriminalitet.  

– Vi ser att gymnasiet är avgörande för att få ett jobb, om du inte har en framtid blir gängen mer attraktiva, menar Niels Paarup Petersen.  

Skolminister Lotta Edholm (L) förklarar att det finns introduktionsprogram för elever utan behörighet och avvisar Centerpartiets förslag i sändningen från Ekot: 

– Man ska inte göra sig en illusion av att om man släpper in elever utan tillräckliga kunskaper, att de plötsligt ska bli studiemotiverade och hämta hem hela grundskolan. 

Inte hållbart idag 

Niels Paarup Petersen anser att introduktionsprogrammen för gymnasiet inte är hållbart: 

– Nu får eleverna flera år på sig att klara grundskolan igen, samma teoretiska krav som de har misslyckats med i nio år.