Lukas Berglind är redo för ett träningspass. Sofia Konstadinidis är på väg ut från stallet medan Sara Wiklund tar täten.<br />Foto: Oskar Omne
Rätt spår på travgymnasiet
Eleverna Lukas Berglind och Linnea Johansson kör några varv på Solvalla travbana. Foto: Oskar Omne
Reportage Det sprutar grus när eleverna Lukas Berglind och Linnea Johansson kör varv efter varv på Solvallas anrika travbana. Centralt i deras utbildning på travgymnasiet är att både kunna sköta en häst och att lära sig att träna hästar för travtävlingar.
Lukas Berglind sätter in stora bomullstussar i öronen på Mavericks Barbie, spänner remmarna och ser till att sulkyn sitter som den ska. Sen leder han ut hästen, tar plats i sulkyn och kör mot travbanan här på Solvalla. Med är även klasskompisen Linnea Johansson och skolans valack Lucious Larry.
Eleverna går på naturbruksprogrammet på Solvalla travgymnasium, som drivs i samverkan med Spånga gymnasium. Här intill travbanan har de kurserna inom hästhållning med specialisering på trav.
En stor del av tiden är undervisningen i teorisalen som ligger i ett av stallen. Instruktörerna Sara Wiklund och Sofia Konstadinidis stänger dörren för att stänga ute ljuden från hästarna och sätter sig ner vid det stora bordet. På väggen bakom dem finns en bild på hästens alla skelettdelar och en bild med genomskärning på ligament, böjsena och andra delar i benet på en häst.
Sköta och träna hästar
Centralt i utbildningen är att både kunna sköta en häst och att lära sig att träna hästar för travtävlingar. Några yrkeskurser, som ingår i lärlingsprogrammet, är trav 1 och 2, hästkunskap, ridning och körning, djurhållning och naturbruk.
– Vi sätter betyg i samverkan med biträdande rektorn på Spånga gymnasium. Vi har även kontakt med elevernas mentor på gymnasiet. Men vi blir nog också som mentorer eller förebilder, säger Sara Wiklund.
Sofia Konstadinidis berättar att det finns olika yrken inom travet som eleverna kan söka sig till efter utbildningen.
– Vissa vill bli kuskar och andra hästskötare. De flesta av våra elever vill nog köra lopp. Det är ingen skillnad mellan killar och tjejer, många vill tävla. Inom travsporten är det flest män som är kuskar och kvinnor som är hästskötare. Så det vore roligt om det kunde ändras en del.
Sara Wiklund har tidigare arbetat som hästskötare bland annat åt travprofilen Stig H Johansson och hon har varit intresserad av hästar och travsport i stort sett hela livet.
Kollegan Sofia Konstadinidis har också ett sort hästintresse och började köra ponnytrav när hon var åtta år och har kört en del travlopp. För åtta år sedan började hon arbeta här på Solvalla.
– Förutom med gymnasiet jobbar vi med travskolekurser för barn och vuxna. Det är som en ridskola fast inom trav. Totalt är det cirka 250 deltagare i veckan från fem år och uppåt. Vi har också olika event, berättar Sofia Konstadinidis.
Gott om jobb
Ettorna på naturbruksprogrammet är på Solvalla en gång i veckan tvåorna två dagar och treorna en dag i veckan. Dessutom är treorna på apl hos en travtränare två dagar i veckan.
– När de är hos travtränare så får de träna tävlingshästar och de får köra mycket mer. Det ger en djupare förståelse för arbetet. Här har vi mer skolverksamhet. Eleverna i årskurs två är också en dag i veckan tillsammans med mig hos en travtränare, berättar Sara Wiklund.
Chansen till jobb är stora efter utbildningen.
– Hundra procents chans egentligen som hästskötare eller lärling hos en tränare. Hästskötare kan man inte bara bli inom trav efter utbildningen utan även i andra stall, säger Sara Wiklund.
I dag har Lukas Berglind och Linnea Johansson kört fem varv på banan i solskenet. När jag och min fotograf vill att ekipagen ska stå still för fotografering så är det en utmaning. En travhäst vill alltid gå framåt när den är ute på en bana.
– Trav är min grej, säger Lukas Berglind när han gör i ordning sin häst efter dagens träning.
Han har tittat mycket på trav men har egentligen aldrig varit i kontakt med hästar innan han började här på Solvalla travgymnasium.
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle välja till gymnasiet men fastnade sedan för det här. Jag trivs jättebra och jag håller på att ta körlicens. En liten nackdel är att man kommer lite utanför den stora gruppen inne i skolan då vi är så mycket här i stallet och på apl men det fungerar bra, säger Lukas Berglind.
Högskolebehörig
Linnea Johansson duschar av sin häst så det ryker när vattnet träffar hästkroppen.
– Det är bra att få bort all svett, berättar hon
Linnea Johansson har ridit sedan hon var barn och hennes familj har egen islandshäst.
– Jag trivs bra här på skolan och jag har även valt att läsa in högskolebehörigheten på naturbruksprogrammet. Efter skolan satsar jag nog på att bli hästskötare eller tränare.
Solvalla är ett av flera travgymnasier i Sverige och varje år körs ett lopp i där elever från de olika skolorna för köra ett lopp i samband med Elitloppet på Solvalla. I år körde en av treorna från Spånga gymnasium.
I trean har eleverna möjlighet att göra apl hos en travtränare utomlands, till exempel i Australien, USA eller Frankrike.
– Den chansen tycker jag att ni ska ta. Det är lärorikt att se och jämföra hur de jobbar i andra länder, säger Sara Wiklund inne i stallet där Mavericks Barbie och Lucious Larry vilar nyduschade i sina boxar.
Läs även:
Yrkesprogrammen där flest får jobb