Var tredje yrkeslärare lämnar skolan
Att arbetet har blivit för stressigt är en orsak till att många yrkeslärare lämnar skolan, säger Peter Olsson, Sveriges Lärare. Det är vanligt på elprogrammet, men arbetsvillkoren är tuffa på många av programmen, som vård och omsorg och barn och fritid.
Arbetsbelastning
Drygt var fjärde utbildad yrkeslärare jobbar inte längre som lärare. Andelen är högre än för någon annan lärargrupp. Men det är inte lönen som får dem att lämna skolan.
– Nej, det är brister i arbetsmiljön, säger yrkesläraren och huvudskyddsombudet Peter Olsson. Många går rentav ner i lön på nya jobbet.
Det är Sveriges Lärare som med hjälp av data från SCB tagit reda på hur många utbildade lärare som gör något annat idag. Sammanlagt handlar det om cirka 35 000 personer.
Bland samtliga lärare är det närmare 15 procent som för närvarande (2021) inte arbetar som lärare – bland yrkeslärarna handlar det om 25 procent.
Varför har så många lämnat yrket?
– Vissa lämnar då yrkesprogram läggs ner. Men framför allt beror det på att arbetet har blivit för stressigt för väldigt många, säger Peter Olsson som sitter i styrelsen för Sveriges Lärare i Göteborg.
Hans förklaring stämmer väl överens med den som rapporten lyfter fram: ”Det huvudsakliga skälet till att lärare lämnar skolan är dålig arbetsmiljö med mycket stress och hög arbetsbelastning.”
Hinner inte med
– Jag brukar kalla det för samvetsstress. Man får dåligt samvete av att inte hinna hjälpa alla.
Peter Olsson har varit lärare på elprogrammet sedan slutet av 80-talet, men de senaste åren har de fackliga uppdragen tagit över allt mer.
– I början hade jag tid att undervisa varje elev i alla moment, sedan dess har antalet elever per lärare ökat och antal grupper att undervisa i har blivit fler. Och ovanpå det mer administration.
Han lyfter också fram problemen med apl:
– Visst funkar det på många skolor, men alltför ofta saknar skolor strukturer för att arbeta med apl. Lärare sliter med att i sista minuten försöka skaffa platser och lärarna får ofta inte tid att besöka eleverna där.
Vilka yrkesprogram förlorar flest lärare?
– Det är vanligt på just elprogrammet, men arbetsvillkoren är tuffa på många av programmen, som vård och omsorg och barn och fritid.
Men du hör sällan att de lämnar yrket för att kunna få upp lönen?
– Väldigt sällan, ingångslönerna för yrkeslärare är oftast bra idag. En elektriker får gå ner i lön när han börjar på ett bygge, men får betydligt lugnare och mer förutsägbar arbetsmiljö.
Vilka andra yrken går de till när de lämnat skolan?
– De kan bli konsulter och branschföreträdare. Vissa stannar inom utbildningssektorn, men i andra roller.
Finns hopp
I rapporten konstaterar man att ”om arbetsmiljön förbättras är det många av de som i dag gör annat som kan tänka sig återvända till skolan”.
Det inger hopp, menar Peter Olsson:
– Vi rekryterar en del yrkeslärare här i Göteborg som arbetsgivaren nu förstår att de måste ge bra förutsättningar så att de stannar kvar. Och vi har fler elever som söker yrkesprogrammen. Industriprogrammet är fullt för första gången på många år!
I Göteborg kan endast legitimerade yrkeslärare få tillsvidareanställning, men på nationell nivå är legitimation ännu inte något krav.
Läs mer:
Lärarna som lämnar skolan – här jobbar de idag
Fahlén: Nu behövs fler apl-platser och fortbildning av yrkeslärare