Kärvt att ordna apl i pressad ekonomi

Vi förordar ju att man ska komma ut till företag på apl. Vi vet att det finns många exempel på elever som har mognat jättemycket av det, säger Elin Kebert på Byggföretagen.

Skolorna märker av det kärva läget för många företag i arbetet med att få ut elever på apl.
– Vi förstår att det kan vara svårt att ta emot en elev om man inte vet om man kan erbjuda någon anställning. Men man måste tänka långsiktigt, säger Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning på Byggföretagen.

Höga räntor och inflation bidrar till att eftefrågan på nya bostäder har har bromsat in på sistone. Nedgången i byggbranschen påverkar även elever och lärare på bygg- och anläggningsprogrammen i landet. Främst gäller det tillgången på apl-platser.

– Skolorna märker av att det är tuffare för våra medlemsföretag i branschen. Det är väldigt många praktikplatser totalt sett från gymnasier, vuxenutbildning, yrkeshögskola och högskola och för att möta olika utmaningar så har vi haft diskussion med våra medlemsföretag.

– Vi vill så klart att de ska ta emot praktikanter även fast det är tufft. Vi förstår att det kan vara svårt att ta emot någon om man inte vet om man kan erbjuda någon anställning, säger Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning på Byggföretagen och ledamot i det nationella programrådet för bygg- och anläggningsprogrammet.

Hon betonar värdet av apl så att eleverna blir anställningsbara.

– Apl är viktigt. Det finns skolor som har haft svårt att få ut elever tidigare också för att dem inte har en nära dialog med branschen och den dialogen försöker vi hjälpa till med. Vi försöker se till att skolorna och företagen närmar sig varandra. Det finns en oro kring om det kommer ske mer byggande i min kommun, hur ser orderböckerna ut i höst? Oron är större än den faktiska nedgången, vi har samtidigt 2 000 lediga jobb inom bygg på Platsbanken.

Vad säger företagen om att ta emot elever samtidigt som de kanske måste säga upp anställda?

– Det är svårt att säga att alla företag tycker på ett visst sätt. Det finns en medvetenhet i branschen att säkerställa den långsiktiga kompetensförsörjningen. Jag tror att det finns en gamla förväntan att den man tar på praktik ska man också anställa. Det tycker jag har funnits innan den här tuffa ekonomiska perioden. Där jobbar vi tillsammans med våra företag att ge fler chansen och om möjligt ta emot två eller tre ever fast jag bara kommer att anställa en. Vi vill inet tappa den ökande mångfalden i vår bransch.

Vad tycker du om att apl löses genom att eleverna får göra den i skolans lokaler?

– Att få komma ut på en arbetsplats är en central del av utbildningen. Där måste de göra bedömningen på skolan vad de kan erbjuda. Ibland handlar det om en individ som av olika skäl inte kan placeras på företag. Man ska komma ihåg att en elev som kommer ut på apl ska kunna fungera bra med vuxna som kanske är långt ifrån dem åldermässigt. Det är ju också en miljö där man behöver följa instruktioner på ett helt annat än vad man gör i skolan.
– Vi förordar ju att man ska komma ut till företag på praktik. Vi vet att det finns många exempel på elever som har mognat jättemycket av det.