Akut brist på yrkesutbildade

Det saknas personer med yrkesutbildning, visar Svenskt Näringsliv. Vi behöver omvärdera synen på praktiskt kunnande, säger Kristina Cunningham expert på kompetensförsörjning. Foto: Amina Dahlab och Stefan Tell

Sju av tio företag har svårt att rekrytera personal. Det vanligaste hindret är att det saknas sökande med gymnasial yrkesutbildning, visar en undersökning av Svenskt Näringsliv.

”Kompetens- var god dröj” är titeln på rekryteringenkäten av Svenskt Näringsliv. Enkäten genomfördes i höstas när konjunkturen dalat men det var ändå arbetsgivare i flera branscher som behövde anställa. Här är några resultat:

6 av 10 företag har försökt rekrytera

7 av 10 företag har svårt att rekrytera

1 av 4 rekryteringar misslyckas helt

Gymnasial yrkeskompetens är mest efterfrågat. Omkring hälften av företagen efterfrågade personer från gymnasieskolans yrkesprogram eller yrkesutbildningar på komvux. Efterfrågan på gymnasial yrkeskompetens har ökat de senaste tio åren och är sedan 2015 mest efterfrågade utbildningsnivån, skriver Svenskt Näringsliv.

– Den som har praktiskt yrkeskunnande med några års arbetslivserfarenhet inom yrket är hett eftertraktad inom många branscher. Vi behöver omvärdera synen på yrkesutbildning och praktiskt kunnande i Sverige, säger Kristina Cunningham expert på kompetensförsörjning vid Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Läget på arbetsmarknaden är mer tudelat än för två år sedan när Svenskt Näringsliv genomförde förra enkäten.
– Vissa branscher, många kopplade till byggkrisen, rekryterar betydligt färre nu än förra gången, medan andra branscher gasar för fullt. Där är det mellan åtta och nio företag av tio som fortfarande rekryterar.

Läs mer: 

Bristen på yrkeslärare förvärras med avhopp

Jobbgaranti för elever gav ökat söktryck