Rekordmånga driver företag i gymnasiet

Jag fick lära mig om affärsplan, marknadsföring och sånt. innan visste jag inte så mycket om att driva företagEfter UF-året så är inte barriärerna så höga, säger Ida Norström, som har gått el- och energiprogrammet och startat företaget Energy Effective Solutions.

Fler gymnasieelever än någonsin tidigare driver UF-företag. Och företagandet ökar betydligt på flera yrkesprogram.
– Jag hade inte startat eget så snabbt utan UF-året, säger Ida Nordström.

Ung Företagsamhets statistik visar att 38 824 gymnasieelever driver UF-företag det här läsåret, 2023/24. Det motsvarar en ökning med 1 770 elever sedan förra året, vilket är nytt rekord och den största ökningen på fyra år.

UF-företagandet ökar inom yrkesprogram som bygg- och anläggning, vvs- och fastighet samt el- och energi.  Även på högskoleförberedandeprogram som samhällsvetenskapsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet ökar företagandet.

Försäljning- och serviceprogrammet är det yrkesprogram där flest elever driver UF-företag, 3 136 personer. Därefter kommer naturbruksprogrammet och bygg- och anläggning.

"Alla borde får göra det"

För den största ökningen svarar VVS- och fastighet samt våd- och omsorg med 65 respektive 50-procentig ökning.

Den genomsnittliga ökningen för alla program är fem procent det här läsåret jämfört med förra.

Ida Norström drev UF-företag i gymnasiet och har startart eget.

– Att driva UF-företag inom yrkesprogram är något som alla borde få göra, det är många där som kommer starta egna företag. Jag hade inte startat eget så snabbt utan UF-året. Jag fick lära mig om affärsplan, marknadsföring och sånt, innan visste jag inte så mycket om att driva företag. Efter UF-året så är inte barriärerna så höga, det är bara att göra och lära sig längs vägen, säger Ida Norström, grundare av Energy Effective Solutions som gick el- och energiprogrammet. 

Forskning visar att elever som drivit UF-företag har färre arbetslöshetsdagar, oftare startar eget företag som anställer fler, meddelar organisationen Ung Företagsamhet.

Nyligen utsågs Ung Företagsamhet till Årets samhällsaktör, kategori ledarskap, för deras dokumenterade samhällspåverkande effekt.

 

Läs mer: 

Yrkesprogram som ger jobbgaranti

Unga företagare ökar på yrkesprogrammen