Jobbgaranti för elever gav ökat söktryck

– De som vill får jobb i och med jobbgarantin och några väljer att plugga vidare, säger Kajsa Englund, ykresläare på Realgymnasiet. Foto: Oskar Omne

Eleverna på Realgymnasiet är garanterade jobb inom hotellbranschen och fordonsbranschen.
– Vi har fått dubbelt så många förstahandssökande, berättar Kajsa Englund yrkeslärare på Realgymnasiet i Stockholm.

Satsningen inleddes för flera år sedan och har nu ökat i omfattning. Eleverna på hotell- och turismprogrammet får apl på hotellkedjan Nordic Choice Hotels, numer Strawberry. Efter examen från lärlingsutbildningen erbjuds de sex månaders provanställning. Samarbetet pågår fortfarande och har ökat i omfattning till fem orter.  

Kajsa Englund undervisar i yrkesämnen på Realgymnasiet i Stockholm och är programansvarig för hotell- och turismprogrammet inom Lärande i Sverige AB. Hon tycker att samarbetet med hotellkedjan Strawberry fungerar bra.

– Vi har en partner som är lika engagerad som skolan i utbildningen. Vi ser det som ett gemensamt samhällsuppdrag så det fungerar jättebra.

Hur fungerar det med handledarna?

– Det är anställda handledare på hotellen. Beroende av hur många elever de har på den orten jobbar de halvtid eller heltid med handledarskap. Det är engagerade handledare som ser till att eleverna får lära sig olika delar inom hotellbranschen, svarar Kajsa Englund.

Vad tycker eleverna om upplägget?

– De är jättenöjda generellt sett. Några tycker att det är tufft eller svårt men efter studenten är de framför allt nöjda när de märker vilken nytta utbildningen har haft. De har skapat ett nätverk inom hotellkedjan och är garanterade provanställning.

Bidrar det här samarbetet till att fler söker hotell- och turismprogrammet hos er?

– Absolut. I börjar kanske det var hypen som lockade men nu är det sjätte året vi tar in elever och intresset ökar. Vi har 24 elever i klassen och dubbelt så många förstahandssökande. Vi har också bra kvalitet och resultat. Tre klasser har gått ut i Stockholm och alla har gått ut med examen. De som vill får jobb i och med jobbgarantin och några väljer att plugga vidare.

Sedan tidigare finns ett liknande samarbetet inom fordonsbranschen. Det är mellan Realgymnasiet och ProMeister, som är en del av MEKO Group. 

Läs mer:

Sanne tipsar om jobbskuggning

Yrkeslärare tycker till om högskolebehörighet