Hon lever för att unga ska läsa – prisas på Bokmässan

Ann Boglind belönas med Ingvar Lundberg-priset och citerade sin egen svensklärare: ”Man lär så länge man har elever”.

Ann Boglind lever sitt liv för att få unga att upptäcka hur magiskt det är att läsa.
Nu belönas hon med Ingvar Lundberg-priset för sina insatser.
– Jag är hedrad, säger hon.

Ann Boglind svarade i telefon. Det var en säljare från Postkodlotteriet som hon avfärdade.

Det ringde direkt efteråt.

– Jag tänkte att det var Postkodlotteriet igen, så jag lät bli att svara.

Men det var juryn som skulle berätta att hon fått Ingvar Lundberg-priset och 100 000 kronor för sina läsfrämjande insatser.

Ann Boglind ler åt minnet och säger skämtsamt:

Ann Boglind efter prisutdelningen påBokmässan.

– Det var tur att de fick tag i mig till sist – för det är en ära att få vara här på Bokmässan och ta emot priset.

”Lär så länge man har elever”

I många år har hon stått med ena benet i den akademiska världen (lärarutbildare, läromedelsförfattare, redaktör, forskare, universitetslektor i didaktik) och det andra benet i skolan.

– Anledningen till det är för mig så självklar. Min gamla lärare i svenska sa en gång att ”man lär så länge man har elever”. Det visade sig stämma, så jag har velat hålla fast vid mina egna elever, säger Ann Boglind.

Hon fortsätter:

– Det har alltid varit Bergsjöskolan för mig. I tio år jobbade jag heltid där och i tio år jobbade jag halvtid, men till sist gick det inte att pussla ihop tjänstledigheter från universitetet med tjänstledigheter i skolan.

”Roligt att väcka läsintresse”

Så de kommande tolv åren hade hon en egen klass på Bergsjöskolan.

– Mina elever har har gett mig så mycket och det är roligt att ha fått vara med och väcka deras läsintresse, säger hon.

Det här är Ingvar Lundberg-priset

  • Psykologiprofessorn Ingvar Lundberg var forskare inom läs- och skrivutveckling och dyslexi. Han dog 2012 och har ett årligt återkommande pris till sitt minne.
  • Prissumman är på 100 000 kronor och tilldelas en person som gjort avgörande insatser inom forskning eller utbildning för att främja kunskap om läs- och skrivinlärning.

Juryns motivering för årets pristagare:

”Ann Boglind tilldelas Ingvar Lundbergpriset 2023 för sina nyskapande och kreativa insatser som inspirerar till läsning. Med en bred bakgrund som lärare, författare, redaktör och forskare har hon varit involverad i en mängd läsfrämjande projekt som Berättelser som förändrar, med starka läsupplevelser till skolans tonåringar, En bro av poesi, en antologi med svenska dikter till alla landets sexåringar och Litteraturbanken skola, som ger elever i skolans alla årskurser tillgång till dikter, noveller och romaner av svenska författare. Ann Boglind är en eldsjäl som har gjort avgörande insatser för att främja läsandet, helt i Ingvar Lundbergs anda.”

Priset får Ann Boglind för flera stora läsfrämjande projekt hon varit involverad i – bland annat Litteraturbanken skola som ger alla elever tillgång till dikter, noveller och romaner av svenska författare.

Så har hon koll på eleverna

Men hon återkommer hela tiden till vad man kan göra i vardagen i klassrummet för att väcka läslusten.

– Det är så spännande att lära sig vilka böcker som passar vilka elever. Då kan jag guida dem till nya böcker och att upptäcka andra författares världar, säger hon.

Hur får du koll på vad varje enskild elev kan tänkas gilla att läsa?

– Det är ju bara att låta eleverna föra anteckningar över vilka böcker de läst och vad de tyckte om dem. Det är väldigt roligt att läsa vad eleverna skrivit och fundera på vilka böcker jag kan rekommendera, säger Ann Boglind.