Göteborg stad: ”Här slipper lärare anmälningsplikten”

I Göteborgs stad slipper medarbetare lyda en eventuell lag om anmälningsplikt av papperslösa. Foto: Filippa Ljung

Det rödgröna styret i Göteborgs stad har beslutat att medarbetare slipper lyda en eventuell lag om anmälningsplikt av papperslösa.
– Starkt av kommunen, säger Andrea Meiling, Sveriges Lärare.

Kommunstyrelsen i Göteborg (Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet) har beslutat om att de cirka 55 000 kommunanställda slipper följa en eventuell lag om anmälningsplikt.

Andrea Meiling.

Sveriges Lärare tillhör en av de organisationer som offentligt tagit avstånd mot lagförslaget, som ska utredas fram till september 2024.

Regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna vill att offentliganställda ska bli skyldiga att anmäla papperslösa till polis och Migrationsverket.

– Vi är otroligt lyckliga och glada (över kommunens beslut). Det ger trygghet åt lärarna och annan personal i skolan att de styrande inte tycker att vi ska behöva göra detta, säger Andrea Meiling, ordförande för Sveriges Lärare i Göteborg.

Kan bryta mot lagen

Beslutet riskerar dock att bryta mot en eventuell lagstiftning.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

– Man bryter mot lagen om man inte tillämpar den. Men det finns inga sanktioner, även om det borde vara självklart att kommuner och regioner följer en lag stiftad av den svenska riksdagen, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Att kommuner väljer att strunta i bestämmelser är heller inte nytt.

– Vi har sett sådant sedan mitten på åttiotalet och det har utretts flera gånger och man kommer fram till att vi inte kan ha det så att kommunen sätter sig över lagen. Men sen händer det inget mer än så, säger Olle Lundin.

Sveriges Lärare har protesterat mot anmälningsplikten vid manifestationer i Stockholm och Göteborg.

LÄS ÄVEN: 

Regeringens angiverikris – skolministern lämnar besked till lärarna

Därför tar facket ställning mot anmälningsplikt

Saco: ”Tidöförslaget bryter mot yrkesetiken”

Lärarnas upprop mot angiveri: ”Ska inte slänga ut elever”

Så svarar ministern på angiveri-kritiken