Lärare i ny manifestation mot anmälningsplikt

Sveriges Lärare ställde upp på Gustaf Adolfs torg i Göteborg, mot Tidö-förslaget om att kommunalanställda ska rapportera papperslösa. Bild: Agneta Lind och Ylva Ljung.

Under söndagen deltog Sveriges Lärare i ytterligare en manifestation mot regeringens lagförslag som kan tvinga lärare att uppge ifall de har papperslösa elever.
– Vårt jobb bygger på våra elevers tillit, och förslaget strider mot yrkesetiken, säger Ylva Ljung Sveriges Lärare i Göteborg.

För andra gången på kort tid samlades tusentals människor för att protestera mot Tidöförslaget om anmälningsplikt av papperslösa – ett förslag som kan innebära att bland annat skolpersonal kan tvingas att polisanmäla elever som uppehåller sig i landet utan tillstånd.

– Förslaget strider mot vår yrkesetik som lärare, vi bygger på våra elevers tillit. Skulle vi inte ha den så når vi inte dit vi ska. Sen får vi inte lämna ut uppgifter hur som helst. Vi får inte lov att lämna information vi fått i tjänsten och som inte värnar elevens bästa, säger Ylva Ljung, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare inom grundskola nordost i Göteborg.

Både Sveriges Lärare och Lärarnas yrkesetiska råd protesterar mot förslaget.

LÄS ÄVEN: Etiska rådets svar på lagen om angiveri: Civil olydnad

Ylva Ljung var en av de lärare från fackförbundet som ställde upp på Gustav Adolfs torg, tillsammans med vad Göteborgsposten uppskattar flera tusen andra.

– Det var många lärare där, även från andra organisationer som Rädda barnen, säger hon.

Har du undervisat papperslösa elever?

– Ofta vet man inte om det. Vi har elever med skyddad identitet och vi vet ju inte varför elever inte står med i klasslistor eller är med på klassfoton, säger Ylva Ljung.

Den första manifestationen ägde rum i Stockholm den 10 september.

Även då samlades tusentals personer i Fatbursparken på Södermalm.

– Vi ska ju lära ut, inte visa ut, säger David Gustafsson, ordförande Sveriges Lärare Stockholm, till Vi Lärare.

Tidöförslaget ska utredas, i dagsläget utan det undantag för lärare som integrationsminister Maria Malm Stenergard (M) först annonserat.

LÄS ÄVEN:

Så svarar ministern på angiveri-kritiken

Regeringen går vidare med angiverlagen – så kan lärare drabbas

Politikerns svar – efter lärarnas kritik

Regeringens angiverikris – skolministern lämnar besked till lärarna