Här manifesterar lärarna mot anmälningsplikt: ”Ska inte visa ut”

Tusentals manifesterade mot Tidöpartiernas förslag om anmälningsplikt. Foto: Filippa Ljung

I Stockholm protesterar tusentals mot Tidöpartiernas förslag att offentliganställda ska anmäla papperslösa till myndigheterna.
– Vi ska ju lära ut, inte visa ut, säger David Gustafsson, ordförande Sveriges Lärare Stockholm.

LÄS MER:

Jaara Åstrand: ”Har passerat anständighetens gräns”

Enkät – därför protesterar de mot anmälningsplikten

Det fortsätter att storma kring Tidöpartiernas förslag att offentliganställda ska anmäla papperslösa de möter i jobbet till polisen och Migrationsverket. En bred uppslutning av fackförbund och organisationer arrangerar en gemensam protest i Fatbursparken i Stockholm på söndagen, med Sveriges Lärare som en av ett femtiotal medarrangörer.

– Den här uppslutningen visar verkligen hur tondövt ett sådant här förslag är. Här sluter så många fackförbund upp, och så många organisationer. Då bör man ju som folkvald se att man har missat någonting. De ska ju lyssna på oss, säger David Gustafsson.

Tusentals deltog i manifestationen

Åhörarna räknas i tusental när talarna avlöser varandra på podiet. Sveriges Lärares förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand var först ut, och hon riktade hård kritik direkt mot statsminister Ulf Kristersson och uppmanade honom att backa från förslaget.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare, talade under manifestationen. Foto: Filippa Ljung

”Jag vädjar till statsministern att inte dagtinga med sitt samvete för att klamra sig fast vid makten. Ingen ministerpost får vara så åtråvärd” sade hon i sitt tal.

– Att backa tycker jag vore det enda anständiga. Det är obegripligt att det har blivit en utredning av det här, säger hon till Vi Lärare.

Varför är Sveriges Lärare medarrangör till den här protesten?

– Det är en angelägen fråga både för lärarkåren och för Sverige som rättsstat. Om en angiverilag skulle stiftas skulle de det strida mot hela vår professions övertygelse och vara oförenlig med yrkesetiken. Vi alltid ska agera utifrån barnets bästa, det får det aldrig råda någon tvekan om, säger Johanna Jaara Åstrand.

”Kan landa i civil olydnad”

David Gustafsson på Sveriges Lärare Stockholm ser förslaget om anmälningsplikt som ett första steg till ”någonting ännu värre”.

– Vad kommer hända med de som inte följer anmälningsplikten? Ska de då bli registrerade i sin tur, och anmälda? Det kan bli flera steg. Men jag tror att det kan landa i civil olydnad för väldigt många, som väljer att inte följa det här, säger han.

David Gustafsson och Amanda Möllenhoff, Sveriges Lärare Stockholm. Foto Filippa Ljung

Vi Lärare har tidigare skrivit om hur Lärarnas yrkesetiska råd uttryckligen uppmanar till civil olydnad i den händelse att anmälningsplikten blir en lag som omfattar lärare, för att upprätthålla yrkesetiken.

Är det någonting som ni i Sveriges Lärare Stockholm står bakom?

– Jag kan inte uppmana någon till det. Men jag själv kommer inte följa anmälningsplikten. Det är ingenting som ska ligga på mig som lärare, säger David Gustafsson.

Andra medarrangörer till manifestationen är bland andra SACO, TCO och Kommunal som tillsammans samlar mer än två och en halv miljon fackligt anslutna, samt Elevernas riksförbund, Amnesty international och Civil Rights Defenders.

LÄS MER:

Därför tar facket ställning mot anmälningsplikt

Debatt: ”Den här skrämseltekniken är farlig”

Lärarnas upprop mot angiveri: ”Ska inte slänga ut elever”

Regeringens angiverikris – skolministern lämnar besked till lärarna

L: Lärare undantas från anmälningsplikt

Etiska rådets svar på lagen om angiveri: Civil olydnad