Ämnesläraren i nytt samarbete med Lektionsbanken

Fredrik Sandström är svensklärare, redaktör för Lektionsbanken och krönikör i Ämnesläraren. Foto: Oscar Omne
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i svenska, språk mm

I slutet av augusti blev Lektionsbanken en del av Läraren.se. Nu för­tätar Ämnesläraren och Lektionsbanken samarbetet ytter­ligare. Dessutom är Lektionsbankens redaktör Fredrik Sandström ny krönikör i Ämnesläraren.

Fredrik Sandström är svensklärare på Gäddgårdsskolan i Arboga, styrelseledamot i Svensklärarföreningen och Lärarstiftelsen, vinnare av Svenska Akademiens svensklärarpris 2017 och redaktör för Lektionsbanken som nu är en del av Läraren.se.

Vad är Lektionsbanken?

– Lektionsbanken är en inspirationssajt där lärare publicerar lektionsidéer och tar del av andras. Sajten är kostnadsfri och allt material är öppet för direkt användning. Tipsen sorteras utifrån det centrala innehållet i läroplanen, Lgr 11, och består av relevanta kopplingar till kursplanerna.

Varför ska jag som lärare använda Lektionsbanken?   

– För att få nya och kvalitativa lektionsidéer. Många lärare har bidragit med tänkvärda, strukturerade, intressanta, roliga och kreativa lektionsidéer som bara ligger och väntar på att få möta nya elever!

Berätta om Lektionsbankens nya samarbete med Ämnesläraren. 

– Ämnesläraren gör redan i dag massor av spännande journalistik som inspirerar oss lärare. Men det är inte alltid tidningen har utrymme att på ett konkret sätt beskriva hur vi lärare kan omsätta det vi läser i klassrumspraktiken. Därför kommer vi i de fall det är relevant koppla ihop Ämneslärarens artiklar och reportage med mer handfasta lektionsidéer på Lektionsbanken som en service till alla lärare som vill få hjälp att komma igång med ett nytt undervisningsinnehåll.

Du är även ny krönikör i Ämnesläraren, vilka frågor kommer du att lyfta i den rollen? 

– Jag är engagerad i och intresserad av alla frågor som rör skolan och i synnerhet de som på något sätt berör svenskämnet. Så allt mellan ABC-böcker och övergripande tankar om skolans styrdokument tänker jag skriva om.

Här hittar du Lektionsbanken.

LÄS ÄVEN

1 200 lektionstips från lärare – så funkar Lektionsbanken

Grundaren: ”Dela med dig av dina lektionstips!”

Lektioner som passar nya lärare – Lektionsbanken tipsar

Läraren i nytt samarbete med Lektionsbanken.se

HÄR ÄR FREDRIK SANDSTRÖMS KRÖNIKOR

Sandström: Nu vill jag se ljusen brinna under högläsningen

Sandström: Tröttsamt att vi lärare gestaltas så platt och ensidigt

Sandström: Läslusten slaktas av allt fokus på mätbara mål

Sandström: Koncernernas cyniska dammsugning av barn omkullkastar min bild av vad skolan är