Lektioner för nyexade – få tips steg-för-steg

Grundaren Fredrik Sandström tipsar om lektionsupplägg som passar bra för nyexade lärare.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

På Lektionsbanken finns fler än 1 200 inspirerande idéer och lektionstips i olika kategorier – och många lämpar sig bra för nyblivna lärare.

På Lektionsbanken har Fredrik Sandström samlat in lärares bästa tips och idéer. Där finns nu idéer för förskoleklass, årskurs 1-3, 4-6 och 7-9, sorterat i skolans olika ämnen. På systersajten Förskolebanken finns tips och inspiration till förskolan. Allt innehåll är kvalitetsgranskat och kopplat till kursplanerna i Lgr11 och Lpfö98.

– Lektionsbankens tips har alltid en metodbeskrivning och det kan vara bra för nyblivna lärare. Det brukar vara uppskattat med tips, där du som lärare kan följa med steg-för-steg i hur du lägger upp lektionen. Det är inte så lätt som nybliven lärare att alltid veta vad nästa steg är. Här får lärarna i alla fall en idé om vad det skulle kunna vara., säger svenskläraren Fredrik Sandström.

Uppskattar återanvändning

Lägger du ner en timmes arbete på förberedelser får den timmen gärna generera tio timmar tillbaka, menar Fredrik. Det kan vara frågor till en bok, en muntligt övning eller ett spel som går att använda flera gånger.

– Som ny lärare är det ganska mycket nytt att lära sig och därför uppskattar man lektionsidéer som går att återanvända flera gånger, säger han.

Fredrik Sandström fortsätter: 

– Nya lärare ha såklart inte hunnit bygga upp ett förråd med ”b-planer” och “lektioner i bakfickan”. Det kan vara lektioner eller delar av lektioner som är lite lättare i sin karaktär, sådana som passar att bryta upp med när eleverna behöver göra något annat eller något som kan vara ett kortare inslag mellan två tyngre fokusområden, säger Fredrik Sandström.

Här tipsar Fredrik Sandström om lektioner för nyblivna lärare

Steg-för-steg

Namn: 165 Ögonblick (svenska)

Länk: https://lektionsbanken.se/planeringar/165-ogonblick-ett-tema-for-hela-skolan/ 

Beskrivning: 165 ögonblick är ett gemensamt tema, en skrivuppgift, för hela skolan, om skolan eller något annat eleverna tycker är värt att skriva om i närmiljön.

Återanvändbar lektionsidé

Namn: Guess the word (engelska)

Länk: https://lektionsbanken.se/lektioner/guess-the-word 

Beskrivning: Under lekfulla former uppmuntras eleverna att beskriva föremål, företeelser och personer för varandra.

Lektionen i bakfickan

Namn: Fyra i rad med multiplikation (matematik)

Länk: https://lektionsbanken.se/lektioner/fyra-i-rad-med-multiplikation 

Beskrivning: Att automatisera multiplikationstabellerna fordrar en hel del övning. Det här är ett roligt sätt att träna på och befästa tabellerna. Spel är kul!