Så fick Zlatans succé tonåriga killar att läsa

Zlatan Ibrahimović är ständigt aktuell. Efter comebacken i landslaget kommer nu även en uppföljare till den tio år gamla självbiografin ”Jag är Zlatan Ibrahimović”. Foto: Getty Images/Albert Bonniers förlag
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i svenska, språk mm

Det har gått tio år sedan dunder­succén ”Jag är Zlatan Ibrahimović” gavs ut. Nu får superstjärnans självbiografi – som har fått mängder av läs­ovana tonåriga killar att kasta sig in i litteraturens värld – en uppföljare.

Vikten av läsande, och skrivande, förebilder går inte att underskatta när det kommer till att väcka ungas läslust.  

Det är fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović ett levande exempel på. Hösten 2011 publicerades självbiografin ”Jag är Zlatan Ibrahimović”, spökskriven av författaren David Lagercrantz. 

"Undrar om man gör någon nytta"

Rapporteringen i olika medier har sedan dess fokuserat mycket på hur boken fått läsovana tonåriga killar att läsa av lust.

– Som författare undrar man ofta om man gör någon nytta. Men när det kommer fram en kaxig kille i trettonårsåldern och säger att man skrivit en bra bok, då känns det fantastiskt, sa David Lagercrantz till Språktidningen 2012.

Att boken efterfrågats av en målgrupp som är erkänt tuff att nå med böcker bekräftades av en rad bibliotek tidningen ringde runt till.

– Även de som aldrig besöker biblioteket annars har kommit in och frågat efter den här biografin, sa bibliotekarien Susanna Larsson på Med­borgarplatsens bibliotek i Stockholm. 

Filmen får premiär i januari

Att just Zlatan Ibrahimović skulle bli en litterär förebild var inte helt väntat.

– Zlatan läser inte böcker. Han gick aldrig till biblioteket och struntade i skolan. Så det är lite lustigt att det är han av alla som får folk att rusa till biblioteket, sa David Lagercrantz till Dagens Nyheter 2014.

Självbiografin har sålts i runt en miljon exemplar bara i Sverige och i januari 2022 går filmatiseringen av boken upp på bio. Dessutom avslöjade Zlatan nyligen att han i november planerar att släppa en ny bok tillsammans med den italienska författaren och sportjournalisten Luigi Garlando.

LÄS ÄVEN

Larmet: Vi riskerar att få en ny sorts analfabetism

Förödande många elever har aldrig läst en bok

Här är siffrorna bakom Sveriges läslustras

Därför är högläsning bra – i alla åldrar

7 tips som stärker elevernas motivation att läsa

Uppdraget: Visa hur litteraturen blir livsviktig