Spanskläraren om fina samtalet från Alexander Isak

Storstjärnan Alexander Isak, till vardags i Real Sociedad, möter Spanien när Sverige har EM-premiär i fotboll i kväll. Och han kommer inte ha några problem att förstå vad motståndarna säger till varandra. Foto: Wikimedia commons
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i svenska, språk mm

Den pensionerade spanskläraren Thania Guanoluisa fick ett överraskande telefonsamtal – från fotbollsstjärnan Alexander Isak. ”Han tackade för att jag gett honom grunderna i spanska”.

Vi är många som bänkar oss framför tv-apparaterna i kväll när Sverige möter Spanien i fotbolls-EM. Thania Guanoluisa gör det av ett speciellt skäl: en av Sveriges mest omtalade spelare, Alexander Isak, var hennes elev i sexan till nian i Bagartorpsskolan i norra Stockholm.

– Han var jätteduktig, säger hon.

Tog inte fotbollen all hans tid?

– Nej, han gjorde inte mycket väsen av sin fotbollskarriär.

Visste inte att han spelade fotboll

Faktum är att hon inte hade en aning om att han gått så långt förrän hon för några år sedan såg på tv att han gjort en massa mål för AIK.

– Jag ville gratta honom, så mina barnbarn hjälpte mig att installera Instagram och den vägen blev jag vän med honom och kunde skicka små hälsningar och ”lajks” när han gjort mål.

Fick du svar?

– Absolut, en tumme tillbaka från honom. Och korta svar på spanska.

"Gjorde mig så glad"

Men det kom ändå som en överraskning när telefonen ringde i höstas, samtalet var från San Sebastián i nordöstra Spanien där Alexander Isak numera bor då han är proffs i storklubben Real Sociedad.

– Alexander inledde med ”Hola”. Och sedan förde vi hela samtalet på spanska.

Var han duktig?

– Enormt duktig! Som språklärare gjorde det mig så glad. Han underströk att det var jag som hade gett honom de värdefulla grunderna när han började arbeta med språket igen som proffs i Spanien.

Moderna språk har ju fått ta en del stryk på senare år. Alexander Isaks exempel kan kanske visa på fördelen med att lära sig ett andra utländskt språk?

– Jo, vi måste få eleverna att förstå att de verkligen kan ha nytta av det. Jag gjorde till exempel studieresor med eleverna till Spanien, Alexander var med när vi besökte Barcelona.

Alexander Isak var den typen av elev som kunde kombinera sitt stora intresse utanför skolan med studierna. Men alla klarar ju inte det, vilka råd vill du ge till lärare som har sådana elever i sina klasser?

– Ni ska hjälpa dem att uppnå sina sina drömmar, vare sig det är inom idrotten eller musiken eller något annat område. Ett sådant stöd kan ge dem energi att också jobba med sitt skolarbete. Det är min övertygelse.

När vi ber Thania Guanoluisa att få publicera en bild på henne tackar hon vänligt men bestämt nej.

– Det här handlar inte om mig, det handlar om Alexander. Och även om han inte gör några mål i kväll är han min favorit. Han är så duktig!

LÄS ÄVEN

När läraren alltid är 65 mil bort

Ta debatten om moderna språk

Var femte hoppar av sin språkundervisning

Språklärarnas kritik av nya timplanen

Forskaren: Distansundervisning tuff utmaning för språklärare