Lärare fruktar ökad arbetsbelastning med Gy25

I Philip Swärds undersökning ingår enkäter med 67 lärare på olika gymnasieskolor i landet samt djupintervjuer med 15 lärare.

Lärarna är splittrade när det gäller förväntningarna på Gy25. En majoritet tror att arbetsbelastningen kommer att öka. Elevernas motivation kommer dock inte att bli högre med ämnesbetyg, visar ett examensarbete vid Umeå universitet.

Philip Swärd har skrivit sitt examensarbete om samhällskunskapslärares förväntningar inför Gy25, som träder i kraft nästa läsår. I undersökningen ingår enkäter med 67 lärare på olika gymnasieskolor i landet samt djupintervjuer med 15 lärare.

Det är en spretig bild som framkommer av lärarnas svar.

– Mycket anges som negativt, mycket framställs som positivt och en hel del känns fortfarande oklart. Förväntningar på ökad frihet att utforma undervisningen ger en splittrad bild i förhoppningar. Stöd från skolledning är något som många lärare saknar, säger Philip Swärd, som tar examen från ämneslärarutbildningen i höst.

Kluvna till ämnesbetyg

Några resultat från enkäten är:

  • 62 procent svarar att Gy25 kommer att förbättra undervisningen i samhällskunskap.
  • 51 procent anser att ämnesbetyg ger en mer rättvis bedömning av elevernas kunskaper jämfört med kursbetyg.
  • 62 procent anser att Gy25 innebär ökad arbetsbelastning.

En poäng med Gy25 är att stressen ska minska både för elever och lärare hur kommer det sig då att så många lärare tror att arbetsbelastningen kommer att öka?

– Lärarna kopplar stress och arbetsbelastning till att de inte har fått tillräcklig information från Skolverket och osäkerheten kring hur reformen kommer att fungera i praktiken. Arbetsbelastning kopplas också till hur lärarna ska kunna följa progressionen då man kan få nya elevgrupper under olika läsår, svarar Philip Swärd.

En majoritet av lärarna, 73 procent, tror inte att ämnesbetyg kommer att öka elevernas motivation. Många anser att kursbetygen har varit en styrka genom att eleverna kan ha fått ett bra betyg i första kursen.

– Sen kanske de får ett något sämre betyg i nästa kurs men då har de ändå det första betyget med sig i sin examen. Nu finns en oro för att elever kommer att välja bort nivå tre om de har bra resultat i de tidigare nivåerna. Dessutom finns oron att de tar det lugnt i nivå ett och två och endast satsar på nivå tre, säger Philip Swärd.

Endast en dags förberedelser

 Viktigast är väl vad man kan när man slutar i gymnasiet?

– En del lärare lyfter att reformen kan innebära en möjlighet att slippa checka av boxar genom flera tester på det centrala innehållet, och i stället fokusera mer på att utveckla undervisningen. Samtidigt ser de flesta reformen som ytterligare krav uppifrån, vilket väcker frågor om lärarnas professionalitet.

När det gäller förberedelserna på skolorna inför Gy25 är det ungefär lika många som är nöjda respektive missnöjda.

– Den som var mest positiv var en lärare som hade börjat sätta sig in i reformen för två år sedan. Men sedan finns det lärare som bara har fått arbeta en dag med det här på sin skola.

LÄS ÄVEN

Därför får gymnasiet nya ämnesplaner

Debatt: Stoffträngseln gör läroplanen till en rättsosäker bluff

Läsningen får elever att våga prata om hur de mår

Gymnasiereformen skapar oro bland engelsklärare