Du är inte ditt betyg. Det är viktigt att förstå skillnaden på person och prestation. Du definieras inte av en bokstav på ett papper, skriver idrottsläraren Johnnie Lindgren.

”Kära barn. Som en elev som grät när jag inte spikade ett prov och som lärare som satt betyg under snart 20 år vill jag skicka med dig några viktiga insikter:

Du är inte ditt betyg. Det är viktigt att förstå skillnaden på person och prestation. Du definieras inte av en bokstav på ett papper. Du är så mycket större, viktigare och har så mycket större potential än så.

Ditt betyg är summan av vad du visat din lärare. Hör nu att jag säger VISADE din lärare. Det behöver alltså inte betyda att du visade vad du kan, eller vad du har möjlighet att klara av. Det visar helt enkelt bara vad läraren sett av dig vid de tidpunkter som läraren ’valt’ att se på just dig. Och vad du ’valt’ att visa just då.

För det är mycket som kan påverka ett provresultat. Kanske hade ni ett stort bråk hemma på morgonen? Kanske gick du till skolan trots att du kände dig lite krasslig. Kanske hade tjejen/killen gjort slut samma dag. Kanske hade du inte sovit något.

Ibland presterar man inte på topp av olika anledningar. Men ingen presterar på topp jämt. Och DU är inte dålig bara för att du inte PRESTERADE bra en gång.

Betygen visar heller inte om du är en bra klasskamrat, en bra vän eller bra för alla du finns där för. Det visar inte din förmåga att lyssna när folk behöver prata. Det visar inte hur fin du är på insidan.

Ett betyg visar varken vem du är eller definierar din framtid. Du kommer hitta din egen väg till lycka, så länge som du är en snäll och omtänksam person som behandlar andra väl.

Gör så många bra val som möjligt. Våga fast du inte vågar. Utmana dig själv. Gör det omöjliga möjligt.

Men framförallt får du visa andra att ett betyg bara är en bokstav på ett papper, men DU är pennan till boken om ditt eget liv!”

Johnnie Lindgren är idrottslärare på Dallidenskolan i Kils kommun och driver Instagramkontot Vinnovationscoachen där den här texten ursprungligen publicerades.