Ny podd hjälper SFI-elever att förstå ”snacket på bussen”

Sara Lövestam och Isabelle Stromberg under inspelningen av podden. Foto: Annie Sundbäck

Det finns ont om läromedel som kan hjälpa SFI-elever med hörförståelsen. Författaren och tidigare SFI-läraren Sara Lövestam vill råda bot på detta genom nya podden ”Livet på lätt svenska”.
– Jag vill hjälpa dem att förstå ”snacket”, det där man hör på bussen, säger hon.

Sverige Radio har ju sedan länge nyheter på lätt svenska och det finns en del läromedel där övningar i hörförståelse ingår. Men det räcker inte, menar Sara Lövestam som arbetade som SFI-lärare i elva år fram till 2015.

– Jag har fortsatt med en del fortbildning av SFI-lärare och hör fortfarande att de saknar underlag för hörövningar. 

Idén till podden fick hon tillsammans med sin amerikanska väninna Isabelle Stromberg som ofta ställer nyfikna frågor om svenska språket i vardagliga situationer. 

Inser inte att det är svårt

I poddens första avsnitt, som lades ut i tisdags, frågar Isabelle om de grönvita supportrarna som hon mötte på tunnelbanan. ”Det är supportrar som hejar på Hammarby”, svarar Sara varpå Isabelle frågar: ”Hejar? Betyder det att de säger hej till laget?”

Sara Lövestam skrattar när jag lyfter exemplet:

– Det illustrerar att vi som talar flytande svenska säger massor av saker som vi inte inser kan vara svåra att förstå för personer som försöker lära sig språket. Det är en konst att kunna prata lätt.

Kommer ni att planera olika teman att ta upp i podden?

– Faktiskt inte! På SFI jobbar de med språket i olika situationer, som i affären, på jobbet eller på sjukhuset. Så jag tror att de är bättre att vi koncentrerar oss på det vardagliga snacket, låter ämnen komma upp spontant. 

Ni bad lyssnare komma in med frågor. Har ni redan fått några?

– Ja, en handfull efter ett drygt dygn, flera specifika språkfrågor. Men någon frågade också om relationer, vilket gladde mig. Det ska ju vara en podd om livet, om än på lätt svenska!

Kan bli kändisgäster

Nya avsnitt kommer att läggas ut varannan tisdag. Sara Lövestam och Isabelle Stromberg har redan fått uppmuntrande tillrop från SFI-lärare som läst om podden på Saras Lövestams officiella Facebooksida. Förhoppningen är att lärarna nu ska sprida informationen till sina elever.

– Jag tror att podden skulle kunna bli populär också utanför lektionstid, att elever lär känna oss som avlägsna vänner som de gärna träffar varannan vecka.

Blir det gäster också?

– Absolut! Jag har en del kändiskontakter och skulle kunna bjuda in personer som Jan Guillou, Jenny Strömstedt och Annika Lantz, varav åtminstone två nog skulle tacka ja, haha. Men målgruppen för podden känner sällan till svenska kändisar, för dem har de ingen stjärnglans. Dessutom är det svårare för infödda svenskar att prata lätt. Så jag har främst några andra intressanta gäster i åtanke.

Den som börjar följa podden får snart veta vilka det handlar om, senaste nytt kommer att finnas på poddens Instagramkonto @livetpalattsvenska.

LÄS ÄVEN

Drama ger liv åt SFI-undervisningen

Kunskapen får liv på skolans egen kolonilott

Sara Lövestam om skrivkrisen i Sverige

Språkmötena som alla vinner på