Ämneslärare – har du rätt lön?

Stockholmslärarna toppar löneligan. Foto: Colourbox
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

Ämneslärare i Stockholm tjänar i snitt 41 301 kronor i månaden på högstadiet och 41 985 kronor på gymnasiet medan kollegorna i Gävleborg bara har 35 246 kronor i månaden på högstadiet och 36 450 på gymnasiet. Lärare i de praktisk-estetiska ämnena på gymnasiet släpar efter sina teoretiska lärarkollegor ganska ordentligt.

Stockholm, Uppsala och Västra Götaland. Här finns topplönerna för ämneslärare både på högstadiet och gymnasiet. I botten finns Gävleborg, Dalarna och Västerbotten på högstadiet och Gävleborg, Gotland och Västerbotten på gymnasiet. Kommungapet är över 6 000 kronor mellan de ämneslärare som tjänar mest och minst på högstadiet och 5 535 kronor på gymnasiet.

Ämneslärare i de praktisk-estetiska ämnena på gymnasiet tjänar i snitt 36 816 kronor i månaden. Det är nästan exakt 2 000 kronor mindre än lärarkollegorna i de teoretiska ämnena som tjänar i snitt 38 824 kronor.

Lärare i kulturskolan släpar efter ännu mer med en snittlön på 32 586 kronor i månaden. I denna lärarkategori toppar Halland löneligan före Västerbotten och Stockholm.

Stockholm i topp i 14 av 15 kategorier

I övrigt är det just stockholmarna som toppar löneligorna. Ämneslärare där har överlägset högst löner.

Och så ser det ut i 14 av de 15 lärarkategorier vi har granskat.

Kolla och jämför med andra vad du tjänar. Få också tips om hur du kan höja lönen och vad du bör säga när du löneförhandlar – och vad som är mindre smart att säga …

Missa inte heller Lärarförbundets digitala tjänst Min lön där man kan jämföra sin egen lön och löneutveckling med andra lärare i samma yrkeskategori på det egna avtalsområdet.

Källa: Lärarförbundet, partsgemensamt underlag, avser medellön 2019

Viktigt om statistiken!

Läraren kan inte publicera statistik över samtliga enskilda lärargrupper då underlaget i vissa fall är för litet för att statistik av sekretesskäl ska kunna visas.

Prova gratis: Jämför din lön med andra i Lärarförbundets tjänst Min lön.

LÄS ALLT OM VÅR LÖNESPECIAL

Hela listan: Här tjänar lärare mest – och minst

”Jag tycker Stockholm ska vara löneledande”

Kajsa vägrar flytta för att höja sin lön

Verktyget som kan höja din lön öppnas för alla

Ledare: Bra lärarlöner lönar sig för hela samhället

Bli behörig lärare – och höj din lön

Lärarstudentpodden: Så mycket kan du begära i lön