Stockholm har högst lärarlöner i Sverige

Trots topplöner i Stockholm är Anna Sundberg inte nöjd: ”När lönerna går upp är det ofta något annat som får stryka på foten.” Foto: Oskar Omne
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Inget slår Stockholms­lärarna. I alla fall inte när det handlar om l­öner.
– Jag tycker Stockholm ska vara löneledande, säger Anna Sundberg, lärare på Rinkebyskolan.

LÄSTIPS: HELA LISTAN: Högsta och lägsta snittlönerna

Lärarlönerna i Stockholms län är överlägset högst i Sverige. Hur man än mäter. Det är som det ska vara, menar Anna Sundberg, lärare på Rinkebyskolan.

– Den största staden i Sverige ska gå i bräschen när det gäller lönerna. Vi kan fungera som en hare för att få upp lönerna för alla lärare i Sverige.

En anledning till de höga lönerna i Stockholm är konkurrensen mellan kommunerna.

– Infrastrukturen är så pass bra här att det är enkelt att byta kommun och det driver upp lönerna.

Klicka här: Jämför din lön med andra i Lärarförbundets tjänst Min lön.

Trots topplönerna i Stockholm är inte Anna Sundberg nöjd.

– När lönerna går upp är det ofta något annat som får stryka på foten. Ska läraryrket vara attraktivt måste det finnas pengar både till löner och arbetsmiljö. Jag tycker inte Stockholm riktigt har tagit det ansvaret.

Det märks inte i ­lönekuvertet om man är lojal med sin rektor och sin skola. Tvärtom.

Ett annat problem, enligt Anna Sundberg, är att erfarna lärare som inte byter arbetsgivare ofta hamnar på efterkälken i lönestatistiken.

– Det märks inte i lönekuvertet om man är lojal med sin rektor och sin skola. Tvärtom. Men de strukturella orättvisorna ska arbetsgivarna egentligen rätta till, säger Anna Sundberg.

Men det görs sällan.

– Man ska inte behöva byta kommun eller till en friskola för att få upp lönen. Om många lärare hoppar omkring är det heller inte bra, vare sig för elever eller skolan, säger Anna Sundberg, som också är vice ordförande i Lärarförbundets Stockholmsavdelning.

Magnus Blixt, verksamhetsutvecklare på skolorna i Uppsala kommun och med lång erfarenhet i flera skolor i Stockholmsområdet, är inte förvånad över att Stockholm toppar löneligan överlägset.

Hans huvudförklaring stavas – skolbyten.

– Det är lätt att byta skola. Du kan lika gärna jobba i Sundbyberg eller Huddinge eller för den delen i Uppsala. Är du lärare i Bollnäs är det inte lika lätt att byta skola. Och det är när lärare flyttar på sig som lönenivåerna höjs. De stora kliven kommer inte vid den lokala lönerevisionen.

Att höga löner automatiskt inte innebär hög behörighet är Haninge kommun ett tydligt exempel på. De toppar Lärarförbundets rankning, men har endast 57,2 procent behöriga lärare mot ett snitt på drygt 70 procent.

LÄSTIPS: Kommunerna med högsta lärarlönerna

Varför?

– En anledning är att vi har höga ­lärarlöner, vilket gör att pengarna räcker till färre. I övrigt måste vi fortsätta arbeta med att bli en attraktiv arbetsgivare, säger Henrik Lindh, utbildningsdirektör i Haninge kommun.

Stockholm dominerar

De bästa kommunerna

Nio av tio kommuner i toppen av Lärarförbundets lönerankning av Sveriges bästa skolkommuner finns i Stockholms län. De 18 i botten fick samma poängsumma och delar rankningsplats.

  1. Haninge
  2. Botkyrka
  3. Huddinge
  4. Nacka
  5. Färgelanda
  6. Södertälje
  7. Stockholm
  8. Sollentuna
  9. Upplands-Bro
  10. Lidingö

… Och här de sämsta

Fagersta, Dorotea, Västerås, Hudiksvall, Nordanstig, Arjeplog, Överkalix, Norrköping, Söderhamn, Robertsfors, Malå, Eda, Umeå, Hällefors, Munkfors, Norsjö, Ovanåker, Vilhelmina.

Kommunerna delar på jumboplatsen i Lärarförbundets rankning.

LÄS ALLT OM VÅR LÖNESPECIAL

”Jag tycker Stockholm ska vara löneledande”

Kajsa vägrar flytta för att höja sin lön

Verktyget som kan höja din lön öppnas för alla

Ledare: Bra lärarlöner lönar sig för hela samhället

Bli behörig lärare – och höj din lön

Lärarstudentpodden: Så mycket kan du begära i lön