Skolministern om ”straffavgift” till friskolor: ”Provocerande”

”Det är inte rimligt att kommuner ska behöva ersätta friskolor för kostnader de inte har haft”, säger skolminister Lotta Edholm till Vi Lärare.
Foto: Johanna Säll/Bildbyrån

”Det är inte rimligt att kommuner ska behöva ersätta friskolor för kostnader de inte har haft”, säger skolminister Lotta Edholm till Vi Lärare.

Sundsvall och Södertälje är två kommuner som drabbas av ökade kostnader för friskolorna när de egna skolorna går back. Nu lovar skolminister Lotta Edholm (L) lagändringar.

Fallet med Södertälje har gett eko upp i regeringen.

– Det är provocerande läsning och jag stärks i min uppfattning att vi måste helrenovera friskolesystemet, säger Lotta Edholm.

Bakgrunden är att en dom i Stockholms tingsrätt tvingar kommunen att betala en miljonersättning till friskolekoncernen Academedia på grund av att kommunens egna kostnader ökat under tiden Wendela Hebbe-gymnasiet lades ner.

– Det är helt avgörande att vi får bort osunda drivkrafter och en del i detta är att se över friskolornas finansiering. Precis därför har regeringen tillsatt en utredning om nationell skolpengsnorm, som bland annat kommer se över frågan hur finansieringen till kommunala och fristående skolornas ska separeras, säger Lotta Edholm.

Academedia: Låter märkligt

Jonas Nordström är chefsjurist på Academedia.

Jonas Nordström, Academedia.

– Det låter märkligt när man hör detta, och vi har full förståelse för att folk reagerar. Men Södertälje har under många, många år underbudgeterat skolan och nedläggningen av gymnasieskolan är bara en del. Men oavsett om man går i en fristående skola eller en kommunal ska man ha samma skolpeng, säger Jonas Nordström.

Han nämner bolagets satsningar i kommunen, på NTI-gymnasiet och Vittra, på sammanlagt 8 miljoner kronor under 2022 och 2023, pengar som inte omfattas av skolpengen.

– Om vi behöver renovera en skola eller har investeringar kan vi inte be kommunen om mer pengar för det, säger han.

Men ni som bolag går med vinst. Varför tar ni inte av den?

– Vi återinvesterar den absoluta majoriteten av vinsten. Det viktiga är att vi har lika förutsättningar för lika uppdrag. Och det viktigaste i slutändan är kvaliteten i utbildningen för eleverna, säger Jonas Nordström.

”Edholm”: Inte rimligt”

Att kommunerna har ett större ansvar i och med plikten att erbjuda alla elever skola svarar han:

– Tar en huvudman ett särskilt uppdrag som medför merkostnader, ska man ha ersättning för det. Men det är först när man tar det ansvaret som det medför kostnader, säger Jonas Nordström.

Men i Sundsvall kämpar lärarna med nedskärningar, bland annat till följd av dyrare lokaler och ökade matkostnader men ett minskat elevunderlag.

Nedskärningar som innebär ökade bidrag till friskolorna.

– Det är inte rimligt att kommuner ska behöva ersätta friskolor för kostnader de inte har haft. Kommunerna bör vara fria att kunna tilldela mer pengar till den kommunala skolverksamheten, utan en skyldighet att behöva ersätta friskolorna med motsvarande. Här behöver vi ändra lagen, säger Lotta Edholm.

LÄS MER:

Bråket om skolpengen: Anmäler Göteborg till JO

Storbråk om skolpengen: ”Pröva det ruttna systemet”

Granskning: Var fjärde kommun betalar ”straffavgift” till friskolor

Edholm om skolpengen: ”Staten tar fastare grepp om skolan”

Så trixas det med skolpengen – kommuner alltmer kreativa