Protesterade i 29 veckor – då lyssnade regeringen

Varje måndag i 29 veckor har lärare protesterat mot marknadsskolan.

Efter 29 veckors protester mot marknadsskolan fick lärarna träffa makthavarna.
Lotta Edholms (L) statssekreterare David Lindberg lyssnade.
– Han svarade så gott han kunde men vi kommer att fortsätta protestera varje måndag när skolorna är öppna, säger initiativtagaren Anneli Westfelt.

Sedan i höstas har lärare varje måndag samlats utanför riksdagen för att under parollen ”Måndagar mot marknadsskolan” påminna beslutsfattarna om vad de anser vara huvudorsaken till skolans problem.

– Vi är mycket oroade över effekterna av friskolereformen. Bristande likvärdighet, segregation, glädjebetyg och vad det får för konsekvenser på lärare och elever, säger initiativtagaren Annelie Westfelt.

Vill se förändringar nu

Efter 29 veckors protester bjöd utbildningsdepartementet in fyra företrädare för gruppen till samtal. Regeringens representant, Lotta Edholms statssekreterare David Lindberg, tog emot.

– Vi förde fram våra åsikter och han svarade väl så gott han kunde. Han återkom till att en förändring av skolpolitiken är en lång process, beskrev de utredningar som pågår och underströk att Liberalerna vill se förändringar.

Göran Drougge, Elin Gräslund, statssekreteraren David Lindberg (L), Anneli Westfelt och Sara Engström under mötet på utbildningsdepartementet.

– Vi menar å vår sida att förändringarna måste komma nu och att det är fullt möjligt för staten att ta en engångskostnad i form av skadestånd så att vi blir av med skolaktiebolagen, säger Anneli Westfelt.

”Envishet är vårt signum”

I ett öppet brev till Lotta Edholm i Vi Lärare i maj skrev gruppen: ”Vi vet inte riktigt vilka du lyssnar på men lyssnar du och regeringen på lärarna, forskarna, lärarfacket och resten av världen blir det tydligt – det finns ingen annan hållbar lösning än att fasa ut den unika svenska marknadsskolan samt låta staten ta kontroll över skolan.

Om du skulle vilja höra några röster från lärarkåren och folket är du varmt välkommen till oss utanför riksdagshuset någon måndag för att diskutera skolpolitik.”.

– Vi fick möjlighet att prata med en representant för regeringen och ge honom våra argument för att det är orimligt att skattepengar går till vinster i aktiebolag. Allt fler vänder sig mot marknadsexperimentet med skolan och ju oftare kritiken förs fram desto större chans till ett skifte. Envishet och tålamod är vårt signum, säger Anneli Westfelt.

”Vill inte stoppa vinstuttag”

Protesterna kommer att fortsätta i höst.

– Samtalet visade det vi redan visste: Liberalerna är sina utspel till trots inte beredda att avskaffa den världsunika svenska marknadsskolan. Man vill förstatliga skolan och Mats Lindberg underströk att partiet vill gå ifrån målstyrning tillbaka till regelstyrning, men att stoppa aktiebolag från att ta ut vinster vill man inte, säger Anneli Westfelt.

LÄS MER:

Lärarnas brev till ministern: ”Förbjud vinsterna”