Lärarnas brev till ministern: ”Förbjud vinsterna”

Lärarna i Måndagar mot marknadsskolan vill se ett vinstförbud.

I ett öppet brev till skolminister Lotta Edholm (L), vädjar 23 lärare om ett slut för marknadsskolan.

Vi är ett antal lärare som samlas utanför riksdagshuset varje måndag klockan 16:30 under parollen ”Måndagar mot marknadsskolan”.

Vi är mycket oroade över de effekter friskolereformen från början av 90-talet har fått. Några av de effekter vi upplever som extra allvarliga är bristande likvärdighet, segregation, glädjebetyg och ett ökat tryck på lärare då för lite resurser satsas på lärartäthet, behöriga lärare, skolböcker och elevhälsa. 

Lärarnas frågor till skolministern

Vi välkomnar att Liberalerna nu tar ut en ny riktning för skolpolitiken och att du vill "göra rent hus med idéerna bakom friskolereformen, kommunaliseringen och målstyrningen".

Att regeringen utreder ”en ny skärpt lagstiftning för friskolorna och även en omgörning av skolpengen”, som det står i DN låter som ett steg i rätt riktning.

Vi undrar dock över ambitionsnivån när du tidigare i DN sagt att friskolor ska kunna göra ”en liten vinst” . Det finns en farhåga att du med din bakgrund som styrelseledamot i friskoleföretaget Tellusgruppen har för många hänsyn att ta för att förbjuda vinster i den svenska skolan.

Vår fråga är: kommer du att gå hela vägen och föreslå ett förbud mot vinstdrivande friskolor? 

Att skattepengar går till vinster i stora skolaktiebolag blir enligt vår mening alltmer orimligt, och kritiken växer. Vi vet att borgerliga politiker och väljare i allt högre utsträckning är emot den svenska marknadsskolan.

Det här är på inget sätt en vänster-högerfråga längre. Vi har dessutom den senaste tiden fått uppleva att våra elever redan som 15-16-åringar är medvetna om och upprörda över hur marknadsskolan drabbar deras generation.

Glädjebetygen innebär att vissa elever som ”väljer rätt” upptar platser på attraktiva utbildningar. Sveriges utbildningssystem är inte längre rättssäkert. Detta får oss att ta steget ut på Stallbron vid riksdagshuset. 

”Välkommen att prata med oss, ministern”

Vi vet inte riktigt vilka du lyssnar på men lyssnar du och regeringen på lärarna, forskarna, lärarfacket och resten av världen blir det tydligt - det finns ingen annan hållbar lösning än att fasa ut den unika svenska marknadsskolan samt låta staten ta kontroll över skolan.

Om du skulle vilja höra några röster från lärarkåren och folket är du varmt välkommen till oss utanför riksdagshuset någon måndag för att diskutera skolpolitik.

Caroline Andersson, lärare, Cecilia Annell, lektor i svenska, Katrin Bienzle, lärare, Camilla Carlberg, lärare, Daniel Darpe, lärare, Göran Drougge, lärare, Magnus Ekblom, lärare, Annika Ekman, lärare, Anja Enerud, lärare, Sara Engström, lärare, Anna Graan, lärare, Anna Charlotta Gräslund, lärare, Elin Gräslund, lärare, Charley Gustavsson, lärare, Åsa Hartzell, lärare, Maria Himre, lärare, Anna Jarlsson, lärare, Erik Löfgren, lärare, Mirja Nilsson, lärare, Hans Persson, lärare, Åsa Plesner, författare, skoldebattör, driver Tankesmedjan Balans, Anna Runsö, lärare, Britt-Marie Selin, lärare, Jon Sinclaire, lärare, Max Strandberg, lektor i didaktik, Anneli Westfelt, lärare.

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenterna som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

LÄS ÄVEN: 

Regeringen: Friskolor kan få avdrag på skolpeng

Kommission: ”Offentlighet ska gälla friskolor”

Kartläggning: Friskolor ger mer generösa betyg