Efter lärarnas protest: 55 miljoner till skolan

Hundratals lärare och linköpingsbor slöt upp i demonstrationen. Dessutom har 2000 namnunderskrifter lämnats över till politikerna.

Sveriges Lärares manifestation i Linköping gav resultat.
Kommunen skjuter till 55 miljoner kronor.
– Vi känner att vi fått gehör men det behövs ännu mer, säger Timo Järvinen, ordförande för Sveriges Lärare i Linköping.

Situationen för skolan i Linköping är ansträngd och speciellt tufft har förskoleverksamheten.

Sedan i höstas har Sveriges Lärare jobbat hårt för att få de styrande att inse att det behövs mer resurser.

– Till skillnad från många andra kommuner så är Linköping hyfsat välmående, säger Timo Järvinen, ordförande för Sveriges Lärare i Linköping.

Lämnade över namnlista

Minskade elevunderlag förs fram som huvudargument för att spara och såväl förskolor och grundskolor har lags ned. Stödpersonal som elevassistenter och visstidsanställda har försvunnit med mer ökad arbetsbelastning för de som är kvar.

– Vi har officiella och inofficiella kontakter med beslutsfattarna och vi känner ett folkligt stöd. Det finns en medvetenhet bland allmänheten att skolan är viktigt. Hittills har ingen av våra medlemmar blivit uppsagd. Omplaceringar har skett när enheter stängts men alla har ett jobb att gå till, säger Timo Järvinen.

”Låt oss hoppas att det aviserade tillskottet är det första av många steg”, säger Timo Järvinen, ordförande för Sveriges Lärare i Linköping.

Sveriges Lärare har räknat ut att det saknas 28 miljarder kronor i skolan. För Linköpings del skulle det innebära cirka 400 miljoner kronor. Tillskottet på 55 miljoner är välkommet men långt ifrån tillräckligt, säger Timo Järvinen.

Den 4 maj genomfördes en manifestation. Hundratals lärare och andra linköpingsbor slöt upp. En namninsamling drogs igång och i slutet av maj överlämnades över 2000 namnunderskrifter till politikerna.

Resultatet: Skolan får extra pengar för ökad grundbemanning i förskolan och extra stöd till grundskola och gymnasium med syfte att få fler att slutföra sin gymnasieexamen.

”Har arbetat hårt”

– Orsakssambandet kan diskuteras men vi har arbetat hårt och systematiskt med opinionsarbete, yrkanden i MBL-förhandlingar, varit aktiva i budgetarbetet, säger Timo Järvinen.

Linköping är något av Östergötlands motsvarighet till Uppsala. Det finns akademiska traditioner att upprätthålla.

– Ja, det stämmer. Låt oss hoppas att det aviserade tillskottet är det första av många steg, säger Timo Järvinen.

LÄS MER:

Kommunerna har 50 miljarder – sparar ändå på skolan

Avskedar lärare – trots vinster och överskott

Kristins kommun har 1,2 miljarder – skolor hotas att stängas

Ändrade reglerna – räddade jobben för många lärare