Bråket om skolpengen: Anmäler Göteborg till JO

Efter att Göteborgs stad bestämt att pröva ersättningssystemet till friskolorna har Friskolornas Riksförbund JO-anmält staden. ”Oerhört allvarligt”, säger vd Ulla Hamilton.

Göteborgs stad vill pröva ersättningssystemet till friskolorna.
Nu har Friskolornas riksförbund JO-anmält staden.
– Beslutet måste hävas, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas Riksförbund.

Som Vi Lärare kunde berätta tidigare har Göteborgs stad beslutat att kräva att friskolorna i kommunen redovisar sina kostnader för att få ta del av ersättning.

Beslutet kritiserades snabbt av Friskolornas Riksförbund som uppmanade sina medlemmar att överklaga beslutet.

Nu har förbundet anmält kommunen till justitieombudsmannen.

– De styrande i politikerna har satt sin ideologiska uppfattning framför lagens krav på likvärdighet och lika villkor, säger Ulla Hamilton.

En tolkningsfråga

Skolkommunalrådet i Göteborg, Viktoria Tryggvadottir Rolka menar att det är en tolkningsfråga. Framför allt skrivningen om ”lika villkor”.

– Det är ju inte lika villkor. Vi måste se till att det finns platser till alla som önskar och även om de bor i glesbyggden, på platser där friskolorna aldrig kommer att etablera sig eftersom det inte kommer att bli lönsamt. Det är dags att sätta ned foten.

”Agera skyndsamt”

Ulla Hamilton kräver att beslutet hävs snabbt.

– Det är oerhört allvarligt att ansvariga politiker på detta sätt medvetet struntar i kommunens lagliga skyldighet gentemot alla kommunmedborgare och alla elever, oavsett vilken skola de har valt.

– Det styret i Göteborg de facto gör är att straffa de elever som bor i kommunen och som valt en fristående grundskola. De ekonomiska konsekvenserna för elever och lärare i friskolor är allvarliga. Därför behöver JO agera skyndsamt, säger Ulla Hamilton.

LÄS MER:

Storbråk om skolpengen: ”Pröva det ruttna systemet”

Så trixas det med skolpengen – kommuner alltmer kreativa

Granskning: Var fjärde kommun betalar ”straffavgift” till friskolor

För och emot – därför strider de om skolpengen

Riksrevisionen granskar skolpengen – ”Oerhört välkommet”