Verktyget som kan höja din lön öppnas för alla

På Lärarförbundets sajt kan du jämföra din lön med andra inom din egen yrkesgrupp.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Jämför din lön på nätet. Den digitala tjänsten Min lön kan hjälpa dig inför lönesamtalet.
– Det är ett sätt att visa värde av att vara medlem, säger Robert ­Nilsson, ombudsman på Lärarförbundet.

Att ha koll på sin lön är A och O när det är dags för lönesamtal eller nyanställning.

Det är enkelt med hjälp av den digitala tjänsten Min lön. Det vet alla som använt tjänsten.

– Det är ett fantastiskt statistikverktyg där man kan jämföra sin egen lön och löneutveckling med lärare i samma yrkeskategori på det egna avtalsområdet. Men också i olika kommuner, fristående och statlig verksamhet. I verktyget finns också artiklar med olika tips och stöd, säger Robert Nilsson.

Det är ett verktyg som fler borde få ta del av, tycker Lärarförbundet.

Klicka här: Jämför din lön med andra i Lärarförbundets tjänst Min lön.

LÄSTIPS: Läraren Maja: ”Så här höjde jag min lön”

Därför lanserar nu Min lön en enklare variant även för den som inte är medlem i Lärarförbundet. Premiär blir i mitten av februari.

– På den enklare varianten kan du göra det mesta som du kan göra på Min lön, fast bara visa statistik på riksnivå. Du får en viss indikation om hur du ligger till och hur verktyget fungerar.

– Men riktigt användbart inför lönesamtal och när du söker nytt jobb blir det först i den skarpa versionen. Då kan du se din egen lön och jämföra med mer avgränsade grupper, till exempel den egna kommunen om du är kommunalt anställd, säger Robert Nilsson.

Gör så här – om du är medlem i Lärarförbundet

Gör så här:

Där får du all lönestatistik du behöver ­inför ditt lönesamtal eller din löneförhandling. Den fullständiga tjänsten är enbart öppen för medlemmar i Lärarförbundet.

Här kan du se vad andra lärare tjänar – om du inte är medlem i Lärarförbundet

Gör så här:

Du får statistik över vad din och andra lärargrupper tjänar på riksnivå. Och hur löneutvecklingen varit de senaste åren. Du får också tillgång till artiklar med tips inför lönesamtalet.

Den enklare varianten ska främst fungera som en teaser för Min lön. Gratisversionen fungerar i tio dagar, därefter krävs medlemskap för att få tillgång till Min lön.

– Vår förhoppning är att många lärare och lärarstudenter kommer att se hur bra verktyget är och vilja bli medlemmar hos oss.

Med satsningen hoppas Lärarförbundet främst locka lärare som inte är medlemmar i något fackförbund. Men förbundet är inte främmande för att locka till sig lärare som är medlemmar i andra fackförbund.

Lärarförbundets Min lön är unik för branschen. Lärarnas Riksförbund har lönestatistik via Saco Lönesök. Men den är inte lika detaljerad som Lärarförbundets Min lön. Lärarförbundet har i dag 230 000 medlemmar. 

LÄS ALLT OM VÅR LÖNESPECIAL

”Jag tycker Stockholm ska vara löneledande”

Kajsa vägrar flytta för att höja sin lön

Verktyget som kan höja din lön öppnas för alla

Ledare: Bra lärarlöner lönar sig för hela samhället

Bli behörig lärare – och höj din lön

Lärarstudentpodden: Så mycket kan du begära i lön