Läraren Maja: ”Så här höjde jag min lön”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Vill du höja din lön? Då är Min lön något för dig.
– Det är bra både inför lönesamtalet och när du byter jobb, säger Maja Westerlund, grundskollärare i Parkskolan i Rönninge.

Maja Westerlund tycker fler lärare borde använda sig av Min lön. För trots att det är Lärarförbundets mest populära digitala tjänst är det många lärare som inte använder det.

– Jag var likadan själv. Jag visste om verktyget, men använde det inte. Men nu gör jag det, säger hon.

Med Min lön kan du jämföra din egen löneutveckling med andra lärares, uppdelat på bland annat ålder och befattning. Du kan också jämföra mellan olika arbetsgivare.

Klicka här: Jämför din lön med andra i Lärarförbundets tjänst Min lön.

Maja Westerlund är grundskollärare i Parkskolan i Rönninge.

– Men det är viktigt att använda Min lön på rätt sätt, säger Maja Westerlund, som är fackligt aktiv i Lärarförbundet och utbildar medlemmar i Min lön.

Det är extra viktigt, inte minst för alla, som likt henne själv jobbar i en friskola.

– Det gäller att ha koll på i vilken kommun man jobbar, eftersom friskolornas statistik redovisas på länsnivå, säger Maja Westerlund, som tog sitt största lönekliv för sex år sedan när hon började på Academedia-ägda Parkskolan i Salems kommun.

– Jag fick en rejäl höjning på ett bräde. Jag hade varit 18 år på samma skola och hade precis som många andra som stannar länge på en skola halkat efter med lönen.

Även om Min lön främst är ett statistiskt verktyg innehåller det också artiklar och råd. För allt handlar inte bara om lönen i en förhandling eller i ett lönesamtal, menar Maja Westerlund.

– Lönen är bara en del. Det blir allt vanligare att också ta upp scheman, antalet undervisningstimmar och semesterdagar. Semesteravtalen på friskolor är dåliga. Vi får till exempel inga extra semesterdagar när vi blir äldre, säger Maja Westerlund.

Statistiken i Min lön bygger på löneuppgifter från arbetsgivare i kommuner, landsting, staten, Almega (de flesta friskolor), Svenska kyrkan, KFO (främst ideella organisationer), KFS (kommunala bolag) och Arbetsgivaralliansen (civilsamhället).

– Är dina uppgifter i Min lön fel ska du kontakta din arbetsgivare som rapporterar in lönen till exempelvis Almega, säger Maja Westerlund. 

LÄS ÄVEN

Verktyget som kan höja din lön öppnas för alla

Lönecoachens bästa tips för att höja din lön

Raketökning – men det fattas ändå pengar