Tusentals lärare i protest – ”Står inför en katastrof”

Lärarna demonstrerar mot nedskärningarna i skolan. Under lördagen tågade 2 500 personer genom Stockholms gator. Foto: Sven Lindwall

Förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand och ordföranden i Stockholm, Britt-Marie Selin, är nöjda med lördagens manifestation.
– Vi riskerar ju en fullskalig katastrof i skolan, så det är glädjande att så många slöt upp och visade både sitt stöd och sin frustration, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄS ÄVEN:

Skolprofilerna under demonstrationen: ”Vi måste bråka mer”

Maria Wiman: Det ligger en hisnande urkraft i att kroka arm tillsammans

”Det dyraste ett land kan göra är att spara på sin skola”

Strålande sol och uppemot 2500 demonstranter vid Stockholms Stadshus som sedan gick i parad till Mynttorget för att där – ett stenkast från Sveriges riksdag – fortsätta protestera.

Johanna Jaara Åstrand återkom till politikerna i sitt tal:

– Vi lärare är trötta på politiker som skyller på varandra. Vi är helt ointresserade av det politiska spelet. Det vi bryr oss om är vad som konkret händer med eleverna. Med våra kolleger. Och med oss själva och vår arbetssituation. Det vi står inför nu riskerar bli en fullskalig katastrof.

Sveriges lärares ordförande i Stockholm, Britt-Marie Selin, och förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand var två av talarna under manifestationen. Foto: Sven Lindwall

Efter demonstrationen återkom hon till att prata om en situation som närmast kan liknas vid en politisk rundgång – där alla tycker att någon annan ska betala.

– Det måste helt enkelt bli ett slut på att politikerna skyller på varandra. Alla måste börja ta sitt eget ansvar – oavsett om det är lokalt i en kommun eller på riksplanet, säger Johanna Jaara Åstrand.

12 miljarder kronor saknas på riksplanet.

Demonstrationståget gick från Stadshuset till Mynttorget i Stockholm. Foto: Sven Lindwall

I Stockholm krävs det 250 miljoner kronor för att täcka underskottet och se till att personal i skolan inte blir av med jobben eller omplaceras.

– Tyvärr så behövs verkligen den här protesten. Jag är så glad att så många var med oss idag och protesterade och jag är tacksam för det hårda arbete så många lärare i Stockholm lagt ner på att göra protesterna så lyckade, säger Britt-Marie Selin.

Hon hoppas på fler protester.

– Men det tar nog ett tag till innan vi mäktar med en ny manifestation här. Hanna Garberg och kompani har verkligen slitit med arrangemanget. Så jag hoppas att andra orter också hinner protestera mot nedskärningarna innan vi tar nya tag, säger Britt-Marie Selin.

Enligt polisens uppskattning deltog 2 500 personer i manifestationen. Foto: Sven Lindwall

 

 

LÄS ÄVEN: 

12 miljarder saknas – därför protesterar lärarna idag

Lärarna i stor enkät: Så slår sparkraven mot oss i skolan

Budgetkaoset bubblar över skolorna – här bantas det

Lärare hotas av uppsägning efter sparkraven

Fackliga ombud sökes: ”Kan påverka mycket”

Skolans budgetkris – här skjuter kommunen till pengar