Lärare hotas av uppsägning efter sparkraven

Lågkonjunkturen slår hårt mot skolan när budgetar inte täcker ökande kostnader.

Det är bara en tidsfråga innan kommunernas kraschade ekonomi leder till uppsägningar av lärare. Det menar David Gustafsson på Sveriges Lärare.
– Pengar måste in nu, säger han.

Sveriges Lärare i Stockholm ligger i förhandlingar om övertalighet med ett 40-tal av kommunens grund- och gymnasieskolor. Ett antal lärare kommer att omplaceras till hösten, och ytterligare fler skrivs upp på ”tillgångslistan” över lärare som betraktas vara övertaliga och därmed ska omplaceras längre fram.

David Gustafsson

– Det är svåra förhandlingar och vi är inte eniga. Eftersom ekonomin ser ut som den gör måste vi arbeta för att skolorna får mer pengar och kan behålla sina medarbetare, säger David Gustafsson, ordförande Sveriges Lärare Stockholm.

LÄS MER: Lärare kan sägas upp efter budgetsmäll

Det finns helt enkelt inga pengar. Kommunens kassa är tom, och den tömdes snabbare än rektorerna var beredda på. Lärarna har inte drabbats av rena uppsägningar ännu, men David Gustafsson och hans kollegor ställer sig frågan vart alla dessa så kallade övertaliga lärare ska flyttas när hela kommunen går på knäna.

– Det vi är rädda för är att övertaligheten blir så stor att det leder till uppsägningar. Det finns ju en gräns för hur många som kan ligga på den där listan, säger han.

I ett möte på tisdagen med skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) krävde facket att kommunen omedelbart lägger en extrabudget för att täcka skolans behov. Men beskedet är alltjämt att kassakistan är tom.

– Det ser inte ut som att det är någon tilläggsbudget på gång. De har redan lagt ut de pengar som finns. Men vi menar att det finns saker inom kommunen som man kan bromsa, kanske omläggningen av en väg eller liknande. Däremot kan man inte bromsa undervisning. Vi har de elever vi har och de måste få sin skola, säger David Gustafsson.

Emilia Bjuggren (S)

Till Vi Lärare säger skolborgarrådet Emilia Bjuggren att hon förstår fackets krav på mer pengar till skolan. Hon i sin tur skickar kravet vidare upp på statlig nivå.

– Jag förstår kravet och jag riktar såklart detsamma till vår regering. Att nu när de lägger sin vårändringsbudget måste de rikta statsbidrag till kommunerna. Det är inte bara Stockholm som står inför det här problemet, säger hon.

Läs hela intervjun med Emilia Bjuggren:
Kommunpolitikern: ”Förstår att lärare är oroade”

David Gustafsson menar att kommunen inte klarar av att ta sitt ansvar för skolan.

– Pengar måste in nu och våra medlemmar är mindre intresserade av varifrån pengarna kommer. Men det kommunen förmedlar är att de vill att staten kommer in och löser ut dem. Det ser vi inte riktigt som en lösning på grundproblemet.