”Det dyraste ett land kan göra är att spara på sin skola”

Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand talade inför de 2 500 lärare som demonstrerade under lördagen. Foto: Sven Lindwall

Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Sveriges Lärare, var avslutningstalare under lärarprotesterna i Stockholm.
Här är hela talet – ord för ord.

LÄS ÄVEN:

Skolprofilerna under demonstrationen: ”Vi måste bråka mer”

Maria Wiman: Det ligger en hisnande urkraft i att kroka arm tillsammans

Tusentals lärare i protest – ”Står inför en katastrof”

”Demonstranter, åhörare!

Rapporterna duggar tätt från hela landet om kommuner som gör besparingar på skolan. Inte minst här i Stockholm. Detta trots att så gott som alla politiska partier i valrörelsen för lite drygt ett halvår sedan skickade ut ett helt annat budskap till väljarna. 

Då saknades inte superlativen om hur viktigt det är att satsa på skolan. Nu verkar de orden vara som bortblåsta. Men vikten av att satsa på skola och utbildning är lika stor idag som den var då- för att inte säga större. 

Vi vet alla att en bra förskola och skola är nyckeln till framtiden för alla unga individer som växer upp. Och en förutsättning för deras förmåga att bidra till samhället i framtiden. Det samhället investerar i utbildning idag, ger mångdubbelt tillbaka i morgon.

När politikerna i stället försummar att investera i ungas skolgång, så riskerar det att följas av förödande konsekvenser här och nu och en skyhög kostnad i framtiden. Specifikationerna på den notan heter sociala problem, segregationoch utslagning, försämrad konkurrenskraft och välfärd, och minskad tillit och framtidstro. Allt detta vet vi. Allt detta vet politikerna.

Enligt polisens uppskattning deltog 2 500 personer i manifestationen. Foto: Sven Lindwall

Ändå kommer besluten om nedskärningar- nedskärningar som hade kunnat och kan undvikas. Vittnesmålen om underfinansiering i förskola och fritidshem, gymnasieskola, vuxenutbildning och särskola är alarmerande. Och för Stockholms grundskolor fattas som ni vet över en kvarts miljard kronor i år. Om inget görs hotar uppsägningar, omplaceringar, kvalitetsbrister, sjukskrivningar och skolmisslyckanden som vi sällan skådat. 

Hittills är beskedet från kommunpolitikerna att det inte kommer några extra pengar – att kassan är tom. I stället hänvisar stadens s-politiker till regeringen som borde skjuta till pengar till kommunerna, menar man. Och visst borde regeringen göra det! Men det fritar inte politikerna i staden från ansvaret.

Vänner,
Vi lärare är trötta på politiker som skyller på varandra. Vi är helt ointresserade av det politiska spelet. Det vi bryr oss om är vad som konkret händer med eleverna. Med våra kolleger. Och med oss själva och vår arbetssituation. Det vi står inför nu riskerar bli en fullskalig katastrof.

Jag är den första att säga att regeringen inte tagit sitt ansvar och att deras vårbudget var en stor besvikelse. Men – politiker i Stockholm – nu är det ni som äger besluten. Är det verkligen värt att förstöra Stockholms skolor för att staden inte har fått inflationsuppräkning av staten? Är det verkligen värt att devalvera den unga generationens utbildning i stället för att ta inflationsförlusten fram tills konjunkturen vänder uppåt igen? 

Demonstrationståget gick från Stadshuset till Mynttorget i Stockholm. Foto: Sven Lindwall

Stockholms stad har ett stort ekonomiskt kapital. Vore det inte bättre att nagga det i kanten i stället för att slå mot den unga generationens humankapital? 

Åhörare och kollegor!

Det är förödande att så många kommuner väljer att spara på skolan. Förödande att så många politiker glömt vad de lovat.

Det vi kräver av våra politiker är att de vågar prioritera skolan – även när det kan innebära att något annat måste stå tillbaka. För vi vet hur viktig varendakrona är. 

Vi lärare talar faktiskt inte i egen sak. Får barn och elever inte den undervisning och det stöd de behöver, ja då slår det mot hela landets framtid och välstånd. 

Varje dag bygger vi lärare det framtida samhället. Varje dag finns vi där för barn och elever och deras behov samtidigt som vi bygger deras framtida liv. Det är därför vi säger vi ifrån mot nedskärningarna. Och då är det läge för kloka politiker att lyssna. Så, finansborgarråd Karin Wanngård och skolborgarråd Emilia Bjuggren, gör det: LYSSNA PÅ SVERIGES LÄRARE! Vi säger med enad röst att nedskärningarna på skola och utbildning måste upphöra. 

Slagorden haglade under manifestationen. Foto: Sven Lindwall

Vi förväntar oss modiga, framsynta och kraftfulla politiker som vill och vågar sätta skolan först. Som investerar i utbildning och ett attraktivt läraryrke. 

Politiker som sparar på skolan kommer i historiens ljus inte att ses som framgångsrika. Politiker som förstår värdet av kunskap och utbildning, som vågar investera för framtiden – de, däremot, kommer att ses som framsynta samhällsbyggare.

För fakta kvarstår: Det dyraste ett land kan göra är att spara på sin skola! Stort tack för att ni är så många som inser det och för att ni slutit upp idag.”

Sveriges Lärares krav i Örebro

Sveriges Lärare protesterar mot att kommunen gjort nedskärningar i skolan på 200 miljoner kronor från 2017 till 2021 – och att det i budgeten för 2023 ska sparas ytterligare 46,4 miljoner kronor.

Dessutom ser Sveriges Lärare att budgeten för 2024 kommer bli ett stålbad för skolan och kräver att Örebro kommun:

  • Satsar mer pengar på skola och förskola.
  • Rätt förutsättningar för läraruppdraget med en god arbetsmiljö och bra arbetsvillkor.
  • Rensar på arbetsuppgifter i läraryrket.
  • Ökar andelen legitimerade lärare i förskola och skola (andelen behöriga lärare i kommunens grundskolor är 69 procent).
  • Löneuppvärderar lärare, studievägledare och yrkesvägledare.
 

LÄS ÄVEN: 

12 miljarder saknas – därför protesterar lärarna idag

Lärarna i stor enkät: Så slår sparkraven mot oss i skolan

Budgetkaoset bubblar över skolorna – här bantas det

Lärare hotas av uppsägning efter sparkraven

Fackliga ombud sökes: ”Kan påverka mycket”

Skolans budgetkris – här skjuter kommunen till pengar